TVR 1 difuzeaz, n premier, documentarul n ase episoade Cel ce gndete altfel, al regizorului Cornel Mihalache. Manipulare, dictatur, valori naionale, meditaie transcendental, prezena n societatea romneasc a organizaiei MISA sunt temele abordate n seria documentar ce poate fi urmrit din 18 ianuarie, timp de trei sptmni, mari i miercuri sear (18, 19, 25, 26 ianuarie, respectiv 1 i 2 februarie), de la ora 21.00, la TVR 1.

Dac I.L.Caragiale ar scrie sinopsisul acestui documentar, ar suna aa: trdare – libertate- securitate – meditaie transcendental – revoluie – constituie – revista Pentru Patrie – legionari roii – comuniti verzi – manipulare – portretul gurului – istorie – fals – iubire – „Deteapt-te, romne!” – MISA – mute – popi – cucoane – mateloi – impiegai – pensionari – suprimai – popor – erotism – adevr – yoga – partid – pornografie – mntuitori – dosare – excludere – lume, lume, lume – Criz teribil, moner!”, spune Cornel Mihalache, realizatorul acestui documentar.

n fapt, documentarul lui Cornel Mihalache vorbete despre povetile unor oameni ale cror drumuri se intersecteaz uneori cu momente de istorie, cu ntmplri faste sau nu, cu crize i rsturnri, nu doar de situaie. n primele dou episoade, documentarul vorbete despre manipulare i dictatur i despre valori naionale. „Cel ce gndete altfel poate fi, la un moment dat, revoluionar. Societatea nu accept ns uor o schimbare. Dar schimbarea dorit e real sau nu? Realitatea nu este ntotdeauna ceea ce vedem, mai ales la televizor. Istoria poate fi uor manipulat, iar memoria colectiv nu se face din manuale“, este de prere regizorul. Episoadele 3 i 4 sunt despre ce a nsemnat „scandalul meditaiei transcendentale” n anul 1982 i cum se vede el astzi, dup 30 de ani. Iar prezena n societatea romneasc a organizaiei MISA este subiectul ultimelor dou episoade ale documentarului Cel ce gndete altfel.

preluare de pe TVR

Comentariu rapcea.ro

Am vizionat jumtate din primul episod (n reluare, pe PBX). Mi-a fost suficient ca s mi fac o prere. Regizorul acestui documentar nu face un demers istoric (informativ) cum afirm, ci pornește de la o axiom (un adevr ce nu mai trebuie demonstrat – n opinia lui – dar pe care totuși caut s l demonstreze cu acest film): aceea c CINE DEȚINE PUTEREA, RESCRIE ISTORIA. C toți liderii politici, vechi și noi, de dreapta sau de stnga, au avut același discurs populist, lipsit de conținut.

AICI l contrazic eu pe autorul acestui film !!! A pune semnul egalitții ntre personalitți politice și ideologii diferite, doar pe baza asemnrii aparente a conținutului formal al mesajului de tribun este – dac nu o abil manipulare, cel puțin o grav eroare.

Nu poți pune semnul egalitții ntre tineretul legionar și liderul su, Corneliu Zelea Codreanu, care s-au ridicat de la zero, prin exemplul personal și jertfa de munc și de viaț (real) pentru ideea unei Romnii ”mai mndr ca soarele de pe cer”, și cuvintele calpe ale lui Ceaușescu, liderul unei ideologii criminale adus și impus cu forța poporului romn de ctre tancurile rusești, despre un tineret care a fcut ”sacrificii” pe șantierele Patriei cu de-a sila, despre lupta mbuibat a ”tovarșului”, care a devenit moșierul unei țri ntregi, cu vile, WC-uri și robinete de aur la baie. Codreanu nu a avut așa ceva. Și nici Horia Sima.

A trece peste conținutul sufletesc, peste inteționalitatea real, mobilul ce animeaz din spatele cuvintelor, nu este dect o dovad de superficialitate (n cel mai bun caz), sau de rea credinț, de dorinț de manipulare și rescriere a istoriei.

Nu m ndoiesc de sinceritatea celor care l aclamau pe Codreanu sau pe Sima, de asemeni și a unei prți a tinerilor care scandau n sala unde vorbea Ceaușescu de la tribun (”Vom munci și vom lupta, țara o vom apra”). Naționalismul și iubirea de patrie sunt semntimente și emoții firești, naturale, care pot fi emulate sub orice curent politic. Problema este cu privire la ideologie. A pune semnul egalitții ntre monarhism, comunism și legionarism denot o ncercare de a demola mituri istorice, de a pune semnul egalitții ntre titani și pigmei, ntre martiri și tirani, a relativiza repere istorice și morale care ne dau specificul nostru ca popor. Care ne fac ceea ce suntem. Romni, NAȚIONALITI ROMNI.

Eu cred c aceasta a fost intenția subversiv care a stat la baza producerii și difuzrii acestui documentar.

Știu ct de mult se muncește la un astfel de documentar și tocmai de aceea mi este greu s critic munca altcuiva (chiar dac a fost ”gras” retribuit din banii noștrii, nu-i așa !?). Totuși nu pot s tac, atunci cnd anumite bariere sunt depșite, cnd edificiul național este erodat de astfel de producții pe care eu le-aș plasa n categoria materialelor DEZ-INFORMATIVE.

De ce nu vorbește domnul regizor n filmul su despre modul n care libertatea de gandire,si de exprimare este incalcata,in cazul scriitorului roman din Basarabia Paul Goma: (lobby-ul israelului in fata unor tari ca Romania si Rep.Moldova au facut ca acest scriitor talentat Goma,sa nu fie binevenit in tara de origine: Romania intregita,pana la Nistru).

Chiar dac aceste lucruri se ntmpl n Ierusalim, DAR LA ELE PARTICIP VORBITORI DIN ROMANIA (ajung chiar la a VIII-a sesiune, creeaz ”adevruri istorice de netgduit”, pe care nu mai are nimeni curajul s le conteste, cum ar fi Holocaustul evreilor din Romnia), și de care regizori ”curajoși” precum este Cornel Mihalache nu se ating nici s i pici cu cear. Poate din cauz c, vorba aceea, ”corb la corb nu și scoate ochii” !? Shalom, tinere regizor !

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *