Emotiv, o companie de neuroinginerie din San Francisco, au lansat pe piață, deocamdată în SUA,  un dispozitiv revoluționar, ce duce interacțiunea om-calculator la un nou nivel.

În 2003, patru oameni de știință, recunoscuți la nivel mondial, au înființat în San Francisco, Emotiv Systems, o companie care avea drept scop găsirea, studierea și dezvoltarea de interfețe creier-calculator ce aveau la bază tehnologia electroencefalogramei. Produsul pe care l-au lansat la finalul lui 2009 se numește Emotiv EPOC Neuroheadset, un dispozitiv ce pare desprins din filmele S.F., ce permite trimiterea de semnale către calculator folosind mintea.

Dispozitivul cuprinde 14 electrozi, se așează pe cap și transmite calculatorului informații cu privire la activitatea cerebrală a respectivei persoane. Spre deosebire de produsele anterioare de acest gen și care, până acum nu au fost destinate pubilcului, EPOC Neuroheadset nu necesită aplicarea de geluri sau alte substanțe intermediare.

Înainte de a fi folosit, EPOC Neuroheadset trebuie antrenat, prin utilizarea unui soft special. Utilizatorul este pus să își imagineze cum un cub se deplasează în sus-jos, stânga-dreapta sau cum se rotește la stânga, la dreapta ori în alte direcții. Repetând un procedeu de mai multe ori, calcultorul va reține nivelul de activitate cerebrală ce determină o anumită mișcare și va îndeplini funcția dorită atunci când utilizatorul o va cere, pur și simplu, gândindu-se la acea funcție. De asemenea sunt posibile trimiterea de informații cu privire la emoții (încântarea, plictiseala, meditarea, frustrarea), expresii faciale sau mișcări ale capului.

epoc-screen-shot-580

Emotiv EPOC Neuroheadset este un dispozitiv destinat în primul rând în scop comercial. Pe lângă produsul în sine, pe piață au apărut și soft-uri care însoțesc acest produs. Având o amplă perspectivă de dezvoltare, EPOC Neuroheadset se presupune că va avea un impact social puternic, făcând posibil, de exemplu, controlul unui scaun cu rotile de către o persoană cu deficiențe sau introducerea acestei tehnologii în jocuri, lumi virtuale sau chiar artă. Așteptăm cu interes noi informații despre acest produs. În prezent, piloții ultimelor modele de avioane americane de luptă sunt dotați cu astfel de căști, comanda avionului, ochirea și activarea armamentului făcându-se doar prin forța gândului pilotului.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares