Oamenii, scăpați de urgia cutremurului și a apei își oblojesc rănile, îndură lipsurile, îi plâng pe cei dispăruți sau se duc de bună voie la moarte, încercând să oprească ciuma nucleară. Pentru unii aceste aspecte ar fi partea irațională a situației. Chemând la raționalitate, analiștii cuantifică pierderile materiale și financiare și caută să identifice oportunitățile pe care le oferă această nenorocire unor viitoare afaceri. Concluzia lor este optimistă: afacerile merg mai departe! Au mai fost Cernobîl, New York 9/11, Indonezia 2004 și altele dar afacerile au prosperat. Dar viața, viața cum va arăta?

Alți analiști se frământă să găsească răspunsul la întrebari de genul, cum și de ce s-a produs cutremurul și ce va urma? Unii dau vina pe natura oarbă, alții bănuiesc o mână de om criminală, un monstru care produce cutremure, uragane, potopuri, etc. Americanii, rușii, HAARP, Beam, iluminații, șerpilienii, reptilienii, extratereștrii și alții sunt pe lista suspecților.

Cel mai pertinent răspuns l-a dat un om aflat în necaz. Iată ce spune un japonez:

“It was an act of God,” said Yoshihiro Amano, a grocery store owner whose house is 4 miles (6 kilometers) from the reactors. “It won’t help anything to get angry. But we are worried. We don’t know if it will takes days, months or decades to go home. Maybe never.”

“A fost un act al lui Dumnezeu”, a spus Yoshihiro Amano, proprietarul unui magazin alimentar a carui casa este la 4 mile (6 km) de reactoare. “Nu va ajuta la nimic să ne enervăm, dar suntem îngrijorați.. Nu știm dacă va dura zile, luni sau decenii pentru a merge acasă. Poate că niciodată.”

Dar de ce “It was an act of God”? Ascensiunea tehnologica, economica si finaciara (în anii ’80 Japonia devenise cel mai mare creditor al lumii) a creat și dezvoltat la japonezi mitul superiorității. Istoricul japonez Shishibei Yamamoto spunea atunci că “japanitatea a devenit adevărata religie a japonezului” și că “japonezii sunt zeii!”. Credința în superioritatea lor “s-a înrădăcinat în ei mai adânc ca niciodată”. (Süddeutsche Zeitung, nr.61/15 martie 2011) Și Dumnezeul Cel Viu, Adevărat, i-a cercetat să vadă cât de zei sunt. Dar nu sunt singurii de cercetat…Pe planetă se înmulțesc zeii de toate felurile. Înseamnă că se vor înmulți și cercetările…

Cine se înalță va fi smerit și cine se smerește va fi înalțat.

Nicușor Gliga
22 martie 2011

Sursa: Altermedia

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares