In ciuda aspectului de manual de vrji, cartea (n original ”The Occult – a history”) nu s-a bucurat de prea mare succes la noi. Editorii au mizat prea mult pe aspectul coperții și prea puțin pe conținut.

Inițial am avut o reacție de respingere la vederea ei, dar cnd am citit cteva rnduri din ea, nu am mai putut-o lsa din mn (am și cumprat-o atunci). Aparent ușoar ca stil, pune totuși n dificultate cititorul prin abundența de idei și observații extrem de actuale despre om, capacitțile și evoluția lui mental, fizic, emoțional și spiritual. M-am cutremurat de ncntare n fața unei traduceri de excepție (extrem de atent fcut – felicitri traductorului !!!) care a știut s redea n limba romn suplețea și subtilitatea ideilor autorului (inclusiv jocurile de cuvinte). Fascinant este actualitatea crții !!! Deși este scris n 1970, și depșește cu mult epoca. Pot spune c este cea mai actual carte pe care am citit-o pe tema ocultismului –așa cum este el nțeles de ctre autor (ca o științ a dezvoltrii facultții x la om – acel al 6-lea simț). Recunosc c nu am gsit nici un autor din ultimii 30 de ani care mcar s l egaleze pe Wilson (și pot spune c am o bibliotec bogat n domeniu). Mi-a luat 6 luni s i termin de conspectat (cu creionul n mn) cartea, un deliciu pe care nu m grbeam s l finalizez, cu reveniri și lecturi publice (pentru prieteni) a unor pasaje extraordinar de actuale chiar pentru epoca noastr.

Cnd am ncheiat de citit, nu m-am putut abține și am scris editorului londonez al operei lui Wilson cteva rnduri elogioase, la adresa autorului. Spre surprinderea mea, att editorul ct și Colin Wilson (avnd n prezent venerabila vrst de 80 de ani) mi-au rspuns, emoționați de ecourile pe care o carte att de veche le mai trezește nc n rndurile cititorilor. Spre deosebire de alți cercettori sau autori care au abordat un domeniu att de volatil și de supus prejudecților – cum este ocultismul – Wilson reunește cteva calitți care l fac opera sa unic: spirit enciclopedic, dialectician rafinat și un bun scriitor. Nu sunt un cititor versat n limba lui Shakespeare, dar nu mi pot nfrna dorința de a citi URMAREA. Crțile lui Wilson care acoper acest gol de 41 de ani, de la publicarea acestei istorii a ocultismului. Fapt pentru care am ncercat s-mi comand pe amazon.com volumul considerat continuarea lucrrii din anii 70: Super Conștiința (Super Consiousness). Din pcate, nu am gsit nc librarul care s livreze și n Romnia aceast carte, eternal prilej de frustrare cnd vine vorba de ebay și amazon, și care m readuce la amarul adevr al apartenenței la o țar considerat de vestici ca fiind n lumea a 3-a.

Din pcate, dup insuccesul pe care l-a avut volumul ”Ocultismul” n Romnia (eu l-am luate de la anticariatul de pe str. Doamnei cu 15 lei), nu cred c lucrarea din 2009 (Super Conștiința) va vedea prea curnd lumina tiparului n limba romn. Nu-mi rmne dect s decodific, cu dicționarul n mn, ediția original. Sper c v-am trezit curiozitatea faț de opera lui Wilson.

Eu zic c merit.

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares