armament 300x225 Vanzrile globale de armament sunt n creștere internationalCei mai mari 100 comercianți de arme, excluznd comercianții din China, au vndut, n anul 2009, armament n valoare de 401 miliarde de dolari SUA, comercianții din SUA rmnnd pe locul nti, anunț un raport publicat luni, 21 februarie 2011.

«n pofida recesiunii economice globale din 2009, vnzrile totale de armament, fabricat de 100 cei mai mari productori de arme, a crescut cu 14.8 miliarde de dolari SUA n comparație cu anul 2008», a anunțat raportul Institutului Internațional Suedez pentru Cercetri n domeniul Pcii (SIPRI).

Aceast sum se ncadreaza n creșterea de 8% nregistrat n fiece an și reprezint «o creștere de 59% n comparație cu anul 2002».

SIPRI a menționat c 61.5% din toate vnzrile de armament efectuate de cei mai mari 100 comercianți de arme pot fi atribuite celor 45 companii domiciliate n SUA.

«Cheltuielile guvernului SUA pentru procurarea de armament și servicii militare reprezint factorul principal n creșterea vnzrilor de arme nregistrat de companiile productoare de armament și servicii militare din SUA, precum și de companiile din Europa de Vest, prezente pe piața de armament a SUA», explica expertul SIPRI n domeniul industriei militare Susan Jackson.

Pe lista celor zece cei mai mari comercianți de arme din lume, prezentat de SIPRI, șapte sunt companii domiciliate n SUA: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications și United Technologies.

n 2009, Lockheed Martin a ntrecut compania din Marea Britanie BAE Systems, nregistrnd vnzri n valoare de 33.4 miliarde de dolari SUA, n comparație cu 33.3 miliarde de dolari nregistrate de BAE. Ambele companii au acumulat n total 8.3% din volumul total de armamanet vndut de top 100 comercianți din domeniu.

Ramura BAE n SUA a nregistrat vanzri n suma de 19.3 miliarde de dolari SUA, ceea ce – daca ar fi fost o entitate independent – ar fi plasat-o pe locul șapte n clasamentul global, a menționat SIPRI.

Treizeci și trei din cele top 100 de companii sunt domiciliate n țrile Europei de Vest: Finlanda, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie, acumulnd vnzri n suma de 120 miliarde de dolari SUA sau 30% din volumul total de armament vndut n 2009, indic SIPRI.

Dup BAE, pe locul doi se plaseaz grupul trans-European EADS, care deține ntietatea pe continent, nregistrnd vnzri n suma de 15.9 miliarde de dolari SUA sau 4% din piața global de armament, precum și compania italiana Finmeccanica, care deține locul opt n clasamentul global cu 13.3 miliarde de dolari SUA n vnzri și 3.3% din volumul vnzrilor globale.

Zece companii din top-ul celor 100 sunt domiciliate n Asia, inclusiv patru n Japonia și trei in India. Șapte sunt localizate n Orientul Mijlociu, trei dintre care sunt domiciliate n Israel. Companiile din aceste doua regiuni au generat 24 miliarde de dolari SUA n vnzri sau 6% din volumul global al pieții, relev SIPRI.

ns, aceste cifre nu includ China.
«Deși se cunoaște c exista productori de armament n China, care sunt suficient de mari pentru a fi plasați n top-ul celor 100 de companii al SIPRI, inexistența unor date suficient de detaliate face imposibil includerea acestora», a explicat Jackson.

SIPRI definește vnzrile de armament drept «vnzare de bunuri militare și servicii militare clienților, incluznd att vnzrile pentru piața intern ct și vnzrile pentru export».

SIPRI se specializeaz n cercetri n domeniul conflictelor, armamentului, controlului de arme și dezarmrii. Institutul a fost creat n 1966 și este finanțat n proporție de 50% de ctre statul suedez.

(Sursa: AFP/The Local)
Foto: SAAB AB Copyright

SAAB file2 Vanzrile globale de armament sunt n creștere international

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.