CARTEA ELECTRONIC DE IDENTITATE N DEZBATERE PUBLIC

19.08.10

APADOR-CH adreseaz jurnalitilor i tuturor celor interesai invitaia de a se implica n dezbaterea public a proiectului de ordonan ce vizeaz modificarea cadrului legislativ privind evidena persoanelor, actele de identitate i libera circulaie pe teritoriul Romniei a cetenilor, proiect elaborat de Ministerul Administraiei i Internelor i publicat pe pagina de internet a instituiei.

Printre cele mai importante modificri preconizate se regsesc cele privind datele ce urmeaz a fi stocate, inclusiv amprentele, i cele privind modalitatea de acces la datele cu caracter personal din Registrul Naional de Eviden a Persoanelor. n forma propus aceste modificri pot aduce grave atingeri drepturilor i libertilor ceteneti, n special dreptului la via privat.

APADOR-CH atrage atenia c tehnologia folosit de cardul electronic de identitate este una de tip RFID (identificare prin radio-frecven) n genul celei care permite citirea preului unui produs dup codul de bare ataat. Cipul din cardul electronic de indentitate al fiecrei persoane are rolul codului de bare ataat fiecrui produs. Aplicaia uzual a tehnologiei este identificarea animalelor i a obiectelor.

Extinderea acestei tehnologii la oameni a generat n permanen controverse la nivel mondial pe motiv c nu ofer garanii pentru respectarea dreptului la via privat, ntruct permite aflarea datelor persoanale ale deintorului de card electronic de identitate de ctre oricine are un aparat n genul cititorului de coduri de bare. De asemenea, tehnologia RFID permite monitorizarea n orice loc i n orice moment a oricrei persoane i prezint riscul clonrii cipului din cardul electronic de identitate.

Proiectul de ordonan luat n discuie nu permite celor care consider c tehnologia „codului de bare” nu le ofer suficiente garanii de respectare a vieii private s opteze pentru varianta de pn acum, „clasica”, simpl, a crii de identitate.

Acelai regim este prevzut n ordonan i pentru crile de reziden (pentru cetenii strini), care vor fi numai n format electronic.

Obligativitatea crii electronice de identitate/reziden i neprevederea expres n proiectul ordonanei a unui drept de opiune al persoanei ntre cardul „simplu” de identitate i cel electronic constituie o restrngere nejustificat adus dreptului la via privat garantat prin art. 8 din Convenia European a Drepturilor Omului.

De asemenea, includerea datelor privind amprentele persoanei n cardul electronic de identitate/reziden, n condiiile n care exist posibilitatea accesrii necontrolate i a clonrii acestor carduri, constituie msuri excesive, dispuse de autoritile naionale fr a exista expres o asemenea obligaie n legislaia european invocat n nota de fundamentare a proiectului de ordonan. De aceea, este necesar ca amprentele s fie eliminate din datele biometrice preluate pentru eliberarea cardului electronic de identitate.

Un pericol pentru viaa privat l reprezint i numrul excesiv de mare al autoritilor prevzute n proiect ca avnd drept de acces i prelucrare a datelor biometrice ale persoanelor. n consecin, numrul acestor autoriti trebuie restrns la minimul strict necesar i trebuie nlturat dispoziia care prevede, generic, posibilitatea ca orice persoan juridic s acceseze aceste date.

Avnd n vedere cele de mai sus, APADOR-CH a solicitat Ministerului Administraiei i Internelor organizarea unei dezbateri publice a proiectului ordonanei. Ca urmare ministerul a dat publicitii un anun privind organizarea unei ntlniri care are ca scop dezbaterea public a proiectului. ntlnirea va avea loc vineri, 20 august 2010, ora 12, la sediul instituiei (Piaa Revoluiei, nr.1A, Sector 1), Sala de Marmur, etaj II, intrarea A1.

18 august 2010

APADOR-CH

http://www.apador.org/Veniti

Pentru detalii suplimentare:

Maria-Nicoleta Andreescu tel: 0733.078.721

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares