La aeroportul din Frankfurt doi soldați americani au fost împușcați miercuri, 2 martie. Potrivit premierului landului Hessa, Boris Rhein, atacatorul, arestat la scurt timp după atentat, provine din Kosovo.

La puțin timp după atentatul din fața Terminalului 2 al aeroportului din Frankfurt asupra unui atobuz care transporta soldați amiericani, soldat cu două victime, la fața locului se aflau echipe ale poliției și pompierilor, dar și reprezentanți ai armatei americane. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției din Frankfurt, Andre Sturmeid, motivul atentatului este “încă neclar”.

Premierul landului Hessa, Boris Rhein, schițează evoluția evenimentelor: “În momentul de față știm că făptașul în vârstă de 21 de ani, născut în Kosovo și rezident în Frankfurt, a împușcat aici doi soldați americani. În mod evident a împușcat prima victimă în fața autobuzului, după care a intrat în autobuz și a împușcat șoferul.”

Alți doi soldați au fost grav răniți în atentat și transportați de urgență la spital. Făptașul a fost arestat la scurt timp după atentat de poliția federală fiind în prezent chestionat. Motivul atentatului nu este încă cunoscut. Martori oculari au relatat că făptașul ar fi strigat “Allahu akbar” – adică “Allah e mare” – înainte de a deschide focul. Purtătorul de cuvânt al poliției, Andre Sturmeid, speră că anchetatorii vor afla mai multe amănunte din relatările martorilor.

“Există martori care sunt chestionați chiar acum. Știm că în apropierea autobuzului s-au mai aflat și alte persoane”, a spus Sturmeid.

Poliția militară americană este de asemenea implicată în anchetă. Unul din purtătorii de cuvânt ai bazei militare americane din Europa a explicat că soldații aterizaseră la Frankfurt cu un avion de pasageri din Londra și erau în drum spre baza militară din Ramstein în Renania-Palatinat, pentru a pleca de acolo în scurt timp spre Afganistan sau Irak.

Reacții internaționale

Cancelarul german Angela Merkel și ministrul de externe german, Guido Westerwelle au declarat că guvernul de la Berlin va face tot posibilul pentru a clarifica situația.

Președintele american Barack Obama a declarat: “Sunt întristat și șocat de acest atentat care făcut două victime americane, rănind alte două. Vreau să fie bine înțeles că vom depune toate eforturile pentru a afla cum a fost posibil un atentat atât de înfiorător și vom coopera strâns cu autoritățile germane pentru a fi siguri că responsabilii vor fi trași la răspundere în fața justiției.”

Guvernul din Kosovo a calificat atentatul drept “îngrozitor” și “monstruos”, anunțând că statul este profund îndatorat Statelor Unite pentru sprijinul acordat în procesul de desprindere de Serbia în februarie 2008. Executivul din Kosovo a ținut să adauge că populația țării condamnă “cu hotărâre fapta lașă” de la Frankfurt. Un polițist de rang înalt de la Pristina a declarat pentru agenția de știri AFP că făptașul este probabil un albanez din regiunea Mitrovica din nordul țării.

Deustche Welle Romania
Autori: Roman Warschauer/AFP/ Maria Pascu
Redactor: Laurențiu Diaconu-Colintineanu

comentariu rapcea.ro am toată compasiunea pentru soldații omorâți sau răniți și familiile lor. Totuși, nu pot să nu remarc un lucru: după atâta campanie de manipulare împotriva sârbilor creștini ortodocși, în care americanii au mediatizat intens și exclusiv doar suferința musulmanilor albanezi, în detrimentul patrioților sârbi care își apărau țara de veneticii albanezi, iată că America își primește lecția. Lecția de istorie: ”Cine ridică sabia, de sabie va pieri”.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares