Emotiv, o companie de neuroinginerie din San Francisco, au lansat pe pia, deocamdat n SUA, un dispozitiv revoluionar, ce duce interaciunea om-calculator la un nou nivel.

n 2003, patru oameni de tiin, recunoscui la nivel mondial, au nfiinat n San Francisco, Emotiv Systems, o companie care avea drept scop gsirea, studierea i dezvoltarea de interfee creier-calculator ce aveau la baz tehnologia electroencefalogramei. Produsul pe care l-au lansat la finalul lui 2009 se numete Emotiv EPOC Neuroheadset, un dispozitiv ce pare desprins din filmele S.F., ce permite trimiterea de semnale ctre calculator folosind mintea.

Dispozitivul cuprinde 14 electrozi, se aeaz pe cap i transmite calculatorului informaii cu privire la activitatea cerebral a respectivei persoane. Spre deosebire de produsele anterioare de acest gen i care, pn acum nu au fost destinate pubilcului, EPOC Neuroheadset nu necesit aplicarea de geluri sau alte substane intermediare.

nainte de a fi folosit, EPOC Neuroheadset trebuie antrenat, prin utilizarea unui soft special. Utilizatorul este pus s i imagineze cum un cub se deplaseaz n sus-jos, stnga-dreapta sau cum se rotete la stnga, la dreapta ori n alte direcii. Repetnd un procedeu de mai multe ori, calcultorul va reine nivelul de activitate cerebral ce determin o anumit micare i va ndeplini funcia dorit atunci cnd utilizatorul o va cere, pur i simplu, gndindu-se la acea funcie. De asemenea sunt posibile trimiterea de informaii cu privire la emoii (ncntarea, plictiseala, meditarea, frustrarea), expresii faciale sau micri ale capului.

epoc-screen-shot-580

Emotiv EPOC Neuroheadset este un dispozitiv destinat n primul rnd n scop comercial. Pe lng produsul n sine, pe pia au aprut i soft-uri care nsoesc acest produs. Avnd o ampl perspectiv de dezvoltare, EPOC Neuroheadset se presupune c va avea un impact social puternic, fcnd posibil, de exemplu, controlul unui scaun cu rotile de ctre o persoan cu deficiene sau introducerea acestei tehnologii n jocuri, lumi virtuale sau chiar art. Ateptm cu interes noi informaii despre acest produs. n prezent, piloții ultimelor modele de avioane americane de lupt sunt dotați cu astfel de cști, comanda avionului, ochirea și activarea armamentului fcndu-se doar prin forța gndului pilotului.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.