Cunoaștem cu toții colapsul sistemului medical românesc. Spitale închise, farmacii care refuză rețetele compensate ale bolnavilor din motiv de lipsă de fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate. Oameni care mor pe drumuri, între spitale care le refuză internarea. Bolnavi de cancer, sida sau dependenți de dializă, rămași fără medicația sau asistența sanitară gratuită de până mai ieri.

În schimb, se găsesc bani pentru colectarea de celule stem. Și nu puțini. Așa, cam la un milion de euro. Pentru început… Zice-se că îi va ajuta pe pacienții cu boli incurabile. Eu zic că momentan i-ar ajuta pe cei cu boli curabile măcar asigurarea unei asistențe medicale minime. Un milion de euro pentru celule stem, un milion pentru fertilizarea in vitro, cateva zeci de milioane pentru reorganizarea sistemului Caselor de Asigurări și implementării racordului la platforma e-romania (cardul de sănătate electronic, rețeta electronică, fișa ,medicalăp electronică)… și deja vorbim de o sumă consistentă, care ar putea salva sute de mii de vieți, vieți ale bolnavilor care mor în fiecare zi din lipsă de medicamente.

Bun, dar ce se vrea de fapt !? Din surse medicale, am aflat că se dorește ca sub paravanul acestei colectări de celule stem, să se realizeze de fapt o bază de date națională, privind ADN-ul fiecărui cetățean. Utilă în viitor pentru un nou sistem de control al populației pe baza identificării ADN-ului. Util și pentru criminaliști, care momentan au sistemul național (baza de date) cu pozele de buletin și amprentele persoanelor ce au fost cercetate penal… și a celor ce și-au făcut pașapoarte biometrice.

Inițiativa nu este singulară, în mai toate statele lumii se derulează proiecte similare.

Se va începe cu internările și nașterile, precum și cu persoanele care se prezintă voluntar pentru prelevarea de celule stem. La naștere, fiecărui copil i se vor preleva celule stem din cordonul ombilical. Nu știm încă cum va funcționa sistemul, așteptăm informații noi în continuare. În tot proiectul ăsta, se pare că americanii trag sforile din spate, iar baza națională de date biometrice va fi stocată în sistem ”clouding database”, în Israel sau Statele Unite. Oferta a fost făcută deja celor de la sănătate. Avem o înregistrare audio de 6 ore – în care se vorbește despre asta, la o întâlnire inter-departamentală pentru implementarea platformei e-romania.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares