Libertatea are chipul lui Dumnezeu – Rezistența anticomunistă din munți

Libertatea are chipul lui Dumnezeu

Rezistența anticomunistă din munți

Mogoș și Mazilu

În decembrie 

1950, Nicolae Mazilu și Ion Mogoș se refugiază din Făgăraș în Banat, pentru a scăpa de urmărirea Securității și a duce mai departe lupta de rezistență în munții Banatului. În noaptea de 16 decembrie sunt găzduiți în casa lui Traian Murariu din satul Pădureni – Timiș. Un informator al Securității anunță imediat autoritățile că în casa lui Murariu sunt “doi spioni englezi”. Descinderea are loc la patru dimineața. Șeful de miliție și ostașii folosesc gazda drept scut viu. Luați prin surprindere, Mazilu și Mogoș nu mai au timp să fugă. Sunt împușcați mortal și apoi aruncați într-o groapă la marginea satului. Nici unul nu împlinise încă 20 de ani.

Din clasa lor de la Liceul Radu-Negru din Făgăraș, din 28 de elevi, 7 au fost uciși, iar 20 au luat calea temnițelor, alături de mulți dintre profesorii lor. O școală care și-a îndeplinit cu adevărat menirea: aceea de a păstra curat sufletul  națiunii.

+      +      +

Noi vom muri, la fel ca toți cei care azi luptă-n munți. Moartea noastră însă va rămâne o mărturie că neamul acesta s-a opus tiraniei comuniste, că noi am iubit mai mult ca orice libertatea.

(Testamentul lui Ion Mogoș)

(din albumul Fericiți cei prigoniți) – preluare de pe Bucovina Profunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *