Mitologia gaurii

de Jennifer Hautman
Imagineaza-ti ca lucrezi intr-un birou cu alte zece persoane. În foaierul prin care treci in fiecare zi este un covor de 12 x 12 picioare. Secretara te-a avertizat in primul moment in care ai venit la birou că  exista o gaură mare în podea sub covor și să rămâi constient de ea. A fost periculos. Acum lucrezi pentru aceasta companie de 2 ani. Covorul si gaura au devenit un aranjament natural al biroului. Oamenii care lucrează acolo știu să ocoleasca acea zonă printr-o circumferinta larga.
Pasind inauntru de la masa de prânz tu și colegii tai nu pierdeti nimic din conversația voastra in timp ce pasiti în jurul covorului. Deja nu va mai ganditi la el. Ai avut discuții cu alti colegi referitor la faptul ca proprietarul nu repara gaura, sau cel puțin sa puna o bariera cu semne până când este reparata. Au fost teorii care au spus ca proprietarului nu-i pasă deoarece el nu vine la birou, că afacerea nu merge foarte bine si el nu își poate permite să repare. Nu te împiedică in munca ta, accepti gaura ca un “rău necesar” pentru a lucra in companie.
Apoi intr-o zi, un angajat nou devine curios și trage covorul. El vrea să vadă gaura. Spre surpriza lui, nu există nici o gaură! El îi cheamă la toți să vină sa vada. In timp ce toti stati in picioare in jurul a ceea ce ar fi trebuit sa fie gaura,  incerci sa intelegi de ce ati crezut cu totii din primul moment ca gaura se afla acolo. Cine a inceput această mitologie a gaurii?
După cum se vede proprietarul a reparat gaura in weekend-ul imediat urmator stricaciunii, dar nu a informat angajații. “Halal conducere” zice un angajat ” nu ne spun nimic.”

Fiecare dintre voi paseste pe podea unde se presupune a fi fost gaura. Razi in timp ce  fiecare persoana testeaza zona sarind si dansand pe “gaura”. E solidă ca o stâncă. Ești surprins și uimit.
După unele discuții, va intoarceti  la locul de muncă. A doua zi, atunci când intrati in birou începeti să mergeti pe covor. Chicotiti gandindu-va la “vechile obiceiuri” și treceti peste covorul din birou.
Cu fiecare zi care trece uitați rapid totul despre gaură și pasiti fara sa va mai ganditi pe unde o faceti.
A fost dificil să mergi pe covor odată ce ai văzut ca acolo n-a fost nici o gaură? Ai avut nevoie de ani de terapie pentru a putea face asta? Ai avut nevoie sa-ti analizezi copilaria?
Sa vindeci ceva rani?  Sa eliberezi furia ta? Nu, doar ai pasit peste ea. Nu e mare lucru. Actiunile și experiența ta s-au schimbat in mod natural odată ce ai stiut ca acolo nu este nici o gaură.
Asa functioneaza lucrurile cu credintele. Schimband ceea ce crezi modifici comportamentul si sentimentele. Nu mai faci un cerc in jurul covorului. Nu te mai uiti la covor gandindu-te “de ce nu face cineva ceva in privinta asta?”
Si totul pentru că credința ta despre gaura s-a schimbat.
Poate fi atat de usor.

Comentariu rapcea.ro: fiecare dintre noi a acceptat la un moment dat o astfel de ”gaură” în existența lui, după care și-a format niște obiceiuri, și-a modelat existența, atitudinile, personalitatea. Unii au acceptat ca pe niște adevăruri axiomatice (care nu mai trebuiesc demonstrate) virtuțile unui anumit mod de viață sau infaibilitatea și buna credință a unei anumite persoane. Din păcate, o parte din aceștia și-au construit viața în jurul unei astfel de ”găuri” și nu mai pot concepe viața fără ea. Chiar dacă li se demonstrează că gaura respectivă NU MAI EXISTĂ, sau NU A EXISTAT NICIODATĂ, ei refuză într-un mod cu totul straniu, să verifice sau să accepte realitatea. Acești oameni vor prefera să își trăiască în continuare ocolind o gaură inexistentă, chiar dacă, undeva într-un colțișor al minții lor, ei au înțeles că gaura respectivă nu există. Pentru simplul fapt că li se pare că e mai simplu așa. Altfel, vor trebui să caute o altă ”gaură” pe care să o ocolească, în jurul căreia să își construiască existența. ”Gaura” a devenit pentru ei atât de importantă, încât ei nu pot concepe existența fără ea, se simt goliți de sens, de conținut – fără gaură… (aluziile sexuale implicite se exclud 😉 )

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *