Deși pledează pentru multiculturalitate, viceprimarul “tuturor clujenilor”, Laszlo Attila s-a adresat în discursul său numai populației ungurești, refuzând să vorbească în limba română.

La scurt moment după cuvântarea viceprimarului, ministrul Resurselor Naționale din Ungaria – Rethelyi Miklos s-a adresat ungurilor: “Clujul e al nostru și se vede asta pretutindeni, chiar și în statuia pe care o inaugurăm astăzi! […] Clujul nu poate supraviețui fără maghiari”.

Cu tristețe în suflet, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, dl Ioan Piso a observat că la eveniment prezența românilor cu drapele roșu-galben-albastre a fost nulă, în ciuda faptului că regele sărbătorit a fost la origini și român. “Trebuia să fim cu toții prezenți în Piața Unirii, să participăm la inaugurare și să sărbătorim împreună, românii și maghiarii”, a declarat dânsul.

Aproximativ 600 de cetățeni au participat astăzi la inaugurarea oficială a statuii lui Matei Corvin. Doar două drapele oficiale ale României și-au făcut loc printre mulțimea de drapele ale extremiștilor unguri de la HVIM, steagurile galben-albastre ale “ținutului secuiesc” și cele ale Ungariei. Mai mult, un tricolor românesc care încadra steagul Uniunii Europene a fost coborât de către autoritățile locale pe parcursul ceremoniei inaugurării și în locul lui a fost ridicat drapelul Ungariei.


Printre cei aproximativ 20 de membri ai HVIM prezenți la eveniment s-a putut observa și existența unui cetățean care arbora drapelul formațiunii politice Jobbik.

Printre cei care au luat cuvântul cu prilejul inaugurării statuii s-au numărat vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt, ministrul Culturii și Patrimoniului Național din România, Kelemen Hunor, europarlamentarul Tokes Laszlo, și primarul Sorin Apostu (bucuros ca la Cluj “s-a putut trece peste conflictul artificial” dintre români și unguri).

Parcarea din Piața Unirii a fost împânzită de mașini cu numere de înmatriculare de Covasna care aveau lipite pe ele stickere cu Ungaria Mare, iar Kelemen Hunor încă este așteptat să facă o vizită la Muzeul Național de Istorie a Trasilvaniei, unde încă nu a pus piciorul de la numirea sa în poziția de ministru al culturii.

M. S.

Sursa: NapocaNews

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares