Judectoarea intr n sal, cu un zmbet malițios pe figur. ”Iarși mi va respinge cererea de punere n libertate a inculpatului” – cuget avocatul. Se judeca de ceva vreme ntr-un dosar penal, n care clientul su era arestat, iar atitudinea judectoarei nu i era deloc favorabil. Parc avea ceva cu el. Toane de femeie sau ceva mai mult ? l tachina la fiecare termen, i analiza cererile cu lupa ochelarilor, punndu-le n discuție pe un ton doctoral, așa cum un profesor scoate la tabl un elev mai greu de cap. Și… i le respingea.

Fiind abia judecata n prim instanț, completul era constituit conform legii, dintr-un singur judector, pardon… o judectoare. Nu era nici o diferenț de vrst ntre avocat și judector, dar ea l strivea cu refuzurile ei de a-i pune n libertate clientul arestat, termen dup termen.

Așa c, la acest termen, judecnd dup zmbetul ei, nțelegnd c nici de aceast dat nu i va admite cererea de punere n libertate a inculpatului arestat, avocatul decise c nu mai are nimic de pierdut, și prin urmare se hotr s i dea o lecție judectoarei. Observase, la momentul la care ea intrase n sala de judecat, faptul c prin roba larg, i se ntrezrea burta de femeie gravid, aflat n ultimul trimestru de sarcin. Auzise zvonuri pe holurile instanței c doamna judector a rmas nsrcinat, ns nu le dduse atenție. Acum ns, și explic brusc toanele și isteriile ei, refuzul ncpțnat, ilogic de a-i admite o cerere ce era admisibil și – n opinia lui, ntemeiat.

Dup apelul prților, fcut de grefiera de ședinț, lu deci inițiativa și trecu la atac. Dregndu-și vocea, ncepu:

Doamn Președinte, nainte de a trece la soluționarea deja obișnuitei cereri de punere l libertate a clientului meu, pe care o respingeți de 10 termene, am de invocat cteva incidente procedurale care mpiedic, n opinia mea, instanța de judecat, n prezenta componenț, s soluționeze n mod legal și cu imparțialitate cererile formulate de mine”.

Judectoarea, amuzat, ridic mirat o sprncean dindrtul ochelarilor ei de profesoar și l provoc – cu o voce ascuțit: ”S auzim domnule avocat, despre ce incidente procedurale este vorba ?

- Doamn Președinte, un prim aspect pe care doresc s l invoc este cel al nerespectrii normelor legale privind compunerea completului, respectiv cele privind numrul de judectori, atrage nulitatea hotrrilor (chiar și a celor parțiale) pronunțate n cauz, ntruct potrivit disp. art. 54 alin 1, din legea 304/2004,”Cauzele date, potrivit legii, n competena de prim instan a judectoriei, tribunalului i curii de apel se judec n complet format dintr-un judector, cu excepia cauzelor privind conflictele de munc i de asigurri sociale.

- Nu nțeleg unde vreți s ajungeți – l ntrerupse judectoarea, deja iritat. Completul este format dintr-un singur judector, adic eu.

- Fals, doamn Președinte. Acest complet este format din dou persoane !!!

Judectoarea se uit n jur buimcit, cutnd cu privire un al doilea judector. Fr a-i da rgazul s și revin din stupoare, avcatul atac mai departe:

- S nu m nțelegeți greșit, d-n Președinte. Nu fac referire aici la nc un judector n sensul abstract al cuvantului, cci nu consider c face parte din complet și Judectorul Suprem, care va fi s judece vii și morții la sfrșit, și cruia nimic nu i este ascuns. Lsnd la o parte Divinitatea, consider totuși c la luarea deciziilor au participat dou persoane, motiv ce atrage nelegalitatea hotrrilor pronunțate pn n prezent – și m refer aici la cele de respingere a cererilor de punere n libertate ale clientului meu.

- Bine, dar n acest dosar nu judec dect EU ! punct apsat judectoarea, fulgerndu-l pe avocat din priviri.

- Greșit ! rspunse avocatul. Potrivit dispozițiilor art. 654 Cod Civil, n acest moment, n fața mea se afl dou persoane. D-voastr și copilul pe care l purtați. Ori, potrivit dispozițiilor Codului Civil, ” copilul conceput este considerat ca exista”.

- Bine, dar cum ar putea fi acest copil considerat ca persoan n acest moment, exclam judectoarea ?!

- Pi, n primul rnd, simpla lui prezenț, recunoscut prin lege, face ca acest complet s fie format din dou persoane, iar nu dintr-una singur. n al doilea rnd, prezența copilului, din punct de vedere hormonal, v afecteaz capacitatea de a analiza n mod obiectiv și imparțial cazul clientului meu, fiind cunoscut faptul c, pe perioada sarcinii, femeia sufer importante schimbri de comportament, fapt datorat prezenței ftului.

Galben la faț, judectoarea dispuse amnarea cauzei din motive de sntate. A doua zi, am aflat c a intrat n concediu maternal, iar cauza a fost distribuit unui alt judector.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares