Imediat după semnarea Tratatului de la Lisabona.U.E. a început să-și afișeze rânjetul unui super-stat polițienesc,care devine din ce în ce mai amenințător.Sunt sigur că unii cititori vor crede că exagerez în cele relatate mai jos,dar aceasta este realitatea crudă care este ascunsă cetățenilor comunitari.
Europol a fost creată ca o organizație de Impunere a Legii europene,fiind organizată ca o poliție federală.Sediul central se află în vechea clădire fortificată a Gestapo-ului din Haga și adăpostește 400 de ofițeri și agenți.Deocamdată.Deoarece planurile de extindere a forțelor Europol țintesc spre o suplimentare a acestor efective cu încă câteva sute de polițiști,cu toții înarmați și având acces liber și neîngrădit în orice țară a Europei.

Conform art.12,Capitolul 5 al Protocolului despre Privilegii și Imunități U.E.,ei sunt apărați de o imunitate totală,pe viață,împotriva oricăror acuzații pentru actele lor.Au puterea de a aresta și a extrăda orice persoană,indiferent de funcție,în ciuda legilor curente din mai multe țări europene,legi care interzic în mod specific astfel de acțiuni-cazul Marii Britanii este concludent.Deci,ofițerii și agenții Europol sunt deasupra oricăror legi.Aceasta nu reprezintă oare renunțarea în favoarea U.E. a încă unui atribut al suveranității naționale a unui Stat Membru?Ba,bine că nu!
Europol este dublat de Forța Jandarmeriei europene(FGE),apărută prin semnarea unui Tratat de către miniștrii Apărării din Franța,Olanda.Italia,Spania și Portugalia.Este destinată cu prioritate operațiunilor U.E. și dispune de o forță de reacție rapidă capabilă să desfășoare 800 de persoane.În final se preconizează a fi încadrată cu până la 2.300 de membri.FGE va putea fi desfășurată și sub mandat ONU,NATO sau alte organizații internaționale.
Eurojust este agenția europeană de cooperare judiciară înființată în 2002 și își are sediul tot la Haga.Până la semnarea noului Tratat avea mai mult un rol de asistență în cadrul anchetelor privind criminalitatea transfrontalieră,în cazuri precum traficul de droguri și persoane,fraudele ori spălarea de bani.Imediat după semnarea Tratatului,”Comisia Europeană a aprobat o comunicare internă înaintată de comisarul pentru Justiție și Afaceri Interne,Franco Frattini,potrivit căreia Eurojust ar putea căpăta,treptat,atribuții precum Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA”(1).În noul Tratat este prevăzută funcția de Procuror General al U.E.,în subordinea căruia Eurojust va deveni instrumentul principal.
În baza documentului menționat,lucrătorii Eurojust vor avea acces liber la bazele de date în materie penală ale Statelor Membre,inclusiv la cazurile de terorism,la dosarele celor aflați în penitenciare sau la baza de date cu mostre AND.Frattini dorește ca acest organism să poată decide în caz de conflict de competențe între diferite autorități judiciare și să poată face propuneri pentru începerea ueni anumite anchete penale autorităților unui Stat Membru.Pe site-ul EUObserver.com se poate citi că „în cazul unei infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii”.Eurojust va putea deschide o anchetă europeană pe cont propriu.
„Potrivit Tratatului,Procurorul General va putea să inițieze și să conducă anchete pe tot cuprinsul U.E. în cazuri de infracțiuni „grave”.Trecerea treptată a Eurojust de la un organism care să acorde asistență la unul care să coordoneze anchete naționale,ba chiar să inițieze anchete transnaționale reprezintă renunțarea în favoarea Bruxellesului la încă un atribut al suveranității naționale-jurisdicția exclusivă în materie penală” (1)
Sunt absolut sigur că traducerea în limba română a documentelor care reglementează organizarea,dotarea și atribuțiile,mai ales atribuțiile,celor două organisme prezentate mai sus nu vor fi aduse niciodată la cunoștința publicului larg.V-ați dat seama de ce Tratatul de la Lisabona a fpst validat doar de parlamentele naționale?De ce s-a renunțat la referendumuri?
Închei  cu următoarea afirmație:nici Tratatul de la Lisabona nu va putea să facă din Europa un competitor real pe piața puterii mondiale.Pentru simplul fapt că nu va putea să unifice bătrânul continent să acționeze ca o forță unită.Lasă Statele Membre să se descurce după voința/dorința lor cu aliații de pe alte continente.
Sursa:http://eurosceptic.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares