Dincolo de simpatii sau antipatii politice, de afinități sau dezacorduri de idei, cetățenii și instituțiile statului ar trebui să aibă în vedere în permanență apărarea și respectarea unor principii democratice și drepturi fundamentale.

Consider perfect legitim protestul organizat de Mircea Badea marți, 9 noiembrie, la ora 14.00, din fața sediului Consiliului Național al Audiovizualului. Această instituție a luat mai multe decizii și a formulat poziții publice care afectează în literă și spirit prevederile legale naționale și europene care garantează libertatea de exprimare.

Mircea Badea

Îmi exprim solidaritatea cu acest protest din considerentele menționate mai jos:

Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede la Art. 10:

Articolul 10 – Libertatea de exprimare
1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedica statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.
2. Exercitarea acestor libertati ce comporta îndatoriri si responsabilitati, poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrângeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, într-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ale cărei decizii sunt obligatorii și fac parte din jurisprudența statelor semnatare ale Convenției, așadar inclusiv România, în cauza Handyside c. Regatului Unit (1976) a precizat că:

“libertatea de exprimare constituie unul din fundamentele esentiale ale unei societati democratice, una din conditiile primordiale ale progresului sau si ale împlinirii individuale a membrilor sai. Sub rezerva paragrafului 2 al articolului 10, ea acopera nu numai “informatiile” sau “ideile” care sunt primite favorabil sau care sunt considerate inofensive sau indiferente, ci si acelea care ofenseaza, socheaza sau îngrijoreaza statul sau un anumit segment al populatiei. Acestea sunt cerintele pluralismului, tolerantei si spiritului deschis în absenta carora nu exista “societate democratica”.


În cauza Lingens c. Austriei (1986), Curtea Europeană a afirmat că: “libertatea presei îi pune la dispozitie opiniei publice unul dintre cele mai bune mijloace pentru a cunoaste si judeca ideile si atitudinile liderilor politici. În termeni mai generali, libertatea dezbaterii politice sta la baza notiunii de societate democratica ce domina întreaga Conventie”.

De aici rezultă că “limitele criticii admisibile sunt mai largi în privinta unui om politic, vizat în aceasta calitate, decât a unui individ obisnuit; spre deosebire de acesta din urma, omul politic se expune în mod inevitabil si constient unui control strict al faptelor si afirmatiilor sale atât din partea ziaristilor cât si a masei cetatenilor. El trebuie, prin urmare, sa dea dovada de o mai mare toleranta”

De asemenea, în cauza Prager si Oberschlick c. Austriei (1995), Curtea Europeană a afirmat faptul că “libertatea presei acopera de asemenea recurgerea la o anumita doza de exagerare sau chiar de provocare”.

CNA pare să rateze sistematic a înțelege preeminența dreptului la libertatea de exprimare față de diverse considerente neprincipiale care să protejeze de critică diverse personalități publice sau politicieni.

Mircea Badea

Mircea Badea a explicat detaliat rațiunile protestului de marți și în emisiunile sale de marți 2 noiembrie și miercuri 3 noiembrie.

Emisiunea “În gura presei” de marți, 2 noiembrie 2010

Emisiunea “În gura presei” de miercuri, 3 noiembrie 2010

Am experimentat la rândul meu o serie de situații când militând pentru respectarea unor principii și valori democratice m-am lovit, pe lângă  abuzurile comise de autorități, și de indiferența sau ironia și sarcasmul multor concetățeni care nu înțelegeau miza de fond a demersurilor respective.

Atâta timp cât mai există conștiință și determinarea de a apăra un drept sau un principiu democratic poate că lucrurile nu sunt complet pierdute în România…

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares