Versiunea portugheză a revistei Playboy a publicat pe coperta numărului din iulie 2010 o imagine provocatoare, pe care este reprezentat Iisus Hristos care cuprinde o femeie goală.

În interiorul revistei sunt imagini și mai șocante. Una din acestea reprezintă figura Mântuitorului care urmărește cum se sărută două lesbiene.În opinia redactorului, în acest fel revista comemorează moartea scriitorului Jose Saramago, unicul laureat portughez al premiului Nobel în domeniul literaturii. Unul din cele mai cunoscute romane ale scriitorului, care se declara adept al comunismului, este “Evanghelia după Iisus” (1991). Afirmațiile acestuia cu referire la Biserică și religie în 2009 au trezit un scandal internațional: Saramago a declarat că Biblia este “un manual al imoralității”.

Îndeosebi, opinia publică a fost revoltată de scena din romanul lui Saramago, în care un cioban încearcă să convingă pe Hristos să facă sex cu o oaie. Furia creștinilor a determinat refugierea scriitorului comunist în insulele Canare, unde încetează din viață.

După publicarea imaginilor în Playboy, numele scriitorului a revenit în centrul scandalurilor. Însă primii care s-au arătat nemulțumiți nu au fost preoții, ci chiar redacția americană a revistei “Playboy”, care s-a arătat și șocată de imaginile profanatoare.

Vicepreședintele Playboy Enterprises, Teresa Henessi a declarat că ediția portugheză a revistei a încălcat orice reguli a publicației. Potrivit ei, Playboy Enterprises va rezelia contractul cu ediția portugheză a revistei.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares