de Jennifer Hautman
Imagineaza-ti ca lucrezi intr-un birou cu alte zece persoane. n foaierul prin care treci in fiecare zi este un covor de 12 x 12 picioare. Secretara te-a avertizat in primul moment in care ai venit la birou c exista o gaur mare n podea sub covor i s rmi constient de ea. A fost periculos. Acum lucrezi pentru aceasta companie de 2 ani. Covorul si gaura au devenit un aranjament natural al biroului. Oamenii care lucreaz acolo tiu s ocoleasca acea zon printr-o circumferinta larga.
Pasind inauntru de la masa de prnz tu i colegii tai nu pierdeti nimic din conversaia voastra in timp ce pasiti n jurul covorului. Deja nu va mai ganditi la el. Ai avut discuii cu alti colegi referitor la faptul ca proprietarul nu repara gaura, sau cel puin sa puna o bariera cu semne pn cnd este reparata. Au fost teorii care au spus ca proprietarului nu-i pas deoarece el nu vine la birou, c afacerea nu merge foarte bine si el nu i poate permite s repare. Nu te mpiedic in munca ta, accepti gaura ca un “ru necesar” pentru a lucra in companie.
Apoi intr-o zi, un angajat nou devine curios i trage covorul. El vrea s vad gaura. Spre surpriza lui, nu exist nici o gaur! El i cheam la toi s vin sa vada. In timp ce toti stati in picioare in jurul a ceea ce ar fi trebuit sa fie gaura, incerci sa intelegi de ce ati crezut cu totii din primul moment ca gaura se afla acolo. Cine a inceput aceast mitologie a gaurii?
Dup cum se vede proprietarul a reparat gaura in weekend-ul imediat urmator stricaciunii, dar nu a informat angajaii. “Halal conducere” zice un angajat ” nu ne spun nimic.”

Fiecare dintre voi paseste pe podea unde se presupune a fi fost gaura. Razi in timp ce fiecare persoana testeaza zona sarind si dansand pe “gaura”. E solid ca o stnc. Eti surprins i uimit.
Dup unele discuii, va intoarceti la locul de munc. A doua zi, atunci cnd intrati in birou ncepeti s mergeti pe covor. Chicotiti gandindu-va la “vechile obiceiuri” i treceti peste covorul din birou.
Cu fiecare zi care trece uitai rapid totul despre gaur i pasiti fara sa va mai ganditi pe unde o faceti.
A fost dificil s mergi pe covor odat ce ai vzut ca acolo n-a fost nici o gaur? Ai avut nevoie de ani de terapie pentru a putea face asta? Ai avut nevoie sa-ti analizezi copilaria?
Sa vindeci ceva rani? Sa eliberezi furia ta? Nu, doar ai pasit peste ea. Nu e mare lucru. Actiunile i experiena ta s-au schimbat in mod natural odat ce ai stiut ca acolo nu este nici o gaur.
Asa functioneaza lucrurile cu credintele. Schimband ceea ce crezi modifici comportamentul si sentimentele. Nu mai faci un cerc in jurul covorului. Nu te mai uiti la covor gandindu-te “de ce nu face cineva ceva in privinta asta?”
Si totul pentru c credina ta despre gaura s-a schimbat.
Poate fi atat de usor.

Comentariu rapcea.ro: fiecare dintre noi a acceptat la un moment dat o astfel de ”gaur” n existența lui, dup care și-a format niște obiceiuri, și-a modelat existența, atitudinile, personalitatea. Unii au acceptat ca pe niște adevruri axiomatice (care nu mai trebuiesc demonstrate) virtuțile unui anumit mod de viaț sau infaibilitatea și buna credinț a unei anumite persoane. Din pcate, o parte din aceștia și-au construit viața n jurul unei astfel de ”guri” și nu mai pot concepe viața fr ea. Chiar dac li se demonstreaz c gaura respectiv NU MAI EXIST, sau NU A EXISTAT NICIODAT, ei refuz ntr-un mod cu totul straniu, s verifice sau s accepte realitatea. Acești oameni vor prefera s și triasc n continuare ocolind o gaur inexistent, chiar dac, undeva ntr-un colțișor al minții lor, ei au nțeles c gaura respectiv nu exist. Pentru simplul fapt c li se pare c e mai simplu așa. Altfel, vor trebui s caute o alt ”gaur” pe care s o ocoleasc, n jurul creia s și construiasc existența. ”Gaura” a devenit pentru ei att de important, nct ei nu pot concepe existența fr ea, se simt goliți de sens, de conținut – fr gaur… (aluziile sexuale implicite se exclud 😉 )

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares