Aici si acum. Rasism evreiesc. Adevarata fata a evreilor.

hadashot2985 RO4 300x225 Un rabbin din Chișinău în război cu liderii Comunității Evreiești din Republica MoldovaComunitatea evreiască din Chișinău se confruntă cu un nou scandal intern. În ziua de sâmbătă, de 3 iulie 2010, rabbinul ultrareligios, Israel Livshitz, a blocat, intrarea în sinagoga de pe strada Șciusev 5, a evreilor locali, pe care rabbinul îi consideră „goym” (neiudei) și „trădători ai iudaismului”, comunică portalul comunității evreilor din Moldova www.dorledor.info.

Comunitatea evreilor afirmă că rabbinul ocupă incinta sinagogei ilegal, evacuarea acestuia fiind decisă de judecată rabbinilor din Bnei-Brak (Israel) din 9 aprilie 2010. Anterior Rabbinul Liwshitz a fost exclus din conducerea Comunității Evreiești din Republica Moldova, fiind amenințat cu evacuarea forțată din sinagoga în care slujește.

La 26 februarie rabbinul a stârnit furia evreilor din Moldova când a calificat instalarea hanuka în centrul Chișinăului drept o „provocare” pusă la cale de către liderii comunității evreiești din Republica Moldova. În opinia rabbinului, comunitatea evreiască este aservită intereselor unui cerc al oamenilor de afaceri care nu respectă preceptele iudaismului.

Potrivit unui interviu oferit portalului izraelian „Etrog”, rabbinul Israel Liwshitz a declarat că „hanuka nu a fost instalată în centrul Chișinăului de către comunitatea evreiască, ci de un grup de oameni de afaceri, care nu au nici o legătură cu religia, fiind chiar căsătoriți cu femei neevreice (goym). „Acești afaceriști sunt evrei care nu respectă legile iudaice”, afirmă Liwshitz.

În opinia lui, prin provocarea scandalului,  acest grup de oameni de afaceri au urmărit incitarea la ură a credincioșilor creștini ortodocși, cu scopul de a supune propriilor interese activitatea comunității evreiești din Republica Moldova.

În același interviu, oferit publicației izraeliene “Etrog”, rabbinul afirmă că anume  ”așa-numiții” evrei din Chișinău au deconectat sinagoga locală de la agentul de termic, cu scopul stopării activității acesteia. În acest fel, afirmă Liwshitz, evreii locali încearcă să pună mâna pe această clădire, pentru a se îmbogăți din contul unui bun public.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *