Papa ii exonereaza pe evrei pentru moartea lui Iisus Hristos

Papa Benedict al XVI-lea reafirmă că nu “poporul” evreu, în ansamblu, este responsabil de moartea lui Hristos, în al doilea volum al său, “Iisus din Nazaret”, din care au fost publicate extrase, miercuri 2 martie 2011, de către Vatican.

În această lucrare științifică intitulată “Iisus din Nazaret, partea a doua. De la intrarea în Ierusalim la Înviere”, Papa se întreabă: “cine sunt, mai exact, acuzatorii lui Hristos?”.

El observă că expresia “evreii”, folosită de Sfântul Ioan Evanghelistul “nu indică în niciun fel poporul lui Israel ca atare” și “cu atât mai puțin o natură rasistă” a lui Ioan, care “a fost evreu, ca Iisus și tot neamul lui”. Expresia “are un sens precis și riguros limitată” și definește “aristocrația Templului”, a spus Papa Benedict al XVI-lea.

Rolul evreilor în moartea lui Hristos este sursă de tensiune considerabilă între cele două religii, evreii fiind tratați ca “Deicizi” de mai multe secole de către catolici. Conciliul Vatican II (1962-1965) i-a absolvit pe evrei de orice responsabilitate pentru crucificarea lui Iisus.

“S-a spus deseori că Evangheliile, datorită unei tendințe favorabile pentru romani, din motive politice, l-ar fi prezentat pe (Ponțiu Pilat) într-un mod pozitiv, aruncând treptat responsabilitatea morții lui Iisus asupra evreilor”, notează puțin mai departe Benedict al XVI-lea. Dar, acesta mai spune, că “nu există niciun motiv care să permită susținerea acestei tendințe în situația istorică a evangheliștilor”.

O asociație a supraviețuitorilor Holocaustului a salutat imediat acestea, afirmând într-o declarație că recunoaște un “moment cheie” în relațiile dintre catolici și evrei.

Această “repudiere teologică a acuzației de Deicid nu confirmă numai învățăturile Conciliului Vatican II, care a respins oficial vinovăția colectivă a evreilor, ci demonstrează o nouă generație de catolici”, a declarat Elan Steinberg, vice-președinte al Uniunii Americane a Supraviețuitorilor Holocaustului și a descendenților acestora.

Lucrarea Papei Benedict al XVI-lea va fi prezentată presei în ziua de 10 martie 2011. Aceasta va fi lansată simultan în 7 limbi: germană (a Papei), italiană, engleză, spaniolă, franceză, portugheză și poloneză, a spus Vaticanul.

Primul volum, despre perioada dintre Botezul în Iordan și Schimbarea la Față, a fost vândut în Italia începând din ziua de 16 aprilie 2007, pe când Papa Benedict al XVI-lea își aniversa cei 80 de ani.

A înregistrat un succes imediat, cu peste 50.000 de exemplare vândute în prima zi și cu o reeditare în două serii, de 420.000 de exemplare.

Joseph Ratzinger a început redactarea acestei serii încă de pe când era cardinal și prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, organismul Vaticanului responsabil cu păstrarea dogmei catolice. Cartea este, deopotrivă, semnată Joseph Ratzinger / Papa Benedict al XVI-lea.

La 24 noiembrie, Papa a mai publicat, de asemenea, “Lumina Lumii”, prima sa carte-interviu de când a fost numit Papă, în 2005.

Cartea a făcut senzație, deoarece acesta reușește să depășească un subiect considerat tabu, discutând despre “folosirea prezervativului” în unele cazuri.

http://blog.nouadreapta.org

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *