7 aprilie 300x225 Serviciul de Informații și Securitate: Noua Dreaptă nu a participat la evenimentele din 7 aprilie 2009 nationalÎn raportul prezentat de către vice-directorul Serviciului de Informații și Securitate Valentin Dediu în cadrul ședinței Parlamentului din 14 aprilie 2011, se constată că nu există probe cu privire la implicarea a grupului informal „Noua Dreaptă” în evenimentele din 7 aprilie 2009.

Amintim că presa apropiată de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, precum și reprezentanții PCRM, au lansat informații cu privire la așa-numita „implicarea a asociației „Noua Dreaptă” în organizarea dezordinilor în masă în ziua de 7 aprilie 2009”.

Vă prezentăm fragmentul raportului care vizează organizația „Noua Dreaptă”:

Analiza cronologică a evenimentelor din aprilie 2009 a elucidat unele aspecte premergătoare evenimentelor, inclusiv și cele ce vizează comportamentul exponenților curentului legionar. Investigațiile au evidențiat un șir de fenomene contradictorii, cum ar fi: ideologia promovată și cea împărtășită de activul de conducere al Mișcării Național Creștine. De menționat că informațiile operative ale SIS, din perioada de referință, privitor la Mișcarea Național Creștină indică faptul că liderul acestei mișcări, în perioada anilor 2002-2008 a fost implicat în diferite activități de creare și dirijare a grupurilor radicale ce se axau pe promovarea ideilor panslavone.

Abordarea complexă a informației înregistrate vizavi de apariția și consolidarea mediului de opțiune legionară, a stabilit că la etapa evenimentelor, acest curent era reprezentat de grupul neformal „Noua Dreaptă” din Moldova. Vom menționa că investigațiile petrecute, nu au oferit probe cu privire la implicarea lor organizată în proteste de stradă.

Mișcarea Național Creștină a fost fondată în perioada imediat următoare evenimentelor din 7 aprilie 2009 și a devenit filiala oficială a asociației „Noua Dreaptă” din România” la 28 februarie 2010”, se spune în raport.

Iată mai jos și secvența respectivă:

sursa: antimedia.info

comentariu rapcea.ro: S-a adeverit o chestiune pe care o bănuiam de mult: anume că ”frații de peste Prut” care au sărit să întâmpine primii și să se asocieze Noii Drepte din România (formând degrabă filiala Noua Dreaptă Basarabia), erau pioni trimiși la înaintare de serviciile rusești.

De ce ? Pentru că:

1. Nu au participat la mișcarea anti-comunistă de la Chișinău, din aprilie 2009, deși Noua Dreaptă din România făcea miting de susținere a demonstranților anti-comuniști – în fiecare seară, în acea perioadă, în Piața Universității din București – și în fiecare oraș mare al țării.

2. ”Băieții” de la Noua Dreaptă – Chișinău s-au rupt apoi imediat de Noua Dreaptă din România, motivând că nu se înțeleg cu cei de la Mișcarea Național Creștină – MNC (actuala filială a Noii Drepte din România. Mai multe motive de a acuza de trădare ar fi avut cei de la MNC, care au ieșit în stradă în aprilie 2009 și au mâncat bătăi crunte de la comuniști, în vreme de membrii Noii Drepte – Chișinău, conduși de Sergiu Bacalov, stăteau ascunși la căldurică bine-mersi, la casele lor, și urmăreau revoluția la TV.

3. Acțiunea de ”preluare” și discreditare a unei mișcări politice pro-unioniste, românești, devine clară, când ”Noua Dreaptă Chișinău” se rupe de Noua Dreaptă din România, dar își păstrează totuși titulatura de Noua Dreaptă, pentru a induce în eroare tineretul naționalist din Moldova. Este aceeași manevră de la noi, din 90, când Vadim Tudor a primit misiunea înființării unei aripi extremiste, ”naționaliste”, pentru a crea o mișcare paralelă și concurentă eventualelor forțe politice de dreapta ce urmau să se ridice în România.

4. Nu în ultimul rând, liderul Noii Drepte Moldova, Sergiu Bacalov, este deconspirat în ceea ce privește activitatea lui panslavonă (nicidecum pan-românească) din perioada 2002-2008, prin raportul Serviciului de Informații și Securitate, ceea ce aduce încă o dată o confirmare în plus a modului în care operează Serviciile Secrete Rusești în Moldova.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares