In romanul lui Umberto Eco, ”Numele Trandafirului”, apare la un moment dat o replic a unui clugr inchizitor, drept rspuns la nimicnicia prezentului faț de gloria trecutului, din care transpare orgoliul epigonic al trepdușilor de astzi: citez din memorie: ”Suntem doar niște pitici pe umerii uriașilor. Dar fiind pe umerii lor, putem vedea mai departe dect au vzut ei !

Acest orgoliu de urmaș pitic l au astzi unii dintre clericii Bisericii Ortodoxe Romne, ajunși preoți parohi pe sistemul PCR (pile, cunoștințe și relații) n Biserici Monumente ale Memoriei Neamului Romnesc.

Un astfel de Monument este Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena este situata in Piata Eudoxiu Hurmuzachi – Piata Muncii, la intersectia Soselei Mihai Bravu cu Bulevardul Basarabia.

Biserica Vergului ii are drept ctitori principali pe Maresalul Ion Antonescu si pe sotia sa Maria Antonescu, fiind ridicata de rosu intre anii 1942-1949, prin stradania preotului Constantin Sarbu (1905-11975, paroh aici intre anii 1938-1950), ajutat de doctor Victor Gomoiu, I. Constantinescu, D. Poenaru, S. Anghel, ca si de alti enoriasi din cartierul Bariera Vergului.

In anul 2002, pictura a fost curatita si restaurata de pictorita Elena Vasilescu, iar pictorul Valentin Tanase a adaugat pe peretele de vest al naosului, portretele ctitorilor Maria si Ion Antonescu, precum si al preotului Constantin Sarbu, langa cel al Patriarhului Justinian.

In hrisovul pus la temelia bisericii sta scris: “Acest sfant lacas, inceput in vremuri de grea cumpana, dar si de mare mandrie nationala pentru tara noastra, se zideste ca marturie nepieritoare a legamantului sfant pe care biserica noastra l-a avut intotdeauna cu neamul si tara noastra“. Semneaza: Maresal al Romaniei Ion Antonescu, 28 iunie, 1943.

Biserica avea n curtea lateral și un bust al Mareșalului Ion Antonescu, bust pe care nemernicia și trdarea pigmeilor din BOR l-au ascuns privirilor trectorilor – prin nchiderea ntr-o cutie, GROTESC OFENS ADUS CELUI CE A FOST UNUL DINTRE EROII NEAMULUI ROMNESC !!!

Deranjant chiar și din cutia n care a fost nchis, Mareșalul a fost dat jos de pe soclu și ascuns, soclul rmnnd mult vreme gol, ca o dojan adus nemerniciei unora și lipsei de respect și recunoștinț a noastr a tuturor faț de memoria lui.

Cine sunt cei pe care pn și memoria glorioas a ntregitorului de țar mareșal i deranjeaz chiar și acum ? Nu exist alt dovad mai clar c rzboiul mpotriva romnilor exist și continu și azi, sub cele mai mascate forme. Un rzboi dus mpotriva memoriei și identitții noastre.

Astzi, pe soclul Mareșalului se afl o cruce din marmur alb, iar numele Lui a fost nlocuit cu mult mai generalul și mai convenabilul (pentru unii) mesaj: ”Cinste eroilor Neamului Romnesc”. Nu mai sunt romnii stpni n țara lor, s spun pe nume acelor eroi ?! Ridic-te Gheorghe, ridic-te Ioane ! Frumos și mai respect Biserica legmntul ncheiat cu ctitorul ei !!!

Pentru cei ce au uitat, sau nu au știut niciodat cine a fost providențialul Ion Antonescu pentru Romnia, i ndemn s citeasc Proclamația ctre Romnii Basarabeni:

Basarabeni,
Cu vrerea Domnului, prin sngele Eroilor notri am izgonit de pe pmntul strmoesc pe dumanii Neamului, redndu-v libertatea i credina, onoarea i drepturile.
Am prvlit stpnirea ntunericului care a pustiit bisericile, casele, avutul nostru.
Am spulberat cu vitejia ostailor, cotropirea slbatic a celor ce v-au inut n robie i au rspndit, pe pmntul nostru, moartea i focul.
Ne ntoarcem rzbuntori n glia moldoveneasc a lui tefan cel Mare reaeznd de a pururi temeliile Neamului romnesc.
Basarabeni,
Anul zbuciumat de umilire i nedreptate, de cotropire i vrajb a luat sfrit.
Ai simit prin propria voastr suferin, prin srcia i umilirea n care ai trit ce nseamn comunismul.
Ai putut judeca singuri c viaa fr libertate i proprietate, fr dreptate i familie, fr biseric i lumin este mai cumplit dect moartea.
Eroii i bravii ostai ai armatei noastre v-au eliberat!
Cinstii-le jertfa i lupta prin fapta voastr!
Din ncercarea i jertfa noastr, s lum nvtur.
Un neam triete i se nal prin fapta de credin i lupt, prin munca i zbuciumul fiecruia din fiii lui.
Din cenua robiei i din rnile ncercrii, s ridicm azi noi temeiuri de via.
Trecutul s-a stins , s ntemeiem viitorul.
Trebuie s tergem toate urmele prdtorilor i s distrugem toate uneltele lor.
Voi conduce eu nsumi organizarea Basarabiei i Bucovinei i voi reface toate aezrile.
n popasul acestui an de prbuire, ara noastr, vechea voastr Patrie, s-a schimbat.
O domnie nou i curat, o nou ordine ntemeiat pe cinste i munc, pe dreptate i adevr, st chezie a viitorului.
Vom duce lupta i nnoirea mai departe, prvlind n ndri tot ce a mpiedicat Neamul nostru s se nale.
Romnii vor fi cu adevrat stpni n ara lor, iar ranii vor simi cu adevrat bucuria muncii i rodul pmntului lor.
Voi veghea pn la moarte ca drepturile voastre s fie sfinite, ca viaa nou ce ntemeiem s tearg toate amintirile pcatelor noastre din trecut.
Prindei-v, dar, cu ncredere n roiul de munc pe care l ncepem astzi.
Basarabeni,
Prin disciplin, prin ordine, prin munc, pii n marul nvierii naionale.
Sub scutul armatei dezrobitoare, pornii la fapt nou.
Am pltit scump blestemul greelilor trecutului.
S rzbunm, prin vrednicia noastr de azi, uitarea de ieri.
Meritai-v morii, meritai-v Patria!
Triasc Romnia!

7 iulie 1941
Ion Antonescu

Si la final, un ultim cuvant al Maresalului, din filmul despre condamnarea și executarea lui de catre comunisti:

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer