Mi-am promis că voi scrie un articol pe tema mizeriei sociale a pensionarilor, în special a pensionarilor pe caz de boală.

Cunoaștem cu toții situația dezastruoasă a serviciilor de asistență socială, asigurări sociale și pensii din România.

Propabil că, dacă vom face apel la memorie, fiecare dintre noi vom găsi un caz de rudă, cunoscut sau prieten care a decis la un moment dat să se pensioneze pe caz de boală, pe bune sau pe șpagă.

Scandalul comisiilor medicale de evaluare a stării de sănătate a persoanelor pensionate pe caz de boală sau a celor ce suferă infirmități sau handicapuri de diverse grade, este departe de a fi atins întreaga lui amploare. Anual, Statul Român plătește 600 de milioane de euro pentru pensii de invaliditate.

În presă au mai răzbătut din când în când informații despre corupția medicilor din aceste comisii, a modului cum se făceau pensionari pe caz de boală – e bandă, persoane care luau pensii și continuau să muncească cu carte de muncă sau la negru (deși aveau clar capacitatea de muncă nediminuată și nu meritau să fie pensionați pe caz de boală).

Am avut recent ocazia să dau ochii cu fața hâdă a guvernării Boc, și sub acest aspect, ascultând poveștile de viață a unor astfel de pensionari ce se întorceau acasă de la comisia medicală de la București – cu ocazia unui drum în provincie, cu trenul, la un proces.

Erau în compartimentul în care călătoream, câțiva astfel de pensionari. Oameni simpli, modești, unii de la țară, vădit marcați de boală. Cu pensii de boală între 60 și 300 lei.

Cu toții povesteau cum au fost respinși de comisie, fiind declarați apți de muncă. Povestea lor era aceeași: Se așezau la comisie, în sala de așteptare, la rând, conform programărilor. De acolo erau preluați de un grup de asistente care le ofereau câte 3 pastile (calmante), pe care erau obligați să le înghită în fața lor. Apoi, erau examinați medical. Sub efectul calmantelor, simptomele bolilor cronice pentru care fuseseră pensionați reveneau în valorile normale pentru câteva ore, iar comisia îi declara… apți de muncă – și le lua pensiile.

Aceste comisii medicale, de tip dr. Menghele –au primit ordin să mai rărească din pensionari – și își fac datoria prin orice mijloace.

Bineânțeles, cei care dau șpaga în continuare, nu primesc pastile înainte de a intra la comisie, și ”scapă” cu pensia întreagă.

Restul, nevoiașii, amărâții, cei cu un picior în groapă, sunt trimiși de Bravul și Salvatorul Guvern Boc la muncă (nu la întins mâna !), în linia întâi a luptei pentru salvarea bugetului…

Apoi, am văzut la știri o directoare de comisie medicală, care – sub imboldul ”vindecător” al lui Mesia Boc, făcea vindecări miraculoase în direct, declarând apți de muncă (deci sănătoși !) 16 bolnavi de cancer, aflați în stadiu terminal. Directoarea respectivă nu a fost demisă, e bine mersi la comisie, făcând ”vindecări” în continuare.

Halal protecție socială !

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares