Dac lum o broscuț țestoas și o vom arunca ntr-o oal cu ap clocotit, aceasta va ncerca din toate puterile s ias din oal și dac condițiile i sunt propice (nivelul apei este destul de aproape de buza vasului), țestoasa chiar va reuși s se salveze. Dac ns vom pune broscuța n oala cu ap rece iar apoi vom nclzi ncetișor apa, pn la punctul de fierbere, experiența a artat c n 99% din cazuri broasca rmne n oal și nu face nici o tentativ de a se salva, murind fiart. n 1% din cazuri ns, unele broscuțe par s sesizeze nclzirea apei și cu ultimele puteri, moleșite de cldur ies din apa clocotit.

Acest experiment (pe care, din compasiune faț de bietele animale, nu v ndemn s l reproduceți), are o semnificație profund pentru fiecare dintre noi.

Așa cum organismul țestoasei nu detecteaz nclzirea apei – și implicit pericolul de moarte n care ea se afl, dac nclzirea apei se petrece suficient de lent, la fel și n cazul oamenilor, aceștia și pierd capacitatea și puterea de a spune NU cu fermitate, respectiv de a face un efort volitiv de a se sustrage unor circumstanțe sau condiții de viaț duntoare lor.

Este un subiect la care merit s meditm, respectiv s ne analizm prezentul, acțiunile, crezurile și convingerile noastre actuale prin comparație cu cele din trecut. S-ar putea s constatm, ntr-un moment de luciditate, c n momentul de faț ”nnotm n ap clocotit” și c e probabil ultima șans, ultimul moment pentru a acționa, pentru a schimba ceva n viața noastr.

Gndul m duce la multe, foarte multe situații n care oamenii au trecut prin acest fenoment lent dar insidios.

S ne imaginm c pensionarii de astzi (majoritatea ieșiți la pensie dup 89), care i njur pe Bsescu, Boc și Udrea, care mai triesc (unii dintre ei) doar cu pine, zahr și ceai, cei care se arunc de disperare de la etaj pentru c nu și pot plti ntreținerea (cum a fost recentul caz al tehnicianului TVR care s-a aruncat de la balconul Parlamentului), c nu le ajung banii de medicamente, ar fi avut un moment de premoniție și ar fi putut vedea n avans, n decembrie 89, tot ceea ce a urmat. Ar mai fi aplaudat ei fuga lui Ceaușescu și asasinarea lui ? Probabil c ar fi dat fuga la Trgoviște s fac scut uman n jurul lui !!!

Și pe plan individual, personal, oamenii ar trebui s și pun aceleași ntrebri. Dac tnrul june, amorezat de frumoasa pe care o curteaz, n-ar fi afectat iremediabil de aburii pasiunilor sexuale și ar putea avea momentul necesar de luciditate n care s vad germenii dezastrului relației de mai trziu, a unei cstorii nefericite, lenea, indolența și cicleala femeii iubite, ar mai cere-o el n cstorie !?

Din pcate acest fenomen este și mai evident n situații ce țin de aderarea la un grup sau ”școal” spiritual sau ”inițiatic”. Dac novicele ce intr n acea organizație, animat de scopuri și idealuri nobile nu ar fi orbit de acestea și ar putea vedea peste ani, ce va ajunge s fac și ce concepții va ajunge s dezvolte, ar mai face el pasul de a adera la o astfel de organizație ?!

Aceast ntrebare ar trebui s și-o pun aspiranții ce bat la ușile lojilor masonice, dar și alții… S-ar putea s ajung n ”fericita” situație de a constata – dup niște ani de zile, c treptat, n cadrul acelei școli sau organizații, convingerile lor au fost modificate n mod insidios, ncetul cu ncetul, ajungnd s fac și s gndeasc lucruri pe care la nceput, cnd au intrat pe porțile acelei școli sau organizații, le-ar fi respins cu toat hotrrea și ar fi ntors spatele acelei școli sau organizații.

Aceast metod persuasiv de schimbare a lumii și a noastr mpreun cu ea, este aplicat și de agenții noii ordini mondiale. Lumea decade ntr-o spiral descendent a suferinței și abrutizrii, din care aparent nu mai exist scpare. Finalul este previzibil. Ei au creat problema, tot ei vor creea și soluția, pe care se așteapt s o primim cu amndou minile ntinse, cu lacrimi de recunoștinț n ochi, cu speranța c aceea va fi sfrșitul tuturor lipsurilor și suferințelor noastre. Un singur Guvern Planetar, cu un singur Conductor, o singur Armat, o singur Moned. Apogeul Globalizrii. Atunci oala va da n clocot. Și vor pieri toți cei care nu au avut puterea s se trezeasc și s se salveze din dulcea moleșeal a aburilor ucigtori.

n opinia mea, n fața acestui pericol iminent, singura atitudine salvatoare este Credința profund n Dumnezeu, cultivarea unei atitudini altruiste faț de semenii noștri, precum și a unei luciditți care s ne scoat din minciuna zilnic n care trim, pe care o acceptm, dublat de curajul și hotrrea de a face pasul și de a acționa n direcția potrivit de a ne salva.

Chit c asta presupune s spui NU unei relații de viaț nocive. Sau s spui NU unui loc de munc fr perspectiv, unde ești tratat ca un sclav; sau s spui NU unei societți bolnave, acționnd perseverent pentru a o schimba; s spui NU unei dependențe spirituale sau morale de cercuri de oameni dubioși, care dac s-ar fi comportat atunci cnd i-ai cunoscut – așa cum se comport acum, NU i-ai fi urmat cu siguranț.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares