Daca tupeu gretos ar trebui sa poarte un nume atunci i s-ar spune, Gelu Voican Voiculescu.

Sinistrul personaj din decembrie 1989, distribuit n acele zile n rolul Morii, a stabilit suma pe care noi, romnii, ar trebui s i-o pltim pentru „suferinele ndurate n timpul regimului comunist”: 748.000 de euro.

Dar s vedem despre ce suferine este vorba. n 1985, Voican a fost arestat i condamnat la 11 luni de nchisoare, fiind gsit vinovat de falsificarea unor deconturi i de trafic de valut. „A fost o nscenare a Securitii”, zice barba fals a Revoluiei.

Chiar dac Voican are certe manifestri de mitoman, e posibil ca n cazul dosarului de infractor mrunt s nu mint chiar de la un capt la altul. Justiia lui Ceauescu obinuia s-i ncadreze la infractori de drept comun pe opozanii regimului, fie ei complotiti sau disideni. Un exemplu: generalul tefan Kostyal, agent sovietic dovedit, nu a fost arestat pentru trdare n favoarea unei puteri strine, ci pentru furt de curent electric prin msluirea contorului din propriul apartament! Ceauescu ncerca astfel s mpute doi iepuri: 1. s-i scoat din joc pe inamicii si din interior fr a-i martiriza; 2. s nu supere prea mult „ursul” sovietic.

Nu e exclus ca infraciunile de drept comun atribuite lui Voican s fi fost doar un paravan. Orice paravan are ns rolul de a ascunde ceva. Ce fapte teribile o fi svrit Voican astfel nct s merite o atenie special din partea Securitii? O atenie similar cu cea acordat generalului Kostyal, dar mai mare dect cea de care a avut parte un alt agent sovietic, generalul Militaru.

Misterul ar fi putut fi risipit de dosarele ntocmite de contraspionajul romnesc din anii ’70-’80. Cu o condiie: temutele dosare s nu fi picat pe mna lui Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru n primul guvern Petre Roman i ef al fostelor structuri ale Securitii! Exist numeroase mrturii ale faptului c, n primele luni de dup Revoluie, Voican sttea efectiv cu fundul pe dosare, selectndu-le pe cele mai preioase. Chiar i salteaua pe care dormea cioclul Ceauetilor era nesat cu dosare.

i ajungem la adevrata „disiden” a lui Gelu Voican Voiculescu: jocul diabolic cu Securitatea. Dosarul de la CNSAS conine dovezi clare ale colaborrii lui Voican cu poliia politic a lui Ceauescu. Ba, mai mult, n anumite mprejurri se comporta ca un ef al ofierilor de Securitate, admonestndu-i c au ratat un flagrant n cazul „Guru Bivolaru”!
Aceste curbe periculoase i-au gsit o reflecie uluitoare n ianuarie 1990, cnd proaspt numitul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu l-a angajat ca sfetnic personal (pe o poziie de consilier guvernamental) pe generalul Nicolae Doicaru, unul dintre cei mai mari torionari din istoria Securitii!

Acum, Gelu Voican Voiculescu vrea s-l mai i despgubim pentru combinaiile sale monstruoase cu Securitatea. Poate ne va cere ceva bani i pentru crimele din decembrie 1989, cnd a jucat n echipa Morii…
AUTOR GRIGORE CARTIANU
articol preluat din ADEVARUL

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares