Mi-am promis c voi scrie un articol pe tema mizeriei sociale a pensionarilor, n special a pensionarilor pe caz de boal.

Cunoaștem cu toții situația dezastruoas a serviciilor de asistenț social, asigurri sociale și pensii din Romnia.

Propabil c, dac vom face apel la memorie, fiecare dintre noi vom gsi un caz de rud, cunoscut sau prieten care a decis la un moment dat s se pensioneze pe caz de boal, pe bune sau pe șpag.

Scandalul comisiilor medicale de evaluare a strii de sntate a persoanelor pensionate pe caz de boal sau a celor ce sufer infirmitți sau handicapuri de diverse grade, este departe de a fi atins ntreaga lui amploare. Anual, Statul Romn pltește 600 de milioane de euro pentru pensii de invaliditate.

n pres au mai rzbtut din cnd n cnd informații despre corupția medicilor din aceste comisii, a modului cum se fceau pensionari pe caz de boal – e band, persoane care luau pensii și continuau s munceasc cu carte de munc sau la negru (deși aveau clar capacitatea de munc nediminuat și nu meritau s fie pensionați pe caz de boal).

Am avut recent ocazia s dau ochii cu fața hd a guvernrii Boc, și sub acest aspect, ascultnd poveștile de viaț a unor astfel de pensionari ce se ntorceau acas de la comisia medical de la București – cu ocazia unui drum n provincie, cu trenul, la un proces.

Erau n compartimentul n care cltoream, cțiva astfel de pensionari. Oameni simpli, modești, unii de la țar, vdit marcați de boal. Cu pensii de boal ntre 60 și 300 lei.

Cu toții povesteau cum au fost respinși de comisie, fiind declarați apți de munc. Povestea lor era aceeași: Se așezau la comisie, n sala de așteptare, la rnd, conform programrilor. De acolo erau preluați de un grup de asistente care le ofereau cte 3 pastile (calmante), pe care erau obligați s le nghit n fața lor. Apoi, erau examinați medical. Sub efectul calmantelor, simptomele bolilor cronice pentru care fuseser pensionați reveneau n valorile normale pentru cteva ore, iar comisia i declara… apți de munc – și le lua pensiile.

Aceste comisii medicale, de tip dr. Menghele –au primit ordin s mai rreasc din pensionari – și și fac datoria prin orice mijloace.

Binențeles, cei care dau șpaga n continuare, nu primesc pastile nainte de a intra la comisie, și ”scap” cu pensia ntreag.

Restul, nevoiașii, amrții, cei cu un picior n groap, sunt trimiși de Bravul și Salvatorul Guvern Boc la munc (nu la ntins mna !), n linia nti a luptei pentru salvarea bugetului…

Apoi, am vzut la știri o directoare de comisie medical, care – sub imboldul ”vindector” al lui Mesia Boc, fcea vindecri miraculoase n direct, declarnd apți de munc (deci sntoși !) 16 bolnavi de cancer, aflați n stadiu terminal. Directoarea respectiv nu a fost demis, e bine mersi la comisie, fcnd ”vindecri” n continuare.

Halal protecție social !

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *