10 boli cu transmitere… spirituala

Un articol excepțional, pe care l-am ”masacrat” încercând să traduc și să adaptez din limba engleză. Îl dedic atât ”talibanilor ortodocși” cât și ”sfertodocților” de la MISA, unde e epidemie…

Iata articolul Marianei Caplan, extras din cartea ”Cu ochii larg deschiși”

Este o jungla acolo, și nu este mai puțin adevărat despre viața spirituală decât orice alt aspect al vieții. Chiar credem că, doar pentru că cineva a meditat vreme de cinci ani, sau a face 10 ani de practică yoga, aceste persoane ar fi mai puțin nevrotice decât oricare alta persoană ? In cel mai bun caz, probabil că respectivul va fi un pic mai conștient de nevroza sa. Un pic…

Acesta este motivul pentru care am petrecut ultimii 15 ani din viata mea,  cercetând și scriind carti despre cultivarea discernământului pe calea spirituala in toate domeniile ce implica o abordare curajoasă – putere, sex, iluminare, guru, scandaluri, psihologie, nevroză – punând în discuție serios, sau uneori pur și simplu confuz și inconștient, motivațiile pe cale. Partenerul meu (autor și profesor Marc Gafni) și eu suntem în curs de elaborare a unei noi serii de cărți, cursuri și practici pentru a aduce clarificări suplimentare la aceste probleme.

Acum cativa ani, am petrecut o vara trăind și lucrand în Africa de Sud. Odată cu sosirea mea am fost instantaneu confruntată cu realitatea viscerală că am ajuns în țara cu rata cea mai mare criminalitate din lume, unde au loc violuri colective și mai mult de jumătate din populație este infectată cu virusul HIV, atât bărbați cât și femei, homosexuali și heterosexuali.

Deoarece am avut ocazia să cunosc sute de maeștri spirituali și mii de practicanți spirituali – datorită naturii job-ului meu și faptului că am călătorit enorm, am fost impresionată de modul în care punctul nostru de vedere spiritual, perspectiva și experiența noastră devin în mod similar “infectate” de “contaminanți conceptuali” – care nu sunt altceva decât o serie de clișee, de raportări personale, parțiale, pline de confuzie și imaturitate – la principiile spirituale complexe, fapt la fel de invizibil și insidios ca o boală cu transmitere sexuală.

Următoarele 10 categorisiri nu sunt destinate să fie definitive, dar sunt oferite ca un instrument pentru a deveni conștienți de unele dintre cele mai comune boli transmise spiritual.

1. Spiritualitate de tip Fast-Food: este spiritualitatea amestecată cu o cultura care celebreaza viteză, multitasking-ul și gratificarea instantanee. Spiritualitatea de tip Fast-food este un produs al fanteziei comune și este ușor de înțeles faptul că tentația de a găsi căi rapide și ușoare de a scăpa de suferința inerentă condiției noastre umane este foarte mare și mulți cad în această capcană. Un lucru este clar, cu toate acestea: transformarea spirituala nu poate avea loc printr-o rezolvare rapida, miraculoasă, fără efort îndelungat, preseverență și sacrificii.

2. Spiritualitatea imitativă: spiritualitatea imitativă se manifestă prin tendința de a vorbi, de a ne îmbrăca și acționa așa cum noi ne imaginăm că  ar proceda o persoană spirituală. Este un fel de spiritualitate imitativă care imită realizarea spirituala in modul in care blana sintetică de leopard imită pielea autentică de leopard.

3. Confuzia Motivațiilor: Desi dorinta noastra de a creste este reală și pură, de multe ori se amesteca cu motivații mai mici, inclusiv dorința de a fi iubit, dorința de a aparține, nevoia de a umple golul nostru sufletesc, convingerea că calea spirituală va elimina toate ambițiile și suferințele noastre, dorința de a ne simți speciali, de a fi considerați mai buni decât ceilalți (neinițiații), de a fi considerați “cei aleși”.

4. Identificarea cu Experiențele spirituale: În această boală, ego-ul se identifică cu experiența noastră spirituală și o preia ca fiind al un bun al său, și astfel începem să credem despre noi înșine că suntem ”evoluați”, încorporând în noi intuiții care au apărut în noi în anumite momente. În majoritatea cazurilor, acest nu durează la nesfârșit, deși tinde să se întindă pe perioade mai lungi de timp în cei care cred despre ei înșiși fie că s-au iluminat și / sau cei care își desfășoară activitatea ca profesori spirituali.

5. Ego spiritualizat: Aceasta boala se produce atunci când însăși structura personalității egoiste devine adânc întipărită cu concepte și idei spirituale. Rezultatul este o structura egoistă, care este “bullet-proof.”(rezistă la gloanțe, este de nepătruns). Când ego-ul devine spiritualizat, suntem devenim ”impenetrabili” la orice ajutor din exterior, lecție nouă sau feedback constructiv. Devenim ființe umane impenetrabile care practic nu mai pot asimila nimic datorită autosuficienței lor, care ne stopează din dezvoltarea noastră spirituală, toate în numele de spiritualității !!!

6. Producția în masă de învățători spirituali: Există o serie de tradiții spirituale sau curente la modă, care produc oameni care se cred a fi la un nivel de iluminare spiritual, sau măiestrie, care este mult peste nivelul lor real. Aceasta boala functioneaza ca o bandă rulantă de tip spiritual: ți se aprinde o luminiță, a aduci în interiorul tău, și – bam! – Ești iluminat și gata să iluminezi pe alții în mod similar. Problema nu este că astfel de profesori predau mai departe, ci faptul că ei înșiși se prezintă ca având un nivel spiritual pe care de fapt nu l-au atins încă.

7. Mândria Spirituală: mândria spirituală apare atunci când practicantul, după ani de efort și de muncă,  a atins un anumit nivel de înțelepciune și folosește această realizare pentru a-și justifica închiderea față de noi alte experiențe și învățături. Un sentiment de “superioritate spirituală” este un alt simptom al acestei boli transmise spiritual. Se manifestă ca un sentiment subtil că “eu sunt mai bun, mai înțelept și deaspura celorlalți, deoarece eu sunt spiritual.”

8. Spiritul de turmă: De asemenea, descris ca gândire de grup, mentalitatea de cult sau boala ashram, spirit de grup este un virus insidios care conține mai multe elemente tradiționale de co-dependență. Un grup spiritual face acorduri subtile și inconștient în ceea ce privește modul corect de a gândi, vorbi (vezi limbajul de lemn a la MISA n.n), de a se îmbrăca, și de a acționa. Indivizi și grupuri infectate cu “spiritul de turmă” resping indivizii, atitudinile, și circumstanțele care nu sunt conforme cu normele de multe ori nescrise ale grupului.

9. Complexul ”Celor Aleși”: complexul poporului ales nu se limitează la evrei. Este credința că “Grupul nostru este mai evoluat spiritual, mai puternic, mai iluminat și, simplu spus, mai bun decât orice alt grup.” Există o distincție importantă între recunoașterea faptului că ai găsit o cale dreapta, un profesor sau comunitate pentru tine însuți, și cel ce consideră că a găsit Unica Cale, unicul Guru.

10. Virusul mortal “am ajuns”: Aceasta boala este atât de puternică încât are capacitatea de a fi mortală pentru evoluția noastră spirituală. Aceasta este credința că “am ajuns” la scopul final al căii spirituale. Progresul nostru spiritual se termină în punctul în care aceasta credinta devine cristalizată în psihicul nostru, iar pentru moment, vom începe să credem că am ajuns la capătul căii, când de fapt în realitate creșterea spirituală încetează.

“Esența iubirii este percepție”, în conformitate cu învățăturile lui Marc Gafni, “Prin urmare, esența iubirii de sine este percepția de sine. Te poți îndrăgosti numai de cineva pe care îl poți vedea clar, așa, ca pe tine însuți. Pentru a iubi trebuie să ai ochi pentru a putea percepe obiectul iubirii tale. Numai în momentul în care te poți vedea pe tine însuți suficient de clar, poți începe să te iubești. ”

Este în spiritul de predare lui Marc că eu cred că o parte critică a învățării discernământului pe calea spirituala este descoperirea bolii omniprezentr a egoismului și auto-înșelării, care sunt în noi toți. Pentru aceasta este  nevoie de un simț al umorului și sprijinul prietenilor spirituali reali. Pe măsură ce ne confruntăm  cu obstacole în creșterea spirituală, există momente în care este ușor să cazi într-un sentiment de disperare și auto-desconsiderare și să îți pierzi încrederea în calea pe care o urmezi. Trebuie să ne păstrăm credința, în noi înșine și în ceilalți, în scopul de a face cu adevărat diferența în această lume.

Adaptare după lucrarea  Eyes Wide Open: Cultivarea Discernământ pe calea spirituala (Sounds True)

Listen

Read phonetically

preluare de pe site-ul autoarei, Mariana Caplan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *