Săptămâna trecută, la cursul de yoga, instructorul de la anul meu de curs ne-a citit anunțurile pentru perioada următoare, așa cum o face de obicei la sfârșitul fiecărei ședințe.

Unul dintre anunțuri mi-a atras atenția în mod deosebit. Se vorbea despre inițiativa de a se scrie o carte cu relatări ale cursanților yoga, despre cele 10 reguli morale pe care orice practicant trebuie să le respecte, grupate sub denumirea de yama și nyama.

Eram rugați ca, cei ce am trăit experiențe spirituale deosebite pe parcursul anilor de practică, referitoare la punerea în aplicare și respectarea regulilor de yama și nyama, să trimitem pe o anumită adresă de mail relatările noastre, ce vor constitui materialul viitor al unei cărți pe această temă.

Am fost ”atins” de acest anunț, cugetând în sinea mea despre ce fel de exemple și relatări am putea eu și colegii mei să trimitem. Și mi-au venit în minte exemple plăcute și mai puțin plăcute pe tema conditei morale la yoghinii din școala noasră de yoga.

Mi-am amintit cum, în anul 3 de yoga, în decembrie, în preajma Crăciunului, am plecat acasă doar în pulover, pentru că geaca îmi dispăruse din vestiar. Altă dată mi-au dispărut pantofii, și am fost nevoit să cer niște pantofi cu împrumut de la un coleg din ashram.

Mi-am amintit de mormanul imens de minciunele, minciuni sau mega-minciuni și auto-minciuni, pe care memoria mea le-a stocat de-a lungul a 20 de ani de yoga la MISA, ce contraveneau cu spiritul regulilor morale învățate în anul 1 de curs. De la minciunile lui Grieg, trecând prin minciunile instructorilor și până la minciunile cursanților. Oameni care se mințeau pe ei înșiși și care îi mințeau și îi mint pe ceilalți. Uneori, cu intenții bune.

Acum, supun atenției voastre, în spirit de dreptate, următorul aspect. Am aflat din comentariile voastre, ale cititorilor, că blogurile ex-misa nu mai pot fi accesate.

În urmă cu 3 zile mă aflam în biroul Asociației Victimelor Mineriadelor de pe str. Batiștei, în compania unei căni de ceai cald, servite cu prietenie de președintele asociației, dl. Ene Viorel. Discutam despre diverse chestiuni organizatorice referitoare la activitatea din viitorul apropiat al ONG-urilor în care avem reprezentare, când pe ușă a intrat un cunoscut al d-lui Ene, care a intrat și el în discuția noastră. Nu știu cum a venit vorba, dar el recunoscându-mă ca practicant yoga la MISA, mi-a făcut cu ochiul și mi-a spus că cineva de la noi (de la MISA) s-a arătat dispus să îi plătească 5000 de euro pentru a face indisponibile cele două site-uri ex-misa. Șocat, eu l-am întrebat cine l-a contactat de la MISA, la care el mi-a raspuns că nu cunoaște numele persoanei și că i s-a făcut oferta printr-un intermediar, dar că poate afla numele ”ofertantului”. Mi-a mai spus că suma respectivă i s-a părut prea mare, că s-a temut să nu fie vre-o provocare din partea poliției, pentru că de obicei suma care se plătește pentru a ”hakeri” un site este de maxim 1000 de euro.

Am luat cu titlu de informare ce mi-a spus persoana respectivă și am trecut la alte subiecte. Mi s-a părut totuși ciudat faptul că cineva de la MISA ar dori să închidă prin mijloace nelegale un alt site, în condițiile în care dreptul la opinie și libertatea de exprimare sunt garantate de Constituția României.

Ce anume de pe site-ul ex-misa a deranjat așa de tare încât să fie oferită o asemenea recompensă pentru ”amuțirea” acelei ”guri de iad” cum numea Gregorian Bivolaru site-urile ex-misa într-unul din mesajele către cursanți (avertizându-ne să nu cădem în capcana de a accesa acel site plin de informații răuvoitoare…) ?!

Dacă pe Adrian Năstase s-a ”meditat” pentru a fi ”scos din sfera vieții politice”, dacă pentru unii instructori MISA s-au organizat ”referendumuri” și rugăciuni colective pentru ca Dumnezeu să le retragă acestora susținerea ocultă, CE MAI URMEAZĂ ?!

Chiar s-a ajuns în halul de a se plăti infractori care să atace ”dușmanii” MISA-ei sau ai lui Gregorian Bivolaru, desființându-le site-urile !? Păi atunci e de așteptat să fie angajați eventual și bătăuși care să ”reducă la tăcere” și pe cei incomozi și cu gura mare… ca mine.

Până acum, aveam rezerve în a crede că site-ul meu sau eu personal am fost în atenția unor răuvoitori de la MISA, sau plătiți din această direcție, pentru a mă intimida. Aveam suficienți dușmani încât să existe o oarecare incertitudine. Acum însă, îmi pun problema că ex-misa nu tratează decât un singur subiect și nu are decât un singur adversal, dintr-o singură direcție.

Unde mai sunt atunci atât de lăudatele reguli de conduită morală yoghine !? În nici un caz în rândurile factorilor de decizie de la MISA !!!

Revenind la subiectul cărții, cred că dacă se dorește scrierea unei cărți la MISA pe tema respectării regulilor de conduită morală, această carte ar trebui să aibă mai multe zeci de volume. Iar primele 100 de volume să conțină numai transcrierea relatărilor ”confesorale” a capilor, a liderilor acestei școli, care să își recunoască plini de umilință greșelile și încălcările repetate ale regulilor morale. Începând cu Gregorian Bivolaru. Chiar dacă un atare gest îi va ”umaniza”, le va știrbi din aura de ”divinitate” cu care s-au învăluit, chiar dacă îi va da jos de pe piedestalul pe care sunt cocoțați – în ochii celorlalți cursanți yoga.

Și doar ultimul volum să fie cu relatări de ”mari realizări spirituale” și fenomene paranormale izvorâte din respectarea adevărului, abstinență și continență, mulțumirea față de Dumnezeu, non-furt, non-posesivitate, purificare, studiu, austeritate și adorarea lui Dumnezeu.

Altfel, acest gen de publicistică nu va reprezenta în ochii oamenilor decât o manevră abilă din partea celor ce se știu cu musca pe căciulă, căci știți cum e la români: hoțul strigă hoțul, cel imoral îți dă lecții de moralitate, iar infractorul își dă în judecată (sau face plângere) împotriva victimei, preventiv.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares