Bustul Maresalului Antonescu, jos, bustul criminalului Wass Albert, sus!

Astazi, 18 februarie 2011, se va desfasura la Miercurea Ciuc, in incinta centrului multifunctional din cadrul Consiliului Judetean Harghita, cu incepere de la ora 18:00, un “maraton de lectura” din “opera” criminalului de razboi Wass Albert. Manifestarea este sustinuta de catre Consiliul Judetean Harghita, informeaza avertizorul public Dan Tanasa, care mai nou este si presedinte al filialei PC Spania.

Pentru a lamuri de la inceput care este condamnarea lui Wass Albert, ucigasul de romani si evrei in timpul ocupatiei horthyste, am publica mai intai Sentinta definitiva a Curtii de Apel Cluj din 10 martie 2008 in articolul Un criminal de razboi antisemit si antiroman sarbatorit cu fast de Consiliul Judetean Harghita. Tesu Solomovici si Dan Tanasa despre Wass Albert »

Revenim, apeland la arhiva, cu situatia legata de busturile lui Wass Albert, comparativ cu cele demolate ale Maresalului Antonescu, situatie ramasa valabila si astazi.

Criminalul Wass Albert lovește din nou

În parcul memorial din centrul orașului Odorheiu Secuiesc a fost amplasat un nou bust al celui care a fost contele Wass Albert * Acesta a fost condamnat la moarte în contumacie (în lipsă) în anul 1946, de Tribunalul Poporului Cluj, pentru crime de război, documentate și la Muzeul Holocaustului * Primăria Odorheiu Secuiesc încalcă prevederile Ordonanței de Urgență nr. 31, din 13 martie 2002

În parcul memorial din centrul orașului Odorheiu Secuiesc a fost amplasat un nou bust al lui Wass Albert (al treilea, după alte două aflate în județul Mureș), considerat de autoritățile române criminal de război. Amplasarea bustului s-a făcut în ciuda faptului că Ordonanța de Urgență nr. 31 din 2002 interzice promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

Pentru a nu stârni reacții prea vehemente, bustul a fost amplasat fără ca pe soclu să fie inscripționat numele lui Wass, ci doar sintagma “Vandor szekely – Secuiul rătăcitor”. Asemanarea este, insa, incontestabila.

Amplasarea bustului în inima județului Covasna nu a rămas fără urmări, Asociația Comunitară a Românilor din Odorheiul Secuiesc (ACROS) protestând împotriva acestei noi încălcare a legislației. Reacția autorităților a fost nulă, mai ales în județ, unde Primăria Odorheiu Secuiesc este deținută de Szasz Jeno, liderul Uniunii Civice Maghiare, un militant pentru promovarea cultului contelui maghiar.

De altfel, Szasz a supervizat tipărirea de calendare pe anul 2006, care au ca motto citatul”Om și maghiar cu credință de nestrămutat”, atribuit lui Wass Albert.

Acțiuni de protest a inițiat și Asociația “Cultul Eroilor” din Covasna, care au rămas, din nou, fără ecou. De altfel, acțiunea municipalității din Odorheiul Secuiesc a fost trecută cu vederea nu doar de autoritățile publice, dar și de cea mai mare parte a societății civile. Asta, în ciuda faptului că exista deja un precedent în județul Mureș, unde în urmă cu patru ani, un gest similar i-a ofensat liderii partidelor românești, ajungându-se până în instanță. Dar acum UDMR este la guvernare și…

UDMR îl adoră pe Wass

Personalități de vârf ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România sunt implicate în promovarea cultului criminalului de război Wass Albert. La Târgu Mureș, editura Mentor este controlată de președintele UDMR, Marko Bela, care deține 45 la sută din acțiunile firmei. Mentor a editat o serie de lucrări în care se sprijinea reabilitarea lui Wass Albert. Lucrările respective pot fi considerate cu ușurință șovine, din moment ce românii sunt caracterizați aici prin epitete de genul “viermi” sau “animale țigănești”. Editura Mentor s-a luptat pentru drepturile de editare a operei criminalului de război Wass Albert cu editura ungară “Krater”.

Un alt membru de bază al UDMR, senatorul Frunda Gyorgy, a înaintat în anul 2002 procurorului general al României o cerere privind anularea sentinței prin care Wass Albert a fost condamnat, imediat după război, pentru crimele comise în 1940, când Ardealul a fost ocupat de trupele horthyste.

În 1946, contele Wass Albert a fost condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului Cluj. În hotărârea nr. 1, pronunțată în ședința publică din 13 martie, se preciza că Wass Albert a ordonat arestarea a patru săteni din comuna Sucutard, județul Cluj, unde se aflau moșiile familiei, iar în “22 septembrie 1940, pe când lumea ieșea din biserică, cei patru arestați au fost duși sub pază militară în comuna }aga, unde a doua zi dimineața au fost împușcați și aruncați în groapa comună”. O zi mai târziu, în comuna Mureșenii de Câmpie, situată la șapte kilometri de comuna Sucutard, o patrulă de 12 soldați este trimisă la casa preotului Andrei Bujor, “cu ordinul precis de a extermina împreună cu toată familia și pe cei arestați în aceiași după masă… Soldații… îi împușcă pe toți… Toate victimele, în număr de 11, sunt îngropate în aceeași noapte în curtea casei preotului, într-o groapă improvizată…”. Asociat acelor crime împotriva românilor și evreilor și condamnat la moarte, Wass nu a fost reabilitat niciodată în România. De fapt, potrivit unor informații neconfirmate, sentința de condamnare la moarte a fost confirmată de Tribunalul Internațional pentru Crime de Război. Până la acel moment, Wass Albert era cunoscut doar ca un apreciat scriitor, școlit în străinătate, la universitățile din Debrecen, Hochenheim sau Paris.

Tatăl criminal, fiul general

“Criminalul de război”, cum este catalogat în România, Wass Albert de Czege a avut șase copii. Cel mai celebru dintre urmași este Huba Wass, care a ajuns până la gradul de general de brigadă în Armata SUA. Huba Wass s-a născut la Cluj în 1941, iar 23 de ani mai târziu absolvea, ca șef de promoție, Academia Militară Westpoint. Generalul de brigadă, acum în rezervă, este recunoscut ca fondatorul școlii de studii militare avansate de la Fort Leavenworth, Kansas, unde a fost și primul director, sau ca arhitectul doctrinei despre lupta aeriană și terestră. A fost combatant în Vietnam, Palmer McGrew scriind o carte bazată pe experiența trăită alături de acesta. Istoria carierei sale militare mai consemnează că Wass a participat la planificarea operațiunii \”Furtuna în deșert\”, ca unul din cavalerii Jedi. A deținut funcția de șef al Arms Control Branch, Biroul Comandamentului forțelor aliate din Belgia. Aproape de o numire în fruntea trupelor NATO din Europa de Est, Huba Wass a fost retras, după intervenția, se pare, a comunității evreiești. Iar ancheta Trustului GAZETA a contribuit, de asemenea, la decizia care l-a trimis pe Huba Wass în Africa de Sud. Andreas Wass, fiul cel mai mic al scriitorului, este cetățean german, locuiește la Hamburg, unde este profesor de economie, deținând în același timp funcția de director tehnic al uzinei Volkswagen-Audi din Wolfsburg. Acesta este căsătorit cu sora soției preotului reformat Bartha Jozsef din Lunca Mureșului, comuna Aluniș. Părintele paroh este cel care a avut inițiativa de a amplasa în curtea Parohiei din localitate bustul lui Wass Albert, fapt ce a dat naștere unor vii dispute naționaliste, și nu numai.

Busturile lui Wass, nedemolate

În 12 august 2001, la Reghin, în curtea Bisericii romano-catolice, condusă de Pako Benedek, a fost dezvelit un alt bust al lui Wass Albert. Cele două inițiative au fost aspru criticate și contestate, ajungându-se ca în 5 ianuarie 2003, prin adresa 377 a Prefecturii Mureș, remisă celor două primării, să li se solicite parohilor să îndepărteze busturile până la sfârșitul lunii februarie. Nici unul din parohi nu s-a conformat. Mai mult, preotul Bartha Jozsef l-a disculpat, susținând că scriitorul-moșier a fost examinat de trei ori în decursul vieții în legătură cu presupusele sale crime de război. Comisiile, din care au făcut parte și reprezentanții organizației evreiești Wiesenthal, nu au descoperit vreo pată în trecutul lui Wass. Bartha susține că Wass nici măcar nu se afla în Sucutard atunci când au fost comise crimele. “Martorii oculari care au depus mărturie au declarat că el nu era acolo, fiind plecat în munți, pentru că atunci se trasau noile granițe între România și Ungaria. Procesul a fost unul la comandă, stalinist, tipic pentru acea perioadă în care trupele rusești erau încă aici. În America, trecutul lui este curat. După Revoluție și familia lui Wass a crezut că tatăl va fi reabilitat în România. Se pare că va fi reabilitat la cererea guvernului america\”. Totuși, în ciuda acestor argumente, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a fost sesizată de prefect pentru a demara urmărirea penală împotriva celor doi parohi, pasibili la acel moment de o pedeapsă cu închisoarea între șase luni și cinci ani. Acțiunea s-a stins însă la fel cum a pornit.

Cu toate că s-a vorbit în ultimii ani foarte mult despre reabilitarea lui Wass, nici în prezent instanțele românești nu au dat un verdict prin care contele scriitor să fie scos din “panoplia” rușinoasă a criminalilor de război. Fapt ce nu împiedică, totuși, comunitatea maghiară să îi perpetueze memoria și opera.

Wass vs. Antonescu

În prezent, Wass Albert mai are în România un bust în curtea școlii din Lunca Mureșului, județul Mureș, și unul în curtea Bisericii romano-catolice din Reghin.

În ciuda Ordonanței de urgență, care interzice onorarea publică a persoanelor condamnate pentru crime de război, autoritățile nu se sinchisesc să ia măsuri. Nu același lucru însă se poate spune despre un bust al lui Ion Antonescu, amplasat în curtea unei biserici ctitorite de mareșalul însuși la București. Bustul a fost încastrat într-un coșciug de tablă, invocându-se Ordonanța de Urgență. Aceasta nu pare însă să funcționeze în cazul Wass Albert.

Sinucidere ciudată

Este posibil ca cele două masacre imputate oficial contelui Wass Albert să nu fie singurele pentru care acesta s-a făcut responsabil. Colonelul (r) Vasile T. Suciu, președintele filialei Mureș a Asociației Naționale “Cultul Eroilor și Martirilor”, susține că Wass nu este străin nici de masacrul de la Sărmaș, din septembrie 1944, în care au fost uciși 126 de evrei și mai mulți români. În plus, potrivit unei informații neconfirmate, arhivele fostei securități ar conține date despre un presupus ordin dat de conte subprefectului de Someș, Schilling Janos (condamnat pentru crime de război și mort în penitenciarul Aiud), ordin prin care toți evreii din județul Someș trebuiau concentrați la Dej, pentru a fi deportați în Germania și exterminați. Conform unei alte informații, în fapt, mai mult o ipoteză, contele Wass Albert s-ar fi sinucis în 1998 pentru că investigațiile organizațiilor evreiești ar fi ajuns mult prea aproape de trecutul său.

Ligia VORO / Ziarul de Mures

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *