Colin Wilson – Ocultismul

In ciuda aspectului de manual de vrăji, cartea (în original ”The Occult – a history”) nu s-a bucurat de prea mare succes la noi. Editorii au mizat prea mult pe aspectul coperții și prea puțin pe conținut.

Inițial am avut o reacție de respingere la vederea ei, dar când am citit câteva rânduri din ea, nu am mai putut-o lăsa din mână (am și cumpărat-o atunci). Aparent ușoară ca stil, pune totuși în dificultate cititorul prin abundența de idei și observații extrem de actuale despre om, capacitățile și evoluția lui mentală, fizică, emoțională și spirituală. M-am cutremurat de încântare în fața unei traduceri de excepție (extrem de atent făcută – felicitări traducătorului !!!) care a știut să redea în limba română suplețea și subtilitatea ideilor autorului (inclusiv jocurile de cuvinte). Fascinantă este actualitatea cărții !!! Deși este scrisă în 1970, își depășește cu mult epoca. Pot spune că este cea mai actuală carte pe care am citit-o pe tema ocultismului –așa cum este el înțeles de către autor (ca o știință a dezvoltării facultății x la om – acel al 6-lea simț). Recunosc că nu am găsit nici un autor din ultimii 30 de ani care măcar să îl egaleze pe Wilson (și pot spune că am o bibliotecă bogată în domeniu). Mi-a luat 6 luni să îi termin de conspectat (cu creionul în mână) cartea, un deliciu pe care nu mă grăbeam să îl finalizez, cu reveniri și lecturi publice (pentru prieteni) a unor pasaje extraordinar de actuale chiar pentru epoca noastră.

Când am încheiat de citit, nu m-am putut abține și am scris editorului londonez al operei lui Wilson câteva rânduri elogioase, la adresa autorului. Spre surprinderea mea, atât editorul cât și Colin Wilson (având în prezent venerabila vârstă de 80 de ani) mi-au răspuns, emoționați de ecourile pe care o carte atât de veche le mai trezește încă în rândurile cititorilor. Spre deosebire de alți cercetători sau autori care au abordat un domeniu atât de volatil și de supus prejudecăților – cum este ocultismul – Wilson reunește câteva calități care îl fac opera sa unică: spirit enciclopedic, dialectician rafinat și un bun scriitor. Nu sunt un cititor versat în limba lui Shakespeare, dar nu îmi pot înfrâna dorința de a citi URMAREA. Cărțile lui Wilson care acoperă acest gol de 41 de ani, de la publicarea acestei istorii a ocultismului. Fapt pentru care am încercat să-mi comand pe amazon.com volumul considerat continuarea lucrării din anii 70: Super Conștiința (Super Consiousness). Din păcate, nu am găsit încă librarul care să livreze și în România această carte, eternal prilej de frustrare când vine vorba de ebay și amazon, și care mă readuce la amarul adevăr al apartenenței la o țară considerată de vestici ca fiind în lumea a 3-a.

Din păcate, după insuccesul pe care l-a avut volumul ”Ocultismul” în România (eu l-am luate de la anticariatul de pe str. Doamnei cu 15 lei), nu cred că lucrarea din 2009 (Super Conștiința) va vedea prea curând lumina tiparului în limba română. Nu-mi rămâne decât să decodific, cu dicționarul în mână, ediția originală. Sper că v-am trezit curiozitatea față de opera lui Wilson.

Eu zic că merită.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *