• Te naști într-un sat de pe lângă un oraș mai mare (Brăila sau Galați, de preferință). Satul vostru are și o șosea. Tu nu stai la șosea. Acolo stau ăia înstăriți. Tu nu ești.
• Crești auzind-o pe maică-ta spunându-și cât e de proastă că l-a luat pe tac-tu și spunându-ți că dacă nu înveți ai să ajungi ca el.
• La școala din sat ești primul. Maică-ta e mândră, vecinele ­invi­dioase, taică-tău bea în cinstea ta.
• Dai la liceu la oraș. Primul șoc cultural. Stai la o mătușă. Domnișoară la 50 de ani. Pentru tine e zâna cea bună, pentru vecinii ei, „nebuna de la cinci“. Îți petreci mare parte la baie. Veceul în casă te fascinează.
• După primul an de liceu în care ai fost doar al cincilea din clasă și maică-ta aproape că te renegase, te acomodezi și te faci tocilar. Ți se zice „Țăranu“, fetele îți vorbesc frumos doar când îți cer tema, băieții joacă fotbal cu ghiozdanul tău.
• Ajungi la facultate. La București. Al doilea șoc cultural. Maică-ta îți trimite scrisoare că poate să moară liniștită. În aceeași scrisoare mă-ta mare zice că ea vrea să te vadă însurat și că moare dup-aia. Stai la cămin și te descurci cu mâncare de acasă ținută la rece pe pervazul ferestrei. Și aici ești printre fruntași.
• În ultimul an de facultate, te duci internship. Stai opt luni neplătit, după opt luni șeful biroului îți zice: „Avem un post liber“. Accepți chiar salariul minim pe economie. O suni pe maică-ta și-i dai raportul. E atât de fericită încât, se gândește că, acum că te-ai realizat la București, ar putea să-l lase pe tac-tu și să vină să stea cu tine.
• La job vii primul și pleci ultimul. Lucrezi în weekend și de acasă. Ești ultra-obedient și pupincurist. Colegii sunt scârbiți de tine, șeful te place și te exploatează. Îți mărește salariul. Poți chiar să îi trimiți și maică-tii niște bani.
• Te însori cu cea mai frumoasă fată de la tine din sat. E și ea venită la București, dar nu a avut succesul tău. Faceți nuntă în sat. Maică-ta plânge, bunică-ta nu moare, în schimb e mort de beat taică-tău.
• Ești avansat. Ceva directoraș. Ea e gravidă. Faci credit pentru casă și mașină. Te așteaptă 25 de ani de rate și vacanțe în Turcia și Grecia. Bunică-ta a murit, maică-ta vine la voi să vă crească plodul, taică-tău e tot la birt. Nu ești fericit, dar ești împlinit.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares