Cunoaștem cu toții colapsul sistemului medical romnesc. Spitale nchise, farmacii care refuz rețetele compensate ale bolnavilor din motiv de lips de fonduri de la Casa de Asigurri de Sntate. Oameni care mor pe drumuri, ntre spitale care le refuz internarea. Bolnavi de cancer, sida sau dependenți de dializ, rmași fr medicația sau asistența sanitar gratuit de pn mai ieri.

n schimb, se gsesc bani pentru colectarea de celule stem. Și nu puțini. Așa, cam la un milion de euro. Pentru nceput… Zice-se c i va ajuta pe pacienții cu boli incurabile. Eu zic c momentan i-ar ajuta pe cei cu boli curabile mcar asigurarea unei asistențe medicale minime. Un milion de euro pentru celule stem, un milion pentru fertilizarea in vitro, cateva zeci de milioane pentru reorganizarea sistemului Caselor de Asigurri și implementrii racordului la platforma e-romania (cardul de sntate electronic, rețeta electronic, fișa ,medicalp electronic)… și deja vorbim de o sum consistent, care ar putea salva sute de mii de vieți, vieți ale bolnavilor care mor n fiecare zi din lips de medicamente.

Bun, dar ce se vrea de fapt !? Din surse medicale, am aflat c se dorește ca sub paravanul acestei colectri de celule stem, s se realizeze de fapt o baz de date național, privind ADN-ul fiecrui cetțean. Util n viitor pentru un nou sistem de control al populației pe baza identificrii ADN-ului. Util și pentru criminaliști, care momentan au sistemul național (baza de date) cu pozele de buletin și amprentele persoanelor ce au fost cercetate penal… și a celor ce și-au fcut pașapoarte biometrice.

Inițiativa nu este singular, n mai toate statele lumii se deruleaz proiecte similare.

Se va ncepe cu internrile și nașterile, precum și cu persoanele care se prezint voluntar pentru prelevarea de celule stem. La naștere, fiecrui copil i se vor preleva celule stem din cordonul ombilical. Nu știm nc cum va funcționa sistemul, așteptm informații noi n continuare. n tot proiectul sta, se pare c americanii trag sforile din spate, iar baza național de date biometrice va fi stocat n sistem ”clouding database”, n Israel sau Statele Unite. Oferta a fost fcut deja celor de la sntate. Avem o nregistrare audio de 6 ore – n care se vorbește despre asta, la o ntlnire inter-departamental pentru implementarea platformei e-romania.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *