nsrcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucureti, Sergei Molunov, a declarat, miercuri, c Romnia a fost n timpul lui Ceauescu un model unic de stat care a artat c i poate plti singur o datorie extern, el comentnd c acest lucru nu a convenit organizaiilor financiare internaionale.

eful misiunii diplomatice a Belarusului a subliniat de mai multe ori c nu dorete s fac afirmaii, ci doar s pun o serie de ntrebri crora cititorii s le gseasc un rspuns.

“I-ar fi convenit cuiva din afara Belarusului evoluia situaiei? Aceasta mi amintete de un episod din istoria Romniei. Nu vreau s fac comentarii, dar am ascultat o poveste despre ultimii ani din timpul lui Ceauescu. Dup cte mi aduc aminte, a fost aceast prere c poporul a trit foarte, foarte greu. Dar Romnia, atunci, avnd o datorie imens, a hotrt s-i plteasc aceste datorii. i, la sfritul anului 1989, practic i-a stins aceste datorii. Am auzit aceast prere. Spunei, v rog, este adevrat sau aa se zicea? Eu am citit aceast prere i cred c este interesant, din punctul meu de vedere. Ce concluzie se poate trage din aceasta? Faptul c atunci – dac lsm la o parte emoiile provocate de viaa grea -Romnia a fost un exemplu unic c poate s-i plteasc aceast datorie . Dup prerea mea, acest exemplu nu cred c a convenit organizaiilor financiare internaionale. Cred c psihologia lor este s acorde creditcu dobnd mare. Dac ara nu are posibilitatea s returneze aceast datorie, atunci i d alt credit i astfel ara este pus n dependen fa de organizaii. i atunci poi s faci orice cu aceast ar. De aceea, exemplul unic al Romniei de a-i plti datoria nu a convenit multora”, a comentat Molunov.

El a fcut apoi o paralel cu dezvoltarea Belarusului, artnd c, spre deosebire de restul statelor din fosta Uniune Sovietic, ara sa “nu a mers pe o terapie de oc” n ceea ce privete economia, pstrnd proprietatea de stat cu o privatizare treptat.

“Am refuzat aciunile radicale i am ales o cale de dezvoltare treptat. S-a nceput cu susinerea populaiei”, a spus el.

El a oferit i date referitoare la nivelul de producie din Belarus, realiznd, din nou, o comparaie cu Romnia. Astfel, Molunov – care a spus c citeaz Belstat i Eurostat – a artat c n 2009 n Belarus s-au produs 737 de kilograme de cartofi pe cap de locuitor, n timp ce n Romnia s-au produs 162 de kilograme. De asemenea, potrivit lui Molunov, n ara sa s-au produs 239 de kilograme de legume pe cap de locuitor, n timp ce n Romnia s-au produs 177 de kilograme, 681 de litri de lapte, fa de 275 n Romnia i 355 de ou pe cap de locuitor, fa de 298 de ou n Romnia.

sursa: mediafax

,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *