Însărcinatul cu afaceri al Belarusului la București, Sergei Molunov, a declarat, miercuri, că România a fost în timpul lui Ceaușescu un model unic de stat care a arătat că își poate plăti singur o datorie externă, el comentând că acest lucru nu a convenit organizațiilor financiare internaționale.

Șeful misiunii diplomatice a Belarusului a subliniat de mai multe ori că nu dorește să facă afirmații, ci doar să pună o serie de întrebări cărora cititorii să le găsească un răspuns.

“I-ar fi convenit cuiva din afara Belarusului evoluția situației? Aceasta îmi amintește de un episod din istoria României. Nu vreau să fac comentarii, dar am ascultat o poveste despre ultimii ani din timpul lui Ceaușescu. După câte îmi aduc aminte, a fost această părere că poporul a trăit foarte, foarte greu. Dar România, atunci, având o datorie imensă, a hotărât să-și plătească aceste datorii. Și, la sfârșitul anului 1989, practic și-a stins aceste datorii. Am auzit această părere. Spuneți, vă rog, este adevărat sau așa se zicea? Eu am citit această părere și cred că este interesant, din punctul meu de vedere. Ce concluzie se poate trage din aceasta? Faptul că atunci – dacă lăsăm la o parte emoțiile provocate de viața grea - România a fost un exemplu unic că poate să-și plătească această datorie . După părerea mea, acest exemplu nu cred că a convenit organizațiilor financiare internaționale. Cred că psihologia lor este să acorde credit cu dobândă mare. Dacă țara nu are posibilitatea să returneze această datorie, atunci îi dă alt credit și astfel țara este pusă în dependență față de organizații. Și atunci poți să faci orice cu această țară. De aceea, exemplul unic al României de a-și plăti datoria nu a convenit multora”, a comentat Molunov.

El a făcut apoi o paralelă cu dezvoltarea Belarusului, arătând că, spre deosebire de restul statelor din fosta Uniune Sovietică, țara sa “nu a mers pe o terapie de șoc” în ceea ce privește economia, păstrând proprietatea de stat cu o privatizare treptată.

“Am refuzat acțiunile radicale și am ales o cale de dezvoltare treptată. S-a început cu susținerea populației”, a spus el.

El a oferit și date referitoare la nivelul de producție din Belarus, realizând, din nou, o comparație cu România. Astfel, Molunov – care a spus că citează Belstat și Eurostat – a arătat că în 2009 în Belarus s-au produs 737 de kilograme de cartofi pe cap de locuitor, în timp ce în România s-au produs 162 de kilograme. De asemenea, potrivit lui Molunov, în țara sa s-au produs 239 de kilograme de legume pe cap de locuitor, în timp ce în România s-au produs 177 de kilograme, 681 de litri de lapte, față de 275 în România și 355 de ouă pe cap de locuitor, față de 298 de ouă în România.

sursa: mediafax

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares