Am ales s pun n ghilimele cuvntul ortodoxie tocmai pentru o deosebi de Ortodoxia (dreapta credinț a creștinilor) real, curțat de praful și zurglii dogmelor ce i s-au atașat n cei peste 2000 de ani de biseric instituționalizat.

De ce ntr-o coaj de nuc ? Pentru c n atta ncape concepția ei ciuntit despre lume, viaț și univers. Iar cei ce doresc s triasc ntr-o coaj de nuc, nu au dect s o fac, dac așa se simt ok.

Am observat c cei care ader cu fanatism la ”coaja de nuc” a dogmelor ”ortodoxe” triesc – ca și concepții – n secolul I dup Hristos și se mpart n dou categorii:

O prim categorie sunt persoane slabe (inclusiv din punct de vedere volitiv și intelectual, ce nu au capacitatea de a asimila și integra noul n concepții vechi), ce au nevoie de certitudini simple și care prefer atunci s refuze n bloc tot ceea ce contravine ”credinței” lor (a se citi dogmei n care s-au refugiat).

Pe aceștia ”i ia durerea de cap” la propriu dac ncearc s integreze (nțeleag) n concepția lor cosmologic arhaic despre viaț și univers realitțile acestei lumi, descoperirile științei, etc. Și atunci, prefer s și apere cu nverșunarea dat de lupta pentru salvarea propriei identitți (strns legat de aceste concepții) aceste dogme, imaginndu-și ca fac o fapt bun și c n realitate ei l apr pe Hristos și Ortodoxia !!

Hristos, Lumina Lumii, nu are nevoie s l apere asemenea pitici nevolnici (intelectualicește și sufletește) !!! De fapt, se apr pe ei, n fața unei lumi pe care refuz s o cunoasc și s o accepte cu diversitatea și contradicțiile ei (aparente).

Pe Hristos l-au aprat pentru romni, un Dumitru Stniloae, un Petre Țuțea, un Arsenie Boca, care prin opera și prin exemplul lor de rezistenț național, au actualizat mesajul ortodoxiei, l-au adus n concordanț cu actual bagaj de cunoștințe despre lume și univers al umanitții, cu lumea modern. Pentru mine, ei sunt Ortodoxia.

Binențeles, acești ”cruciați” ce apr vajnic pe internet dogma ”ortodox” nu se obosesc s citeasc și s nțeleag un pic de filosofie creștin de teama s nu fie obligaț de crezurile lor rudimentare, s i declare și pe acești titani ai credinței n Hristos, drept ”eretici” pentru universalitatea și orizontul prea vast al Creștinismului lor, așa cum au procedat cu Parintele Ghelasie Gheorghe, și cum sunt pe cale s fac cu printele Arsenie Boca, cel martirizat la ordinul lui Ceaușescu, și cruia i se refuz canonizarea (n ciuda puzderiei de minuni fcute chiar n timpul vieții)… doar pentru c pictura profetic de la Biserica Drgnescu este… necanonic (a ndrznit s l picteze n Biseric pe Francisc din Assisi, a pictat momentul atacrii turmurilor gemene, etc.) !!!

O a doua categorie de zeloți fanatizați ai unor dogme așa-zis ”ortodoxe” sunt ”convertiții”, cei care au trit pn la ”convertire” (sau ntoarcere la credinț) n pcat, n concepții greșite, neconforme dogmelor și canoanelor Bisericii, iar acum – cu un avnt pionieresc demn de cauze mai bune, iau de-a gata toate absurditțile și gogomniile unui sistem de gndire ce nu are pe alocuri nimic de-a face cu Iisus Hristos și cu iubirea Lui de oameni.

Aceste dou categorii de zeloți ”credincioși” sunt noua ”poliție a gndirii”, noii ”activiști de partid” ai Bisericii, mai ri și mai aprigi de ct activiștii comuniști, care nltur, șterg și rescriu (pe ct le st n putere) ceea ce nu le convine, și nu pierd ocazia de a predica de la amvon ”adevrurile” dogmei lor, pentru ca nu cumva ”oițele necuvnttoare” ale credincioșilor s se zminteasc de evidențele unei lumi pe care chiar și ei se prefac c o ignor.

Fanatismul și lipsa de obiectivitate a unor astfel de indivizi dogmatici nu este egalat dect de ipocrizia lor. i vezi cum vorbesc cu nfocare despre traiul n srcie, despre concepția creștin despre viaț și univers, despre diavol și pocinț. Ei se arat ”șocați” de acceptarea prezervativelor de ctre capii unor biserici, aduc argumente nebuloase cu care combat descoperirile moderne despre viaț și univers.

Culmea absurditții, ei afirm cu trie dogma geocentrismului (pentru contestarea creia a fost ars pe rug Giordano Bruno, iar Galileo Galilei a fost la un pas de aceeași pedeaps), n plin secol XXI, cum c Pmntul este centrul Universului, deci Soarele și toate planetele din sistemul nostru solar se nvrt n jurul acestuia !!! Acești ipocriți gsesc peste tot dovezi ”solide” pentru a-și argumenta tezele medievale, de parc s-ar aștepta dintr-un moment ntr-altul ca Cerul s se strng precum un sul iar Apocalipsa s vin, dar ntre timp ei se folosesc cu nonșalanț tocmai de instrumentele oferite de o tehnologie și o științ care infirm dogmele lor arhaice, cum este și cazul emisiunii de mai jos.

Acest paradox puțini l observ. n ipocrizia lor, acești ”talibani” (așa-ziși) ortodocși folosesc internetul, telefonia mobil, radioul și televiziunea pentru a-și promova un mesaj ce vine n contradicție fțiș cu adevruri științifice fr de care chiar tehnologia folosit de ei NU AR PUTEA FUNCȚIONA.

Este de-a dreptul schizofrenic acest mod de viaț. S ai n tine permanent dou persoane: Una care știe și accept c folosește internet, telefon mobil, (deci și realitțile pe care aceste tehnologii le presupun: comunicare prin sateliți, furtuni solare, electricitate, etc.), iar cealalt persoan, medieval n concepții, neag cu vehemenț aceste lucruri, considerndu-le nluciri diavolești, nșelri satanice.

Dac printr-un miracol tehnologic ”frații” de dogm de acum 200 de ani ai acestor biete ”nuci gnditoare” (n limita cojii lor de nuc), ar putea fi aduși n prezent, cu siguranț ar condamna folosirea de ctre ”talibanii” actuali – a tehnologiilor moderne (ca fiind de la necuratu), și chiar a serviciilor medicale (cum descria cu mult și tragic umor, Umberto Eco n romanul su, ”Numele Trandafirului”, reacția acelor clugri medievali n fața unei banale perechi de ochelari).

Culmea stupiditții, am vzut un btrn (și de altfel venerabil) printe al Ortodoxiei condamnnd folosirea cipurilor, iar el purta la ureche aparat auditiv (cu implant cohlear) cu un cip foarte performant !!!

n toat aceast nebunie este și o lips de sinceritate (n primul rnd faț de ei nșiși) a acestor oameni, n fond, frați ai noștri, care de dragul unor dogme, refuz și strmb realitatea. Dac postezi o opinie pe un blog ținut de ei, care nu e conform crezului lor ngust, nu o posteaz. Vehemenți pn la violenț (inclusiv de limbaj). Probabil c dac ar fi la putere, m-ar arde pe rug pentru acest text ”infam”.

Mai dramatic e faptul c nu avem de-a face cu oameni n vrst, care au pierdut pasul cu tehnologia, cu nțelegerea unei lumi care se mișc foarte repede. Majoritatea sunt tineri, care aleg aceast cale facil, n locul unei alegeri personale. Aceea de a a-și pune ntrebri și de a cuta rspunsuri. Din ce n ce mai prost pregtiți intelectual și cultural, aceast nou generație ”ortodox” devine mas de manevr medieval pentru clericii de amvon. Acești tineri și imagineaz c ”triesc” ortodox dac ”bifeaz” n activitatea lor posturile, prezența sptmnal la slujba bisericeasc și alte cteva reguli ce țin de dogm. Dar ei nu triesc cu inima Ortodoxia. Probabil c pe ei nu i-ar șoca un astfel de discurs (precum cel din video-ul de mai jos), ci le-ar confirma ideile (chit c cel din filmulețul de mai jos nu este un ortodox !!!).

Pentru astfel de indivizi, prezența mea pe internet este o continu amenințare la adresa concepțiilor pe care le au despre lume și viaț – mai degrab dect la adresa Ortodoxiei adevrate. Atunci stau și m ntreb: OARE CINE SE TEME DE MIHAI RAPCEA ?! Acestor srmani ”cu duhul” le voi spune doar att: eu nu am nimic cu voi. Nu mi-am asumat eu rolul de a v scoate cu capul din gleata de nisip n care v ascundeți de lumea real, ca struții. E treaba voastr. Nu știți ce pierdeți. Minunata lume, cu misterele și tainele ei, ”corola de minuni a lumii”. Dumnezeiești toate.

Priviți video-ul de mai jos, dedicat mie, și judecați voi nșiv. Și, apropos, frate care ridici piatra, nfierndu-m anonim: Vorbești ca un semidoct, despre lucruri pe care nu le-ai citit. Parintele Paisie – despre care vorbești, nu a fost niciodat n India. Din cartea la care faci tu referire ”Mari inițiați ai Indiei și Printele Paisie” reiese c discipolul su a vizitat ”marii inițiați din India”, și probabil nici acela. Pe lng toate astea, un pic de gramatic nu ți-ar strica (faci cam multe dezacorduri gramaticale n diatriba ta (probabil c nici nu știi ce e aceea – d un search cu goagle pe la școal, poate afli ceva nou).

,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *