Dincolo de simpatii sau antipatii politice, de afiniti sau dezacorduri de idei, cetenii i instituiile statului ar trebui s aib n vedere n permanen aprarea i respectarea unor principii democratice i drepturi fundamentale.

Consider perfect legitim protestul organizat de Mircea Badea mari, 9 noiembrie, la ora 14.00, din faa sediului Consiliului Naional al Audiovizualului. Aceast instituie a luat mai multe decizii i a formulat poziii publice care afecteaz n liter i spirit prevederile legale naionale i europene care garanteaz libertatea de exprimare.

Mircea Badea

mi exprim solidaritatea cu acest protest din considerentele menionate mai jos:

Convenia European a Drepturilor Omului prevede la Art. 10:

Articolul 10 – Libertatea de exprimare
1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu mpiedica statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.
2. Exercitarea acestor libertati ce comporta ndatoriri si responsabilitati, poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrngeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, ntr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a mpiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

Curtea European a Drepturilor Omului, ale crei decizii sunt obligatorii i fac parte din jurisprudena statelor semnatare ale Conveniei, aadar inclusiv Romnia, n cauza Handyside c. Regatului Unit (1976) a precizat c:

“libertatea de exprimare constituie unul din fundamentele esentiale ale unei societati democratice, una din conditiile primordiale ale progresului sau si ale mplinirii individuale a membrilor sai. Sub rezerva paragrafului 2 al articolului 10, ea acopera nu numai “informatiile” sau “ideile” care sunt primite favorabil sau care sunt considerate inofensive sau indiferente, ci si acelea care ofenseaza, socheaza sau ngrijoreaza statul sau un anumit segment al populatiei. Acestea sunt cerintele pluralismului, tolerantei si spiritului deschis n absenta carora nu exista “societate democratica”.


n cauza Lingens c. Austriei (1986), Curtea European a afirmat c: “libertatea presei i pune la dispozitie opiniei publice unul dintre cele mai bune mijloace pentru a cunoaste si judeca ideile si atitudinile liderilor politici. n termeni mai generali, libertatea dezbaterii politice sta la baza notiunii de societate democratica ce domina ntreaga Conventie”.

De aici rezult c “limitele criticii admisibile sunt mai largi n privinta unui om politic, vizat n aceasta calitate, dect a unui individ obisnuit; spre deosebire de acesta din urma, omul politic se expune n mod inevitabil si constient unui control strict al faptelor si afirmatiilor sale att din partea ziaristilor ct si a masei cetatenilor. El trebuie, prin urmare, sa dea dovada de o mai mare toleranta”

De asemenea, n cauza Prager si Oberschlick c. Austriei (1995), Curtea European a afirmat faptul c “libertatea presei acopera de asemenea recurgerea la o anumita doza de exagerare sau chiar de provocare”.

CNA pare s rateze sistematic a nelege preeminena dreptului la libertatea de exprimare fa de diverse considerente neprincipiale care s protejeze de critic diverse personaliti publice sau politicieni.

Mircea Badea

Mircea Badea a explicat detaliat raiunile protestului de mari i n emisiunile sale de mari 2 noiembrie i miercuri 3 noiembrie.

Emisiunea “n gura presei” de mari, 2 noiembrie 2010

Emisiunea “n gura presei” de miercuri, 3 noiembrie 2010

Am experimentat la rndul meu o serie de situaii cnd militnd pentru respectarea unor principii i valori democratice m-am lovit, pe lng abuzurile comise de autoriti, i de indiferena sau ironia i sarcasmul multor conceteni care nu nelegeau miza de fond a demersurilor respective.

Atta timp ct mai exist contiin i determinarea de a apra un drept sau un principiu democratic poate c lucrurile nu sunt complet pierdute n Romnia…

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *