Enter The Void – Intrare in VID – un film excepțional

Aseară am vizionat, la recomandarea stăruitoare a unui bun prieten, filmul ”Enter The Void”. Misterios, amicul nu a vrut să îmi spună prea multe despre el, tocmai pentru a-mi păstra intactă surprinderea în fața unui film cu totul atipic.

Am vizionat filmul de 2 ore și 35 de minute într-o stare de șoc continuu. Șocul că cineva a putut transpune în imagini a idee despre care aflăm doar din cărți de specialitate.Ce este moartea ? Ce este existența ? Cum funcționează mintea înainte și după moartea fizică ?

Am fost șocat să constat că filmul – realizat într-o manieră aparent profană, respectă din punct de vedere inițiatic (din perspectiva tradiției tibetane) foarte multe condiții, prezentând într-un mod subtil realități ce țin de texte precum Cartea Tibetană a Morților sau celebrul text al lui Tsong Khapa, privind Cele 6 Yoga ale lui Naropa.

Se cunoaște experiența regizorală în domeniul observării naturii minții (cu titlu de exemplu, atrag atenția doar asupra transformării experienței subiective și a cursivității imaginilor rememorate de eroul principal al filmului – din elemente comune experiențelor rememorate, ce fac trecerea – și legătura dintre ele).

Sentimentul pe care mie personal mi l-a lăsat acest film, la o zi după vizionarea lui, este de amărăciune, în fața unei existențe ciclice, pe orizontală, lipsite de perspectiva libertății de condiționări. Parcă te îndeamnă să cauți poarta de ieșire din ciclul renașterilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *