hadashot2985 RO4 300x225 Un rabbin din Chiinu n rzboi cu liderii Comunitii Evreieti din Republica MoldovaComunitatea evreiasc din Chiinu se confrunt cu un nou scandal intern. n ziua de smbt, de 3 iulie 2010, rabbinul ultrareligios, Israel Livshitz, a blocat, intrarea n sinagoga de pe strada ciusev 5, a evreilor locali, pe care rabbinul i consider „goym” (neiudei) i „trdtori ai iudaismului”, comunic portalul comunitii evreilor din Moldova www.dorledor.info.

Comunitatea evreilor afirm c rabbinul ocup incinta sinagogei ilegal, evacuarea acestuia fiind decis de judecat rabbinilor din Bnei-Brak (Israel) din 9 aprilie 2010. Anterior Rabbinul Liwshitz a fost exclus din conducerea Comunitii Evreietidin Republica Moldova, fiind ameninat cu evacuarea forat din sinagoga n care slujete.

La 26 februarie rabbinul a strnit furia evreilor din Moldova cnd a calificat instalarea hanuka n centrul Chiinului drept o „provocare” pus la cale de ctre liderii comunitii evreieti din Republica Moldova. n opinia rabbinului, comunitatea evreiasc este aservit intereselor unui cerc al oamenilor de afaceri care nu respect preceptele iudaismului.

Potrivit unui interviu oferitportalului izraelian „Etrog”, rabbinul Israel Liwshitz a declarat c „hanuka nu a fost instalat n centrul Chiinului de ctre comunitatea evreiasc, ci de un grup de oameni de afaceri, care nu au nici o legtur cu religia, fiind chiar cstorii cu femei neevreice (goym). „Aceti afaceriti sunt evrei care nu respect legile iudaice”, afirm Liwshitz.

n opinia lui, prin provocarea scandalului, acest grup de oameni de afaceri au urmrit incitarea la ur a credincioilor cretini ortodoci, cu scopul de a supune propriilor interese activitatea comunitii evreieti din Republica Moldova.

n acelai interviu, oferit publicaiei izraeliene “Etrog”, rabbinul afirm c anume ”aa-numiii” evrei din Chiinu au deconectat sinagoga local de la agentul de termic, cu scopul stoprii activitii acesteia. n acest fel, afirm Liwshitz, evreii locali ncearc s pun mna pe aceast cldire, pentru a se mbogi din contul unui bun public.

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares