Proportiile calamitatii care s-a abatut asupra Asiei, vor pali n comparatie cu evenimentul apocaliptic care se apropie, avertizeaza oamenii de stiinta englezi si americani. Ei sustin ca Pamntul se va confrunta n curnd cu un fenomen tsunami mai distrugator dect orice catastrofa naturala din timpurile moderne.

Cercetatorii spun ca un val tsunami enorm provocat de viitoarea eruptie a vulcanului din La Palma, insulele Canare, va acoperi coasta de est a Statelor Unite si vestul Europei, necnd milioane de locuitori.

La aceasta ora, ochii geologilor din ntreaga lume sunt atintiti asupra insulelor Canare, din largul coastelor marocane. Aici se afla ceea ce savantii considera a fi pericolul numarul unu pentru omenire: vulcanul Cumbre Vieja, de pe La Palma, una din cele sapte insule vulcanice care compun Canare.

Oamenii de stiinta cred ca n urmatoarele doua decenii, aceasta zona va fi scena unei catastrofe mondiale. Dezastrul va fi declansat de naruirea insulei La Palma, n urma eruptiei vulcanului Cumbre Vieja.

Muntele crapat

La Palma a intrat n atentia geologilor la mijlocul secolului trecut. n anul 1949, eruptia lui Cumbre Viejo a provocat o crapatura imensa n partea vestica a versantului vulcanului. Peretele de roca a alunecat patru metri spre mare, nainte de a se opri brusc. De-abia n anii ’90, cercetatorii au realizat ct de aproape a fost prapadul. Astazi, savantii considera ca pe insula exista toate conditiile ideale pentru naruirea ei.

Datele adunate arata ca urmatoarea eruptie va provoca prabusirea n ocean a unei mase de roca de 500 de kilometri cubi, cntarind 500 de miliarde de tone. Consecinta? Un tsunami de proportii gigantice. Potrivit lui Bill McGuire, directorul Centrului de Cercetari Benfield Grieg Hazard de la Universitatea din Londra, valul va avea cteva sute de metri naltime si o viteza de 800 de kilometri pe ora:

“Va fi afectat ntregul Ocean Atlantic. Dupa ce va devasta insulele din mprejurimi, mega-tsunami va atinge ntr-o ora coasta de vest a Africii. n opt-noua ore, valuri cuprinse ntre 20 si 50 de metri vor traversa aproape 7000 de kilometri si se vor napusti asupra Insulelor Caraibe si coastelor estice ale Statelor Unite si Canadei. Primul mare oras lovit va fi Boston, urmat de New York si de restul oraselor de pe tarm, pna la Miami.”

Haos si teroare

Cercetatorul britanic spune ca socul va fi amplificat de particularitatile fenomenului tsunami:

“Cnd soseste, un astfel de val tine timp de 10-15 minute. Este ca un val urias de apa, care tot vine si nu se mai termina. Nimic nu-i poate sta n cale. Chiar daca populatia va fi avertizata din timp, panica si aglomeratia de pe autostrazi vor mpiedica milioane de locuitori din marile orase sa se puna la adapost.

Cu cteva minute nainte de producerea cataclismului lichid, oamenii vor vedea cum apa din apropierea tarmului se va retrage, absorbita de valul care se apropie. Localnicii vor putea zari fundul marii pe o distanta de sute de metri. Apoi, uriasul val de apa va izbi regiunile de coasta. Distrugerile vor fi inimaginabile.

Tsunami va matura totul n cale, pe o adncime de 20 de kilometri. Zgrie-norii se vor prabusi, podurile vor fi rupte n bucati, padurile si micile localitati vor fi zdrobite de valuri. Dupa ce ntregul val va spala tarmul, tsunami se va retrage, tragnd dupa el oameni si ruine, ca un aspirator. Cei care vor avea norocul sa supravietuiasca impactului, se vor trezi n largul oceanului.

Milioane de oameni vor muri, nemaivorbind despre efectul pe care-l va avea asupra lumii disparitia inimii urbane a Americii.”

Monstrul lichid

Sumbrul scenariu a fost confirmat de simularile efectuate de cercetatorii americani de la Universitatea din California si de savantii Institutului Federal Elvetian de Tehnologie din Zurich.

Conform doctorului Stephen Ward, naruirea versantului vestic al muntelui va avea drept rezultat formarea unei coloane de apa de aproape 900 de metri naltime. Energia eliberata de colapsul insulei, va fi egala cu electricitatea consumata de Statele Unite ntr-o jumatate de an.

|n 10 minute, giganticul val va parcurge o distanta de aproape 300 de kilometri. Coasta marocana va fi lovita de un zid de apa de 100 de metri. n momentul n care se va napusti asupra Insulelor Caraibe si Floridei, valul va avea 50 de metri de la baza la creasta. Coasta Braziliei va nfrunta un val de 40 de metri, care va patrunde 10 kilometri n interiorul uscatului.

La rndul lor, oamenii de stiinta elvetieni au ajuns la concluzia ca prabusirea vulcanului Cumbre Vieja, va da nastere unui val de 650 de metri naltime. Acesta se va extinde dupa modelul circular al undelor generate de aruncarea pietrelor n apa unui lac. Nu numai Africa si America vor avea de suferit.

Conform cercetatorilor elvetieni, la 4 ore dupa colapsul insulei La Palma, valuri de pna la 10 metri vor lovi coastele Marii Britanii, Spaniei, Portugaliei si Frantei. Partea de sud a Angliei va fi inundata, iar zonele joase din Olanda vor fi potopite. Zeci de mii de europeni si vor pierde viata n zona porturilor si estuarelor.

Avertismentul Krakatau

Ca orice scenariu apocaliptic, producerea valului urias are precedente n istoria omenirii. Ultimul mega-tsunami a avut loc n urma cu 4000 de ani. Un fenomen asemanator celui care se va nregistra pe La Pampa s-a produs n 1883, cnd vulcanul din insula Krakatau, situat ntre Sumatra si Java, n arcul indonezian, a erupt cu o violenta nemaintlnita n istoria moderna.

Amploarea distrugerilor a fost limitata de dimensiunile reduse ale insulei. Chiar si asa, efectele prabusirii vulcanului au fost impresionante. Exploziile au fost auzite pe insula Rodriguez din Oceanul Indian, aflata la o distanta de 4653 de kilometri. Cnd eruptia a luat sfrsit, doar o treime din insula Krakatau, de 59 km, a ramas deasupra nivelului marii.

Naruirea vulcanului a produs un val nalt de 40 de metri, care a distrus 165 de sate de coasta, omornd 36,417 persoane si dizlocnd blocuri de coral de pna la 600 de tone. Valul de apa a atins portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflata la o distanta de peste 6000 de kilometri, n 12 ore. Praful vulcanic trimis n atmosfera a filtrat radiatiile solare, scaznd temperatura globului cu 1,2 grade Celsius n anul care a urmat eruptiei.

Nepasare criminala

Savantii din ntreaga lume considera ca acum, dupa ce dezastrul din Asia a demonstrat puterea devastatoare a fenomenelor tsunami, omenirea trebuie sa ia n serios pericolul reprezentat de vulcanul din La Pampa.

Profesorul Bill McGuire este nemultumit de lipsa de preocupare a autoritatilor fata de bomba cu efect ntrziat Cumbre Vieja: “Pna acum, s-a facut putin pentru monitorizarea activitatii geologice din La Palma. Exista doar cteva seismometre pe partea vestica a muntelui, dar aparatele nu ofera suficiente informatii, pentru a putea prevedea momentul urmatoarei eruptii. Este nevoie de un efort international pentru a instala senzori mai sofisticati pe insula.

Un asemenea sistem costa doar cteva sute de mii de dolari. Guvernul Statelor Unite ar trebui sa fie constient de pericolul reprezentat de La Palma, la fel si locuitorii insulelor caraibiene, care vor recepta din plin socul valului tsunami. Nimeni nu ia nsa lucrurile n serios. Guvernele se schimba la fiecare patru sau cinci ani si nu sunt interesate de astfel de lucruri.”

Dileme inutile

Chiar si n ipoteza instalarii unui sistem de avertizare performant, omul de stiinta britanic ramne sceptic n privinta efectelor acestuia: “La un moment dat, presedintele SUA va trebui sa ia o decizie. Ce va face cnd La Palma va erupe? Va evacua toate orasele mari de pe coasta de est?

Golirea oraselor ar avea un impact financiar imens, ar putea provoca mari nemultumiri n cazul n care totul se va dovedi o alarma falsa. n plus, daca nu va avea dreptate, presedintele risca sa nu mai fie bagat n seama data viitoare. O greseala de asemenea proportii l poate costa slujba.

Este putin probabil ca oamenii politici sa evacueze zone ntregi din SUA si Europa, urmnd sfatul unui mic grup de oameni de stiinta”.

Aceste scenarii se vor dovedi nsa inutile n cazul materializarii variantei luate n calcul de unele studii – aceea ca flancul de vest al vulcanului s-ar putea prabusi brusc, sub influenta gravitatiei, fara sa mai fie nevoie de socul unei eruptii.

Valul Tsunami va afecta aproximativ 100 de milioane de oameni de pe teritoriul Africii, Americii si Europei.


Vezi mai multe din Documentare, Science & Tech pe 220.ro

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares