evrei 300x200 Spaniolii, cei mai antisemii europeni? internationalUn studiu naional dat publicitii ieri, la Madrid, arat c 58,4% dintre spanioli sunt antisemii, mult peste media Uniunii Europene.

“Nu se iau msuri i consecina este o periculoas cretere a antisemitismului i urii de ras n Spania”. Asta susine Federaia Comunitilor Iudaice din Spania i Micarea contra Intoleranei. Un studiu detaliat prezentat ieri n Madrid nu las loc de ndoieli: Spania figureaz n fruntea Uniunii Europene din punct de vedere al aciunilor violente i manifestrilor de ur rasial i dispreuire a evreilor, cu o cretere constant cauzat de criza economic, scrieEl Pais.

400.000 de evrei triesc nSpania, mai puin de 1% din populaia rii

Rezultatele sondajului, realizat toamna trecut de Ministerul Afacerilor Externe i Cooperare arat cifre ngrijortoare: 58,4% dintre spanioli opineaz c “evreii au mult putere, pentru c ei controleaz economia i mass media”. 34,6% au o opinie defavorabil sau total defavorabil acestei comuniti religioase, care n Spania numr 400.000 de persoane. Studiul s-a realizat pe un eantion de 1.012 ceteni cu vrsta de peste 15 ani, prin interviuri.

Aceste date ale studiului intitulat “Raport despre Antisemitism n Spania 2010″ vin s completeze un alt sondaj oficial ntre colarii spanioli, realizat anul trecut, conform cruia mai mult de jumtate dintre elevi nu i-ar dori un coleg de banc evreu, n ciuda faptului c nu ar ti s-l recunoasc, din punct de vedere, fizic ca atare.

Paradoxal, extrema dreapt urte cel mai puin evreii

n mod curios, extrema dreapt este cea care respinge cel mai puin comunitatea evreiasc (34%), fa de 37,7% n rndul persoanelor care se declar de centru-stnga. “Dac aceste date sunt corecte, Spania ar fi un caz unic n Europa, iar ara are o adevrat problem”, a declarat preedintele Federaiei de Comuniti Iudaice din Spania (FCJE), Jacobo Israel Garzon.

Responsabilul Micrii contra Intoleranei, Esteban Ibarra, a subliniat, la rndul su, aceast percepie, criticnd aspru Guvernul, pentru c nu i-a respectat angajamentul de a reforma Codul Penal pentru a pedepsi incitarea i apologia urei de ras sau antisemit n diversele ei forme. Mandatul Comisiei Europene pentru reformarea articolului 510 din Codul Penal care se refer la aceste teme a fost ncheiat pe 28 noiembrie anul trecut, fr s fie ns ndeplinit de Spania.

“Cei mai antisemii sunt i cei mai educai i bine pregtii spanioli”

i alte date atrag atenia n acest Studiu despre Antisemitism, al doilea realizat n Spania. De exemplu, extrema dreapt are o prere mai puin negativ despre evrei (34%), dect populaia de centru-stnga (37,7%), iar simpatia fa de evrei a extremei drepte (4,9 pe o scar de la 1 la 10) este superioar mediei populaiei (4,6).

Criza economic a agravat situaia, din cauza presupusei puteri economice atribuite n sondaj evreilor din Spania, n ciuda faptului c acetia nu reprezint nici 1% din populaia rii. Dou treimi (62,2%) din cei 58,4% care cred c “evreii au mult putere pentru c ei controleaz economia i mass media”, sunt ceteni cu studii superioare. Procentul crete la 70% ntre cei care afirm “evreii au interese n politic”. Adic “cei mai antisemii sunt cei care sunt cei mai bine pregtii i informai”, se lamenteaz Jacobo Israel.

17% dintre cei care antipatizeaz evreii nu tiu de ce o fac

Dintre cei care recunosc c evreii le sunt antipatici, doar 17% susin c este din cauza “conflictului din Orientul Mijlociu”. “Nu putem asocia ura fa de evrei cu statul Israel i politicile sale”, subliniaz preedintele FCJE. Nu la fel se ntmpl n mediile de comunicare, unde amplificarea antisemitismului se datoreaz acestui conflict.

Alte motive invocate de cei chestionai (cu un total de 29,6%) pentru antipatia fa de evrei are de-a face cu “religia lor”, “obiceiurile lor”, “felul lor de-a fi” etc. Acestora li se adaug altele, precum “antipatie n general” sau percepiile relaionate cu “puterea evreilor”. Ali 17% dintre cei chestionai susin c i antipatizeaz pe evrei fr s tie din ce motiv.

400 de site-uri web antisemite nSpania

Insultele de pe Internet, picturile de pe sinagogi, banalizarea Holocaustului sau frecventele concerte rasiste sunt cteva din problemele cuprinse n raport, elaborat pentru Observatorul Antisemitismului care abia a mplinit trei ani. Obiectivul acestuia este centralizarea, catalogarea i analizarea incidentelor de caracter antisemit, identificndu-le promotorii i ndemnnd la reflecie prin intermediul analizelor i publicaiilor.

“Infecia neonazi este crescnd i n marea ei majoritate este antisemit. Nu se poate separa lupta contra nazismului de lupta contra antisemitismului”, subliniaz Esteban Ibarra. Studiul a documentat 4.000 de cazuri de incidente de ur antireligioas i violen xenofob, ntre care se includ i aciunile de antisemitism. De exemplu, exist peste 400 de site-uri web cu caracter xenofob i antisemit.

sursa:Adevrul.es

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *