A mai trecut o saptamana, una destul de grea din punct de vedere professional, cu multe deplasari in provincie. M simt dator s spun asta, pentru a nu lsa o impresie greșit celor ce mi-au rspuns cu comentarii la anumite postri. Nu am avut nici timpul și nici chemarea mcar s citesc tot ce s-a scris pe blog, darmite s mai și rspund fiecruia. Așa c dau acest rspuns global tuturor, ca un mesaj ctre toți. Fiecare s ia din el ce crede c vede. Spun asta pentru c vd n continuare cum oamenii, deși vorbesc aceeași limb (romn) și folosesc un set de concepte comune, nu au aceeași percepție și reprezentare a realitții, iar conștiința lor interpreteaz totul prin prisma:

– concepției proprii despre viaț și modul de a o tri

– bagajului lingvistic acumulat (ca s nu mai vorbim de cultur)

– obiectelor și corespondențelor fiecrei idei sau concept – așa cum deriv acesta din experiența proprie acumulat.

Cum ar spune Patanjali, pe scurt, percepem lumea prin filtrul propriilor samskaras și vasanas (impresiuni mentale și emotionale).

Un fior de vanitate și de umor involuntar, m ndemna s lansez o ”bul” papal hieratic, prin care s aduc la cunoștiința Umanitții – din ”turnul de fildeș” al ”superioritții” mele profesionale, culturale, intelectuale și rasiale - celor ce mi scriu zeci de pagini, somndu-m cu inststenț s le rspund, c datorit timpului extrem de scurt pe care l am la dispoziție (pentru astfel de preocupri imsignifiante – cum ar fi acelea de a comunica cu simplii muritori), nu voi rspunde dect:

- mesajelor cu ”miez”

- mesajelor ce au o mrime de maxim 10 rnduri (n caractere times new roman 12 ne-bolduite).

Iar respectivii pot primi rspunsul secolul sta, sau mileniul urmtor, n funcție de distanța de ordin cosmic, la care simt c m situez la acel moment n raport cu furnicarul Umanitții.

Celor nemngiați de lipsa rspunsurilor mele, le ofer un set ntreg de auto-explicații, care s i linișteasc și s le mngie ”singurtatea” existențial și intelectual, n care demult nu a mai ptruns nici o raz de lumin ne-filtrat de dogma la care au aderat:

  1. și tcerea este un rspuns (cci, nu așa se spune, uneori, Dumnezeu rspunde prin tcere ntrevrilor penibile sau prost puse). Aici, puteți opune latinescul qui tacit consentire videtur (cine tace, consimte), pentru un pic de bun simț și normalitate vis-a-vis de tmpenia anterioar…
  2. sunt pe cont propriu, trebuie s gseasc singuri rspunsurile ”corecte”.
  3. problema lor este prea nesemnificativ pentru a merita un rspuns, așa c nu merit s se mai oboseasc nici ei s caute, e mai bine s ți pstrezi mintea ”odihnit”, nu-i așa ? Cine știe la ce va trebui s o folosești pente 10 ani ?!

Dac pn la acest moment, citind satira mea, te-ai enervat, drag cititorule, e cazul s te oprești din citit și s reflectezi profund asupra prejudecților pe care le porți n propria-ți trtcuț.

Altfel, vei continua s crezi c:

- dezastrul din Japonia (cutremurul de ieri) a fost un rspuns (pedeaps binemeritat) la ncpțnarea (și bunul simț) al japonezilor de a refuza s accepte o anumit școal de yoga și o anumit carte, pe piața crților despre tantra – din Japonia.

- putem influența exploziile soarelui sau traiectoria unor obiecte cosmice (planete, asteroizi) – care se mișc de milioane și miliarde de ani pe traiectorii milimetric stabilite de Creator – doar prin puterea reunit a cteva mii de oameni ce se concentreaz la unison. Interesant este c nimeni nu și-a pus pn acum problema verificrii teoriei cu practica: oare chiar putem mișca un obiect fizic, (o bil de ping-pong pe o mas), dac ne concentrm un milion de oameni asupra ei ? Dar-mi-te un asteroid ? Asta nu nseamn c aș contrazice ideea de rugciune (ceea ce e cu totul altceva): Cu un pic de credinț, poți muta și munții din loc, cu un singur amendament: l rogi pe Dumnezeu s fac asta, nu te nfoiezi c o faci tu…, cci ”Fr Mine, nu puteți face nimic” (Ioan 15,5).

Ce e mai neplcut e faptul cnd trezirea la realitate se petrece brusc și n mod tragic. Cum li se ntmpl unora (destul de mulți din pcate), care au crezut timp de 20 de ani c EI se afl n posesia Adevrului Ultim, c Ei pot schimba lumea, c EI au cele mai eficiente mijloace la dispoziție, și care TOT EI s-au trezit c nu se pot vindeca prin ”adevrurile”, ”revelațiile n premier mondial” și ”informațiile ezoterice” pe care le dețineau, nici mcar de un banal ”cancer” sau alt boal persistent și scitoare, cu deznodmnt fatal…

Mai interesant este faptul cum reacționeaz ”gloata” de inițiați pe band… Pe scurt ? Nu-i intereseaz ! Gsesc tot felul de explicații anesteziante și suficiente: ”A fcut greșeli mari, și merit karma”, ”L-a vorbit de ru pe Maestru”, ”nu și-a rezolvat conflictele interioare”, ”Nu a iertat pe cine trebuia, din inim”, și multe altele, care, chiar dac sunt afirmații – probabil adevrate, nu știu ct de mult au legtur cu boala respectivului/respectivei.

n schimb, aceste explicații – lansate de pe poziția superioar și lax a bivolului mulțumit și plesnind de sntate, sunt un atentat la bunul simț. Pi, compasiunea unde este ? E mai simplu s l culpabilizezi pe amrtul bolnav, aruncnd n crca lui vina bolii (e karma lui, nu-i așa ?!), n loc s te gndești cum l poți ajuta.

Și nu l ajuți dect cnd a trecut la cele Veșnice, cu binecuvntri anemice, n același ton de regret superior, c deși ”știa ce trebuia s fac ca s se vindece”, nu a vrut cu adevrat…

Aceast atitudine de distanțare brusc a ”inițiaților” ”suprem evoluați spiritual” faț de cei ce dau de belele (nu numai de sntate, sta a fost un exemplu particular), nu arat dect un singur lucru: c de fapt ei (n frunte cu liderii lor) nu caut cu adevrat Eliberarea, comuniunea cu Dumnezeu sau cum și-or imagina ei Țelul Ultim al crrii spirituale pe care și imagineaz c merg.

Ei de fapt caut plcerea, confortul și satisfacția și fug de suferinț. Tipic omenesc. Aspirația lor corespunde mai degrab unei cutri a Paradisului lui Indra, dect eliberrii de vlurile ignoranței. De aceea se simt incomodați de boala și suferința celor din rndurile lor. De aceea nu se organizeaz s i ajute, s se roage pentru ei, s posteasc pentru ei, s fie alturi de ei cu tot sufletul. Pentru c atunci ar trebui s supun – n fața propriei conștiințe – iluziile cu care se hrnesc, la testul adevrului.

n schimb, postesc, se roag și fac binecuvntri pentru unii care – dat fiind presupusul nivel spiritual atins, nu ar trebui s aib nevoie de ele, nici pentru pstrarea strii de libertate, nici pentru ntoarcerea dintr-un loc n altul.

Sesizați discrepanța ?!

Acestea ar fi cteva gnduri ironic-amrui, ntr-o frumoas zi de smbt. O zi bun și vou !

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares