Dup eșecul ordonanței Predoiu (declarat ne-constituțional), ce ncerca s modifice Legea avocaților, asistm la o nou modificare a modificrii. E vorba de Legea nr. 270 din 22.12.2010, ce modific și completeaz Legea avocaților nr. 51/1995.

Avnd n vedere c aproximativ o treime din Aleșii Neamului au calitatea de avocați, este de nțeles c aceștia au gndit o lege pe sufletul lor… Rmne s o judecați voi, dup ce o veți lectura. Eu mi-am permis doar s extrag anumite pasaje ”interesante” și s le comentez pe ici pe colo.

Motto: Banc cu avocați: Atunci cnd o persoan acord unui infractor orice fel de ajutor, fie pentru a-l determina pe acesta s svrșeasc o infracțiune, fie pentru a-l scpa de rigorile legii, fie pentru ascunde rezultatul infracțiunii sale, se pedepsește de legea penal n calitate de instigator, co-autor sau tinuitor. Dac persoana respectiv are calitatea de avocat, atunci fapta respectiv se numește ”asistenț juridic”.

Iar acum, citm din noua lege a avocaturii:

25. Dup alineatul (6) al articolului 37 se introduce un nou alineat, alin. (61), cu urmtorul cuprins:

(61) Avocatul nu rspunde penal pentru recomandrile i opiniile profesionale pe care le comunic clientului su i nici pentru actele juridice pe care le propune clientului su, urmate de svrirea de ctre client a unei fapte prevzute de legea penal…

No comment… n fond, și eu sunt tot avocat.

S-a tranșat prin lege ns problema care nu i lsa pe unii s doarm, a Baroului Bota, Baroul Constituțional. n ciuda actelor prezentate de Bota la Comisiile Juridice ale celor dou Camere ale Parlamentului, n ciuda faptului c OMUL ARE DREPTATE, fapt recunoscut inclusiv prin hotrri CEDO. Profesia de avocat este prin esența ei o profesie liberal, iar principiile de drept constituțional nu impun existența unui singur organism profesional de asociere a avocaților (Barou sau Uniune de Barouri). Din Baroul București, ținem pumnii n continuare domnului Bota n lupta sa cu ticloșii.

1. Alineatul (3) al articolului 1 se modific i va avea urmtorul cuprins:

(3) Constituirea i funcionarea de barouri n afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire i de nregistrare ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatat i din oficiu.”

Nu scpm nici cu noua lege de obligativitatea cotizrii la buzunarele largi ale unor domni profesori sau asistenți cu chef de ”pregtire profesional continu” pe banii noștri, ai avocaților. S fac pregtire cine se simte nepregtit. Cine și-a luat examenul de intrare n profesie și definitivat pe șpgi. Oricum, piața și concurența i elimin pe avocații slabi pregtiți, care nu rezist n profesie. Sunt curios cine le va preda cursuri de pregtire profesional continu n drept penal și procedur penal unui Ion Neagu (autorul procedurii penale), n comercial unui Sitaru (autorul tratatelor de drept comercial) și așa mai departe…

17. Dup alineatul (2) al articolului 22 se introduce un nou alineat, alin. (21), cu urmtorul cuprins:

(21) Avocatul definitiv este obligat s frecventeze formele de pregtire profesional continu organizate de barou, Institutul Naional pentru Pregtirea i Perfecionarea Avocailor sau de formele de exercitare a profesiei, n condiiile prevzute de Statutul profesiei de

avocat.

Pentru Aleșii Neamului care au intrat ca avocați stagiari n Scaunele de demnitate public, nu putea s lipseasc un cadou de bun rmas de mandat. Acestora li se consider vechime n profesie perioada de ocupare a funcțiilor publice și, mai mult, sunt scutiți prin lege de examenul de definitivare n profesia de avocat, de parc ndeplinirea funcției de primar sau viceprimar ntr-o localitate, la coada vacii ți garanteaz pregtirea profesional de avocat definitiv. Cam așa au intrat și unii milițieni n profesie, de au nenorocit oamenii care s-au lsat pe mna lor.

11. Articolul 19 se modific i va avea urmtorul cuprins:

”(7) Avocatul stagiar care a exercitat cel puin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, preedinte de consiliu judeean sau

vicepreedinte de consiliu judeean, dobndete la cerere calitatea de avocat definitiv.”

Ar mai fi multe de criticat la noua form a legii, dar m opresc aici, lsndu-v posibilitatea de a citi (și v minuna) cu textul integral al modificrilor, n forma trimis spre promulgare.

Legea nr. 270/2010 privind modificarea Legii avocaților nr. 51/1995

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares