Am primit pe mail un rezumat al unui articol aprut n Spania, despre veritabila revoluție din Islanda. La știri binențeles c nu a ”transpirat” nimic, cci nu se dorește ca modelul islandez s se propage.
n Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate , marile bnci au fost naionalizate, s-a decis s nu se plteasc datoria creata n Marea Britanie i Olanda, din cauza politicii lor financiare ru intentionate i s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituia. i toate acestea panic.
O revoluie mpotriva puterii care ne-a adus la criza actual. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani: Ce se ntmpl dac ali ceteni UE vor lua exemplu? Iata pe scurt, istoria evenimentelor:
– 2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prbuete moneda, bursa isi suspenda activitatea. ara este n stare de faliment.
– 2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoava demisia primului-ministru i a membrilor guvernului in bloc.
– Continu situaia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB i Olanda avand de plat suma de 3.500 de milioane de euro, o sum pe care toate familiile islandeze sa le plateasca lunar pentru urmtorii 15 ani la 5,5% interese.
– 2010. Oamenii ajung s iasa n strad i cer ca aceasta lege sa fie supusa referendumului. n ianuarie 2010, preedintele refuz s o ratifice i anuna c se va consulta poporul. La referendumul, organizat n luna martie 93% din voturi au fost impotriva acestei legi.
– Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchet pentru a rezolva responsabilitile legale ale crizei. ncepe arestarea mai multor bancheri seniori i directori. Interpolul emite un ordin, i toti bancherii implicati, pleaca din ar.
– n acest context de criz, se alege o adunare pentru a elabora o nou constituie care s includ leciile nvate n urma crizei i pentru a nlocui pe cea curenta, o copie a constituiei daneze.
– Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran.Se aleg 25 ceteni fr afiliere politic , din 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar sa fie majori i sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituional ncepe activitatea n februarie 2011 prezinta un proiect de constituie bazat pe recomandrile poporului din diverse reuniuni din ntreaga ar.
Noua constitutie trebuie s fie aprobata de ctre actualul Parlament i de cel care se va forma dup alegerile legislative. Aceasta este scurt istorie a Revoluiei Islanda:
– demisia guvernului n bloc,
– naionalizarea bncilor,
– un referendum pentru a permite oamenilor s decid cu privire la deciziile economice,
– nchisoare pentru cei responsabili pentru criza i rescrierea constituiei de ctre ceteni.
S-a menionat acest lucru n mass-media european? S-a comentat cu privire la acest lucru in talksourile politice? S-au vzut imaginile de la evenimentele la televizor? Bineneles c nu.
Oamenii islandezi au fost n msur s dea o lecie pentru toat Europa, s se impotriveasca intregului sistem i sa ofere o lecie de democraie intregii lumi.
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *