Adunarea generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a făcut, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, un apel pentru apărarea demnității naționale și a solicitat crearea unui curent în Parlamentul României care să împiedice votarea unor legi care duc la pierderea autorității statale, transmite Agerpres.
Adunarea generală a forumului, la care au luat parte și parlamentari, s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Arhiepiscopului Covasnei și Harghitei, Ioan, președinte de onoare al FCRCHM.
Arhiepiscopul Ioan a făcut apel către parlamentari și societatea civilă pentru inițierea unei acțiuni care să apere demnitatea națională și echilibrul național. Toți cei prezenți au fost de acord că apelul trebuie îndreptat și către reprezentanții UDMR, în condițiile în care drepturile acordate de România minorităților respectă cele mai înalte standarde europene.
“Astăzi am considerat de bine ca, în cadrul Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, să inițiem o acțiune pentru apărarea demnității naționale și a unui echilibru național. Pentru că, în ultima vreme, în această parte de țară s-au desfășurat unele acțiuni care au adus o anumită atingere atât poporului român, cât și demnității naționale”, a afirmat înaltul ierarh.
În cadrul adunării s-a decis constituirea unui grup de acțiune pentru demnitatea națională, la care sunt chemați să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile, care să militeze pentru stoparea degradării identității naționale și pentru realizarea unui echilibru în spațiul public.
Cu această ocazie s-a exprimat îngrijorarea față de efectele unor acțiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, dar și față de consecințele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR, precum proiectul legii statutului minorităților naționale.
Președintele executiv al FCRHCM, Ioan Lăcătușu, a susținut că proiectele de legi ale statutului minorităților naționale și regionalizării, după adoptarea Legii Educației, ar duce de facto la instituirea autonomiei pe criterii etnice.
“Drepturile colective, principiul teritorialității, crearea unor organisme paralele cu cele ale statului nu fac parte din practica și legislația europeană și a adopta asemenea lucruri reprezintă greșeli de neiertat, cu consecințe incalculabile pe termen lung care trec peste interesele partidelor. (…) Normalitate înseamnă conviețuire multietnică și pluriconfesională și nu enclavă etnică în inima României. Dacă inima României este bolnavă va fi bolnavă și România”, a declarat Lăcătușu citat de Agerpres si Ziaristi Online.
Asociatia Civic Media si-a anuntat azi aderarea la Grupul de Acțiune pentru Demnitatea Națională. Organizatiile societatii civile care doresc sa se implice concret in actiunile Grupului se pot adresa Forumului Civic al Românilor.

Comunicat

Sub înaltul patronaj al IPS Ioan Arhiepiscop al Covasnei și Harghitei și Președintele de Onoare al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș,  în data de 2 aprilie 2011, la Miercurea-Ciuc a avut loc ședința Consiliului Director al FCRCHM, la care au fost invitați și parlamentari din tot spectrul politic românesc.

Cu această ocazie s-a exprimat îngrijorarea față de efectele unor acțiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, precum  și consecințele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR, în principal Proiectul legii statutului minorităților naționale și cel al regionalizării României.

Totodată, s-a manifestat neliniștea față de escaladarea unor acțiuni care aduc atingere comunităților românești din zonă, identității naționale și implicit statului român.

La întrunire s-a hotărât constituirea unui Grup de Acțiune pentru Demnitatea Națională, la care sunt chemați să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile, care să militeze pentru stoparea degradării identității naționale și pentru realizarea unui echilibru în spațiul public.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Sursa: ZiaristiOnline

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer