Israelul, cu o populaie de doar 7,1 milioane de locuitori, atrage tot attea fonduri de risc precum Marea Britanie, care are o populaie de 61 de milioane de locuitori, sau ct Frana i Germania la un loc (un total de 145 de milioane de locuitori).

Conform datelor de la Banca Mondial, israelienii au o rezerv internaional, cu tot cu aur, de aproximativ 60 de miliarde de dolari, mai mult chiar dect Canada i cam ct are Marea Britanie. n 2007, avea un deficit de doar 0,1% din PIB.

Mai mult, Israelul are mai multe companii listate la Nasdaq dect orice alt ar care are companii listate n SUA ia avut n ultimii ani o cretere economic mult peste media economiilor dezvoltate.

Israelul este membru al FMI din 1954. Istoria acestui stat cu Fondul arat faptul c nu Israel nu a cerut niciodat un ajutor financiar sau mprumut. Mai mult, statul figureaz pe lista FMI printre rile care sprijin resursele Fondului.

Un alt lucru interesant despre Israel este c deine n bncile elveiene nu mai puin de 2 miliarde de franci elveieni, echivalentul a peste 2 miliarde de dolari, ceea ce nseamn peste 1% din PIB-ul israelian.

Ca termen de comparaie, Romnia are n bncile elveiene aproximativ 200 de milioane de franci elveieni.

Nu n ultimul rnd, Israel este considerat un fel de Silicon Valley al Estului, fiind cel de-al doilea mare centru tehnologic din lume. Din cele 600 de companii listate la Tel Aviv Stock Exchange, 140 sunt companii din acest domeniu.

sursa: Capital

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.