evrei 300x200 Spaniolii, cei mai antisemiți europeni? internationalUn studiu național dat publicității ieri, la Madrid, arată că 58,4% dintre spanioli sunt antisemiți, mult peste media Uniunii Europene.

“Nu se iau măsuri și consecința este o periculoasă creștere a antisemitismului și urii de rasă în Spania”. Asta susține Federația Comunităților Iudaice din Spania și Mișcarea contra Intoleranței. Un studiu detaliat prezentat ieri în Madrid nu lasă loc de îndoieli: Spania figurează în fruntea Uniunii Europene din punct de vedere al acțiunilor violente și manifestărilor de ură rasială și disprețuire a evreilor, cu o creștere constantă cauzată de criza economică, scrie El Pais.

400.000 de evrei trăiesc în Spania, mai puțin de 1% din populația țării

Rezultatele sondajului, realizat toamna trecută de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperare arată cifre îngrijorătoare: 58,4% dintre spanioli opinează că “evreii au multă putere, pentru că ei controlează economia și mass media”. 34,6% au o opinie defavorabilă sau total defavorabilă acestei comunități religioase, care în Spania numără 400.000 de persoane. Studiul s-a realizat pe un eșantion de 1.012 cetățeni cu vârsta de peste 15 ani, prin interviuri.

Aceste date ale studiului intitulat “Raport despre Antisemitism în Spania 2010″ vin să completeze un alt sondaj oficial între școlarii spanioli, realizat anul trecut, conform căruia mai mult de jumătate dintre elevi nu și-ar dori un coleg de bancă evreu, în ciuda faptului că nu ar ști să-l recunoască, din punct de vedere, fizic ca atare.

Paradoxal, extrema dreaptă urăște cel mai puțin evreii

În mod curios, extrema dreaptă este cea care respinge cel mai puțin comunitatea evreiască (34%), față de 37,7% în rândul persoanelor care se declară de centru-stânga. “Dacă aceste date sunt corecte, Spania ar fi un caz unic în Europa, iar țara are o adevărată problemă”, a declarat președintele Federației de Comunități Iudaice din Spania (FCJE), Jacobo Israel Garzon.

Responsabilul Mișcării contra Intoleranței, Esteban Ibarra, a subliniat, la rândul său, această percepție, criticând aspru Guvernul, pentru că nu și-a respectat angajamentul de a reforma Codul Penal pentru a pedepsi incitarea și apologia urei de rasă sau antisemită în diversele ei forme. Mandatul Comisiei Europene pentru reformarea articolului 510 din Codul Penal care se referă la aceste teme a fost încheiat pe 28 noiembrie anul trecut, fără să fie însă îndeplinit de Spania.

“Cei mai antisemiți sunt și cei mai educați și bine pregătiți spanioli”

Și alte date atrag atenția în acest Studiu despre Antisemitism, al doilea realizat în Spania. De exemplu, extrema dreaptă are o părere mai puțin negativă despre evrei (34%), decât populația de centru-stânga (37,7%), iar simpatia față de evrei a extremei drepte (4,9 pe o scară de la 1 la 10) este superioară mediei populației (4,6).

Criza economică a agravat situația, din cauza presupusei puteri economice atribuite în sondaj evreilor din Spania, în ciuda faptului că aceștia nu reprezintă nici 1% din populația țării. Două treimi (62,2%) din cei 58,4% care cred că “evreii au multă putere pentru că ei controlează economia și mass media”, sunt cetățeni cu studii superioare. Procentul crește la 70% între cei care afirmă “evreii au interese în politică”. Adică “cei mai antisemiți sunt cei care sunt cei mai bine pregătiți și informați”, se lamentează Jacobo Israel.

17% dintre cei care antipatizează evreii nu știu de ce o fac

Dintre cei care recunosc că evreii le sunt antipatici, doar 17% susțin că este din cauza “conflictului din Orientul Mijlociu”. “Nu putem asocia ura față de evrei cu statul Israel și politicile sale”, subliniază președintele FCJE. Nu la fel se întâmplă în mediile de comunicare, unde amplificarea antisemitismului se datorează acestui conflict.

Alte motive invocate de cei chestionați (cu un total de 29,6%) pentru antipatia față de evrei are de-a face cu “religia lor”, “obiceiurile lor”, “felul lor de-a fi” etc. Acestora li se adaugă altele, precum “antipatie în general” sau percepțiile relaționate cu “puterea evreilor”. Alți 17% dintre cei chestionați susțin că îi antipatizează pe evrei fără să știe din ce motiv.

400 de site-uri web antisemite în Spania

Insultele de pe Internet, picturile de pe sinagogi, banalizarea Holocaustului sau frecventele concerte rasiste sunt câteva din problemele cuprinse în raport, elaborat pentru Observatorul Antisemitismului care abia a împlinit trei ani. Obiectivul acestuia este centralizarea, catalogarea și analizarea incidentelor de caracter antisemit, identificându-le promotorii și îndemnând la reflecție prin intermediul analizelor și publicațiilor.

“Infecția neonazi este crescândă și în marea ei majoritate este antisemită. Nu se poate separa lupta contra nazismului de lupta contra antisemitismului”, subliniază Esteban Ibarra. Studiul a documentat 4.000 de cazuri de incidente de ură antireligioasă și violență xenofobă, între care se includ și acțiunile de antisemitism. De exemplu, există peste 400 de site-uri web cu caracter xenofob și antisemit.

sursa: Adevărul.es

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares