Revista Kamikaze publica documente obtinute de catre organizatia WikiLeaks din interiorul diplomatiei americane. Publicarea acestora este posibila in urma unui parteneriat incheiat intre Revista Kamikaze și Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), care detine, in exclusivitate, toate documentele WikiLeaks referitoare la Romania. Conform CRJI, este vorba de aproximativ 1.200 de telegrame diplomatice trimise la Washington. Cele mai multe dintre aceste telegrame au fost trimise de Ambasada SUA de la Bucuresti, dar exista documente expediate si de alte entitati diplomatice. In proportie covirsitoare, telegramele detinute de WikiLeaks acopera perioada 2000-2010. Ambasada SUA la Bucuresti a precizat la solicitarea Mediafax ca informarile trimise Washingtonului din alte tari sunt concepute intr-un stil direct si contin adesea informatie in forma bruta si nu au intotdeauna un rol in conturarea deciziilor finale in materie de politici.

“Guvernul SUA redacteaza si trimite telegrame, acestea fiind o forma eficienta de comunicare globala. Prin natura lor, informarile trimise Washingtonului din alte tari sunt concepute intr-un stil direct si contin adesea informatie in forma bruta. Telegramele contin informatii preliminare si sunt adesea incomplete. Nu reprezinta o reflectare a politicilor si nu au intotdeauna un rol in conturarea deciziilor finale in materie de politici”, explica ambasada.

Un jurnalist celebru, la Ambasada SUA: Basescu bea din ce in ce mai mult

In multe dintre telegramele diplomatice trimise de Ambasada americana de la Bucuresti se vorbeste atit despre politicieni, cit si despre jurnalisti. Un extrem de cunoscut jurnalist facea vizite dese si neoficiale la Ambasada SUA din capitala Romaniei, unde producea adevarate analize politice. Dintre chestiunile de care jurnalistul a facut vorbire, merita mentionate doua. Prima: suspendarea lui Traian Basescu de catre Parlament nu ar fi fost opera lui Ion Iliescu si a lui Viorel Hrebenciuc, ci a „grupului de la Cluj“, condus de Vasile Dincu, considerat de jurnalist (asa cum nota un ofiter din ambasada) cel care l-a rebranduit pe Geoana ca un critic acerb al lui Basescu.

A doua: jurnalistul le spunea functionarilor de la ambasada ca Realitatea TV urma sa difuzeze inregistrarea unei convorbiri telefonice intre asociati ai lui Omar Hayssam, conform carora s-ar fi demonstrat ca Basescu a ordonat plata unei rascumparari de citeva milioane de dolari pentru eliberarea jurnalistilor ostatici din Irak.

Dar exista si o a treia declaratie a jurnalistului, data diplomatilor americani: ca problema lui Basescu cu alcoolul s-ar fi inrautatit.

Sprijin de la americani pentru cercetatul penal Patriciu

Americanii au fost foarte interesati si de Dinu Patriciu. Intr-un comentariu inserat intr-una din telegrame, functionarii americani de la Bucuresti mentioneaza, de exemplu, ca „surse guvernamentale au confirmat pentru Ambasada, confidential, ca o legatura infractionala intre Hayssam si Patriciu a existat“.

Dar, si mai interesant, intr-o alta telegrama apare un comentariu care arata sustinerea de care Patriciu se bucura din partea SUA. Iata un fragment: „Nu vrem sa descurajam Guvernul Romaniei din a actiona impotriva «pestilor mari», de aceea e nevoie sa fim atenti. Dar e posibil sa existe lucruri neplacute in cazul Rompetrol. Totusi, nu e nevoie ca acest proces sa para un spectacol ca cel al Yukos de la Moscova, chestiune pe care am subliniat-o in Guvernul Romaniei“.

Elena Udrea, „a saucy persona“

Nici Elena Udrea nu a scapat de descrierile diplomatilor americani. Intr-una din telegrame, actualul ministru al Dezvoltarii este numita „un personaj «saucy» (sugestiv din punct de vedere sexual – n.r.), care a dus la dese speculatii referitoare la natura relatiei ei cu Basescu“. In alta telegrama, stilul este si mai direct: „Ministrul Elena Udrea si fostul ministru Monica Iacob-Ridzi, a caror reputatie este ca au fost iubitele lui Basescu“.

Victor Ponta, foarte slab in PSD

Cit despre alegerea lui Ponta ca sef al PSD, nici o speranta de la americani, care notau: „Datoriile pe care Ponta le are fata de vechea garda, tineretea lui, relatia cu Nastase si provocarea ca va trebui sa faca fata de unul singur multitudinii de grupuri de interese din PSD inseamna sanse foarte subtiri pentru reforma din PSD“.

Sursa: Kamikaze

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares