La aeroportul din Frankfurt doi soldai americani au fost mpucai miercuri, 2 martie. Potrivit premierului landului Hessa, Boris Rhein, atacatorul, arestat la scurt timp dup atentat, provine din Kosovo.

La puin timp dup atentatul din faa Terminalului 2 al aeroportului din Frankfurt asupra unui atobuz care transporta soldai amiericani, soldat cu dou victime, la faa locului se aflau echipe ale poliiei i pompierilor, dar i reprezentani ai armatei americane. Potrivit purttorului de cuvnt al poliiei din Frankfurt, Andre Sturmeid, motivul atentatului este “nc neclar”.

Premierul landului Hessa, Boris Rhein, schieaz evoluia evenimentelor: “n momentul de fa tim c fptaul n vrst de 21 de ani, nscut n Kosovo i rezident n Frankfurt, a mpucat aici doi soldai americani. n mod evident a mpucat prima victim n faa autobuzului, dup care a intrat n autobuz i a mpucat oferul.”

Ali doi soldai au fost grav rnii n atentat i transportai de urgen la spital. Fptaul a fost arestat la scurt timp dup atentat de poliia federal fiind n prezent chestionat. Motivul atentatului nu este nc cunoscut. Martori oculari au relatat c fptaul ar fi strigat “Allahu akbar” – adic “Allah e mare” – nainte de a deschide focul. Purttorul de cuvnt al poliiei, Andre Sturmeid, sper c anchetatorii vor afla mai multe amnunte din relatrile martorilor.

“Exist martori care sunt chestionai chiar acum. tim c n apropierea autobuzului s-au mai aflat i alte persoane”, a spus Sturmeid.

Poliia militar american este de asemenea implicat n anchet. Unul din purttorii de cuvnt ai bazei militare americane din Europa a explicat c soldaii aterizaser la Frankfurt cu un avion de pasageri din Londra i erau n drum spre baza militar din Ramstein n Renania-Palatinat, pentru a pleca de acolo n scurt timp spre Afganistan sau Irak.

Reacii internaionale

Cancelarul german Angela Merkel i ministrul de externe german, Guido Westerwelle au declarat c guvernul de la Berlin va face tot posibilul pentru a clarifica situaia.

Preedintele american Barack Obama a declarat: “Sunt ntristat i ocat de acest atentat care fcut dou victime americane, rnind alte dou. Vreau s fie bine neles c vom depune toate eforturile pentru a afla cum a fost posibil un atentat att de nfiortor i vom coopera strns cu autoritile germane pentru a fi siguri c responsabilii vor fi trai la rspundere n faa justiiei.”

Guvernul din Kosovo a calificat atentatul drept “ngrozitor” i “monstruos”, anunnd c statul este profund ndatorat Statelor Unite pentru sprijinul acordat n procesul de desprindere de Serbia n februarie 2008. Executivul din Kosovo a inut s adauge c populaia rii condamn “cu hotrre fapta la” de la Frankfurt. Un poliist de rang nalt de la Pristina a declarat pentru agenia de tiri AFP c fptaul este probabil un albanez din regiunea Mitrovica din nordul rii.

Deustche Welle Romania
Autori: Roman Warschauer/AFP/ Maria Pascu
Redactor: Laureniu Diaconu-Colintineanu

comentariu rapcea.ro am toat compasiunea pentru soldații omorți sau rniți și familiile lor. Totuși, nu pot s nu remarc un lucru: dup atta campanie de manipulare mpotriva srbilor creștini ortodocși, n care americanii au mediatizat intens și exclusiv doar suferința musulmanilor albanezi, n detrimentul patrioților srbi care și aprau țara de veneticii albanezi, iat c America și primește lecția. Lecția de istorie: ”Cine ridic sabia, de sabie va pieri”.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.