Veniti la Ministerul de Interne ! Spuneti NU cipurilor din actele de identitate !

CARTEA ELECTRONICĂ DE IDENTITATE ÎN DEZBATERE PUBLICĂ

19.08.10

APADOR-CH adresează jurnaliștilor și tuturor celor interesați invitația de a se implica în dezbaterea publică a proiectului de ordonanță ce vizează modificarea  cadrului legislativ privind evidența persoanelor, actele de identitate și libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor, proiect elaborat de Ministerul Administrației și Internelor și publicat pe pagina de internet a instituției.

Printre cele mai importante modificări preconizate se regăsesc cele privind datele ce urmează a fi stocate, inclusiv amprentele, și cele privind modalitatea de acces la datele cu caracter personal din Registrul Național de Evidență a Persoanelor. În forma propusă aceste modificări pot aduce grave atingeri drepturilor și libertăților cetățenești, în special dreptului la viață privată.

APADOR-CH atrage atenția că tehnologia folosită de cardul electronic de identitate este una de tip RFID (identificare prin radio-frecvență) în genul celei care permite citirea prețului unui produs după codul de bare atașat. Cipul din cardul electronic de indentitate al fiecărei persoane are rolul codului de bare atașat fiecărui produs.  Aplicația uzuală a tehnologiei este identificarea animalelor și a obiectelor.

Extinderea acestei tehnologii la oameni a generat în permanență controverse la nivel mondial pe motiv că nu oferă garanții pentru respectarea dreptului la viață privată, întrucât permite aflarea datelor persoanale ale deținătorului de card electronic de identitate de către oricine are un aparat în genul cititorului de coduri de bare. De asemenea, tehnologia RFID permite monitorizarea în orice loc și în orice moment a oricărei persoane și prezintă riscul  clonării cipului din cardul electronic de identitate.

Proiectul de ordonanță luat în discuție nu permite celor care consideră că tehnologia „codului de bare” nu le oferă suficiente garanții de respectare a vieții private să opteze pentru varianta de până acum, „clasica”, simplă, a cărții de identitate.

Același regim este prevăzut în ordonanță și pentru cărțile de rezidență (pentru cetățenii străini), care vor fi numai în format electronic.

Obligativitatea cărții electronice de identitate/rezidență și neprevederea expresă în proiectul ordonanței a unui drept de opțiune al persoanei între cardul „simplu” de identitate și cel electronic constituie o restrângere nejustificată adusă dreptului la viață privată garantat prin art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

De asemenea, includerea datelor privind amprentele persoanei în cardul electronic de identitate/rezidență, în condițiile în care există posibilitatea accesării necontrolate și a clonării acestor carduri, constituie măsuri excesive, dispuse de autoritățile naționale fără a exista expres o asemenea obligație în legislația europeană invocată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță. De aceea, este necesar ca amprentele să fie eliminate din datele biometrice preluate pentru eliberarea cardului electronic de identitate.

Un pericol pentru viața privată îl reprezintă și numărul excesiv de mare al autorităților prevăzute în proiect ca având drept de acces și prelucrare a datelor biometrice ale persoanelor. În consecință, numărul acestor autorități trebuie restrâns la minimul strict necesar și trebuie înlăturată dispoziția care prevede, generic, posibilitatea ca orice persoană juridică să acceseze aceste date.

Având în vedere cele de mai sus, APADOR-CH a solicitat Ministerului Administrației și Internelor organizarea unei dezbateri publice a proiectului ordonanței. Ca urmare ministerul a dat publicității un anunț privind organizarea unei întâlniri care are ca scop dezbaterea publică a proiectului. Întâlnirea va avea loc vineri, 20 august 2010, ora 12, la sediul instituției (Piața Revoluției, nr.1A, Sector 1), Sala de Marmură, etaj II, intrarea A1.

18 august 2010

APADOR-CH

http://www.apador.org/Veniti

Pentru detalii suplimentare:

Maria-Nicoleta Andreescu tel: 0733.078.721

  • costel

    domnule autor.dezbaterea publica s-a terminat acum e hotarare.

  • Domnule ministru ar fi cazul sa ne lasati in pace cu buletinele voastre, sa nu mai cheluiti bani anapoda .Folosti bani pentru dotarea spitalelor,pentru crearea locurilor de munca pentru sute de mi de someri,pentru invatamant .Daca tot insistati cu aceste buletine inseamna ca a-ti primit acesti bani de la stapani vostri din afara,pentru a ne timbra.Oare voi credeti ca nu veti da socoteala in fata bunului Dumnezeu ,s-au va credeti nemuritori.Ce o sa faceti daca refuzam aceste buletine ,ne impuscati .