Despre Piticii pe de umerii Uriasilor

In romanul lui Umberto Eco, ”Numele Trandafirului”, apare la un moment dat o replică a unui călugăr inchizitor, drept răspuns la nimicnicia prezentului față de gloria trecutului, din care transpare orgoliul epigonic al trepădușilor de astăzi: citez din memorie: ”Suntem doar niște pitici pe umerii uriașilor. Dar fiind pe umerii lor, putem vedea mai departe decât au văzut ei !

Acest orgoliu de urmaș pitic îl au astăzi unii dintre clericii Bisericii Ortodoxe Române, ajunși preoți parohi pe sistemul PCR (pile, cunoștințe și relații) în Biserici Monumente ale Memoriei Neamului Românesc.

Un astfel de Monument este Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena este situata in Piata Eudoxiu Hurmuzachi – Piata Muncii, la intersectia Soselei Mihai Bravu cu Bulevardul Basarabia.

Biserica Vergului ii are drept ctitori principali pe Maresalul Ion Antonescu si pe sotia sa Maria Antonescu, fiind ridicata de rosu intre anii 1942-1949, prin stradania preotului Constantin Sarbu (1905-11975, paroh aici intre anii 1938-1950), ajutat de doctor Victor Gomoiu, I. Constantinescu, D. Poenaru, S. Anghel, ca si de alti enoriasi din cartierul Bariera Vergului.

In anul 2002, pictura a fost curatita si restaurata de pictorita Elena Vasilescu, iar pictorul Valentin Tanase a adaugat pe peretele de vest al naosului, portretele ctitorilor Maria si Ion Antonescu, precum si al preotului Constantin Sarbu, langa cel al Patriarhului Justinian.

In hrisovul pus la temelia bisericii sta scris: “Acest sfant lacas, inceput in vremuri de grea cumpana, dar si de mare mandrie nationala pentru tara noastra, se zideste ca marturie nepieritoare a legamantului sfant pe care biserica noastra l-a avut intotdeauna cu neamul si tara noastra“. Semneaza: Maresal al Romaniei Ion Antonescu, 28 iunie, 1943.

Biserica avea în curtea laterală și un bust al Mareșalului Ion Antonescu, bust pe care nemernicia și trădarea pigmeilor din BOR l-au ascuns privirilor trecătorilor – prin închiderea într-o cutie, GROTESCĂ OFENSĂ ADUSĂ CELUI CE A FOST UNUL DINTRE EROII NEAMULUI ROMÂNESC !!!

Deranjant chiar și din cutia în care a fost închis, Mareșalul a fost dat jos de pe soclu și ascuns, soclul rămânând multă vreme gol, ca o dojană adusă nemerniciei unora și lipsei de respect și recunoștință a noastră a tuturor față de memoria lui.

Cine sunt cei pe care până și memoria glorioasă a întregitorului de țară mareșal îi deranjează chiar și acum ? Nu există altă dovadă mai clară că războiul împotriva românilor există și continuă și azi, sub cele mai mascate forme. Un război dus împotriva memoriei și identității noastre.

Astăzi, pe soclul Mareșalului se află o cruce din marmură albă, iar numele Lui a fost înlocuit cu mult mai generalul și mai convenabilul (pentru unii) mesaj: ”Cinste eroilor Neamului Românesc”. Nu mai sunt românii stăpâni în țara lor, să spună pe nume acelor eroi ?! Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane ! Frumos își mai respectă Biserica legământul încheiat cu ctitorul ei !!!

Pentru cei ce au uitat, sau nu au știut niciodată cine a fost providențialul Ion Antonescu pentru România, îi îndemn să citească Proclamația către Românii Basarabeni:

Basarabeni,
Cu vrerea Domnului, prin sângele Eroilor noștri am izgonit de pe pământul strămoșesc pe dușmanii Neamului, redându-vă libertatea și credința, onoarea și drepturile.
Am prăvălit stăpânirea întunericului care a pustiit bisericile, casele, avutul nostru.
Am spulberat cu vitejia ostașilor, cotropirea sălbatică a celor ce v-au ținut în robie și au răspândit, pe pământul nostru, moartea și focul.
Ne întoarcem răzbunători în glia moldovenească a lui Ștefan cel Mare reașezând de a pururi temeliile Neamului românesc.
Basarabeni,
Anul zbuciumat de umilire și nedreptate, de cotropire și vrajbă a luat sfârșit.
Ați simțit prin propria voastră suferință, prin sărăcia și umilirea în care ați trăit ce înseamnă comunismul.
Ați putut judeca singuri că viața fără libertate și proprietate, fără dreptate și familie, fără biserică și lumină este mai cumplită decât moartea.
Eroii și bravii ostași ai armatei noastre v-au eliberat!
Cinstiți-le jertfa și lupta prin fapta voastră!
Din încercarea și jertfa noastră, să luăm învățătură.
Un neam trăiește și se înalță prin fapta de credință și luptă, prin munca și zbuciumul fiecăruia din fiii lui.
Din cenușa robiei și din rănile încercării, să ridicăm azi noi temeiuri de viață.
Trecutul s-a stins , să întemeiem viitorul.
Trebuie să ștergem toate urmele prădătorilor și să distrugem toate uneltele lor.
Voi conduce eu însumi organizarea Basarabiei și Bucovinei și voi reface toate așezările.
În popasul acestui an de prăbușire, Țara noastră, vechea voastră Patrie, s-a schimbat.
O domnie nouă și curată, o nouă ordine întemeiată pe cinste și muncă, pe dreptate și adevăr, stă chezășie a viitorului.
Vom duce lupta și înnoirea mai departe, prăvălind în țăndări tot ce a împiedicat Neamul nostru să se înalțe.
Românii vor fi cu adevărat stăpâni în Țara lor, iar țăranii vor simți cu adevărat bucuria muncii și rodul pământului lor.
Voi veghea până la moarte ca drepturile voastre să fie sfințite, ca viața nouă ce întemeiem să șteargă toate amintirile păcatelor noastre din trecut.
Prindeți-vă, dar, cu încredere în roiul de muncă pe care îl începem astăzi.
Basarabeni,
Prin disciplină, prin ordine, prin muncă, pășiți în marșul învierii naționale.
Sub scutul armatei dezrobitoare, porniți la faptă nouă.
Am plătit scump blestemul greșelilor trecutului.
Să răzbunăm, prin vrednicia noastră de azi, uitarea de ieri.
Meritați-vă morții, meritați-vă Patria!
Trăiască România!

7 iulie 1941
Ion Antonescu

Si la final, un ultim cuvant al Maresalului, din filmul despre condamnarea și executarea lui de catre comunisti:

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *