Exist o list a ctorva melodii pe care nu exist, subliniem, nu exist romn care s nu le cunoasc, s nu le fi auzit de nenumrate ori n viaț. Unele dintre aceste melodii, ns, ascund povești mai mult dect spectaculoase, care sunt, pn azi, neștiute de ctre publicul larg. Azi, v vom dezvlui, probabil n premier, una dintre ele: povestea melodiei de generic de la ”Teleenciclopedia”.
Nicolae Kirculescu – Moment Muzical [Teleenciclopedia]

Asculta mai multe audio diverse

Pe lista celor mai cunoscute melodii autohtone se afl, evident, imul de stat, cel actual, ”Deșteapt-te, romne” sau cel anterior, ”Tricolorul”, pe care romnii din ultima jumtate de secol le-au auzit de attea ori difuzate la radio sau TV.

Puncteaz, ns, foarte bine la capitolul notorietate melodiile care au constituit genericele muzicale ale unor emisiuni de mare succes, difuzate perioade foarte lungi de timp, e vorba de Telecinemateca și Teleenciclopedia. Muzica Telecinematecii, filmul de miercuri seara al romnilor, n comunism, i aparținea marelui Charlie Chaplin, din coloana sonor a filmului ”Contesa din Hong Kong” și se numea ”This is my song”. n ceea ce privește Teleenciclopedia, ns, aici lucrurile sunt nițel mai complicate. Numrul romnilor care au avut ocazia s asculte aceast pies superb n forma ei complet,

de cca.7 minute durat, este extrem de redus, iar pe seama ei circul veritabile legende, destul de paralele cu realitatea. Se nșeal chiar și Wikipedia.

Se știe c melodia a fost compus n anii 50 de Nicolae Kirculescu (1903-1985), talentat autor de muzic de teatru și film, de romanțe, de operete șamd. Din nefericire, deși e una dintre cele mai frumoase piese compuse vreodat de un romn, piesa nu a beneficiat dect de o singur editare pe disc de vinil, nainte de 1989, și apoi pe CD, n anii 90. De ani de zile, internauții se chestioneaz ntre ei n legtur cu posibilitatea de a-și procura nregistrarea n cauz, dar puțini sunt fericiții care o dețin. n plus, nici mcar numele corect al melodiei nu e deplin cunoscut, asta pentru c ea se cheam ”Moment muzical”, dar, dintr-o eroare uman, pe discul Electrecord a fost trecut drept ”Patru studii de concert pentru pian”, o cu totul alt lucrare, ceea ce produce pn azi confuzie ntre melomani. Se mai spune c melodia, n forma prezent pe genericul Teleenciclopediei a fost nregistrat n 1965 de ctre marele pianist Dan Grigore, pe atunci student, mpreun cu orchestra Radio, condus de Iosif Conta. n același an a fost lansat și ”Teleenciclopedia” la TVR, devenit azi cea mai longeviv emisiune din istoria Romniei.

Numai c lucrurile au stat altfel, n realitate. O dezvluie, pentru Inpolitics, nsuși maestrul Dan Grigore: ”Genericul Teleenciclopediei a fost creat, inițial, n 1965, dup o nregistrare realizat chiar de autor, Nicolae Kirculescu, la pian. Numai c la montaj, cnd s-a operat scurtarea nregistrrii pentru a se suprapune cu genericul emisiunii, s-a tiat defectuos, astfel c a rezultat o bucat din care lipsea o ptrime și zgria auzul. La vremea respectiv nici mcar nu auzisem de Kirculescu, dar melodia lui mutilat o auzeam n fiecare sptmn. Dup mai bine de un deceniu, nu am mai rezistat și i-am semnalat acest neajuns realizatoarei Luminița Constantinescu, de la Televiziune, dar a aprut o alt problem: montajul nu putea fi refcut, pentru c nregistrarea original se pierduse. Luminița mi-a propus atunci s facem o nou nregistrare a melodiei, cu mine la pian. Am acceptat s fac asta, și chiar pe gratis, pentru c soția marelui compozitor mi spusese c nu au de unde s m plteasc. Am fcut nregistrarea la sfrșitul anilor 80, cu Iosif Conta la pupitru și din ea s-a realizat noul generic al emisiunii. Ulterior, melodia a fost editat pe un disc Electrecord și apoi pe CD, fr ca eu s primesc vreun ban. De altfel, a fost prima și ultima dat cnd am interpretat acea bucat muzical superb, n viața mea. Dup revoluție, cei de la TVR au fcut o manevr, dac putem spune astfel, aplicnd un soi de blurare electronic a melodiei de la Teleenciclopedia, pentru a crea impresia c e o alt nregistrare, probabil pentru a evita plata drepturilor de autor, n condițiile noii legislații a copyrightului. Nu m-au pclit, era imposibil s nu mi recunosc propria interpretare, dar nu am mai avut cnd s ridic problema drepturilor de autor pentru c, ulterior, au decis s nlocuiasc nregistrarea cu totul, prefernd o interpretare (Petre Mrgineanu n.n.) pe baz de instrumente electronice”. Dan Grigore crede c e pcat c aceast bucat deosebit nu a fost mai bine promovat, iar romnii nu o cunosc dect parțial, prin fragmentul difuzat sptmnal la TVR. n schimb, s-au gndit s o ”valorifice” lutarii rromi, existnd o nregistrare caricatural realizat acum cțiva ani de un taraf celebru. Mai sus, puteți asculta superba melodie cu ajutorul siteului Trilulilu, unul dintre puținele care o pot oferi, spre delectare, publicului larg. (Bogdan Tiberiu Iacob)

preluare de pe InPolitics

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares