Israel, țara care nu s-a împrumutat niciodată de la FMI

Israelul, cu o populație de doar 7,1 milioane de locuitori, atrage tot atâtea fonduri de risc precum Marea Britanie, care are o populație de 61 de milioane de locuitori, sau cât Franța și Germania la un loc (un total de 145 de milioane de locuitori).

Conform datelor de la Banca Mondială, israelienii au o rezervă internațională, cu tot cu aur, de aproximativ 60 de miliarde de dolari, mai mult chiar decât Canada și cam cât are Marea Britanie. În 2007, avea un deficit de doar 0,1% din PIB.

Mai mult, Israelul are mai multe companii listate la Nasdaq decât orice altă țară care are companii listate în SUA și a avut în ultimii ani o creștere economică mult peste media economiilor dezvoltate.

Israelul este membru al FMI din 1954. Istoria acestui stat cu Fondul arată faptul că nu Israel nu a cerut niciodată un ajutor financiar sau împrumut. Mai mult, statul figurează pe lista FMI printre țările care sprijină resursele Fondului.

Un alt lucru interesant despre Israel este că deține în băncile elvețiene nu mai puțin de 2 miliarde de franci elvețieni, echivalentul a peste 2 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă peste 1% din PIB-ul israelian.

Ca termen de comparație, România are în băncile elvețiene aproximativ 200 de milioane de franci elvețieni.

Nu în ultimul rând, Israel este considerat un fel de Silicon Valley al Estului, fiind cel de-al doilea mare centru tehnologic din lume. Din cele 600 de companii listate la Tel Aviv Stock Exchange, 140 sunt companii din acest domeniu.

sursa: Capital

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *