Am primit pe mail un rezumat al unui articol apărut în Spania, despre veritabila revoluție din Islanda. La știri bineânțeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez să se propage.
În Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate , marile bănci au fost naționalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creata în Marea Britanie și Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intentionate și s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituția. Și toate acestea pașnic.
O revoluție împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani: Ce se întâmplă dacă alți cetățeni UE vor lua exemplu? Iata pe scurt, istoria evenimentelor:
– 2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbușește moneda, bursa isi suspenda activitatea. Țara este în stare de faliment.
– 2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoava demisia  primului-ministru și a membrilor guvernului in bloc.
– Continuă situația economica nefavorabila. Printr-o lege se propune  rambursarea  datoriei catre GB și Olanda avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze sa le plateasca  lunar pentru următorii 15 ani la 5,5% interese.
– 2010. Oamenii ajung să iasa în stradă și cer ca aceasta lege sa fie supusa  referendumului. În ianuarie 2010, președintele refuză să o ratifice și  anunța că se va consulta poporul. La referendumul, organizat în luna martie  93% din voturi au fost impotriva acestei legi.
– Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilitățile legale ale crizei. Începe arestarea  mai multor bancheri seniori și directori. Interpolul emite un ordin, și toti  bancherii implicati, pleaca din țară.
– În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituție care să includă lecțiile învățate în urma crizei și pentru a înlocui pe cea curenta, o copie a constituției daneze.
– Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran.Se aleg 25 cetățeni fără afiliere politică , din 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar  sa fie majori și sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituțională  începe activitatea în februarie 2011 prezinta un proiect de constituție bazată pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga țară.
Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament și de cel care se va forma după alegerile legislative. Aceasta este scurtă istorie a Revoluției Islanda:
– demisia guvernului în bloc,
– naționalizarea băncilor,
– un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile  economice,
– închisoare pentru cei responsabili pentru criza și rescrierea constituției de către cetățeni.
S-a menționat acest lucru în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in  talksourile politice? S-au văzut imaginile de la evenimentele la televizor? Bineînțeles că nu.
Oamenii islandezi au fost în măsură să dea o lecție pentru toată Europa, să se impotriveasca intregului sistem și sa ofere o lecție de democrație intregii lumi.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer