Europol: Romania, singura membra UE fosta comunista cu un numar notabil de arestari pentru terorism

România este singura membră UE fostă comunistă care a înregistrat un număr semnificativ de arestări legate de terorism în 2010, arată raportul anual al Europol.

Revoluțiile din lumea arabă și criza economică ar putea crește riscul unor atacuri teroriste în UE comise de islamiști și de grupurile de extremă-stângă și extremă-dreaptă, a avertizat un raport al Europol.

Raportul anual, “Situația privitoare la terorism în UE și tendințe”, prezentat marți și care acoperă evenimentele din 2010, notează că majoritatea incidentelor teroriste comise în UE anul trecut au fost opera unor grupuri separatiste, ca ETA, în Spania, sau gruparea turcă PKK.

Atacurile separatiste reușite sau dejucate constituie 160 din totalul de 249 de cazuri din 2010, comparativ cu 45 de incidente ce implică extrema-stângă și numai trei cazuri islamiste.

Cel mai mare număr de arestări pe acuzații de terorism s-a înregistrat în Franța (219), Spania (118), Irlanda (62), Marea Britanie (45) și Olanda (39). Germania, țara cea mai mare din UE, a înregistrat doar 25, iar Italia 29. State mici, ca Belgia (20) și Grecia (18) au avut un nivel ridicat de arestări. România (16) este singura țară fostă comunistă din UE cu o cifră notabilă.

Statele membre de la granițele de est ale UE nu au fost vizate de terorismul islamist, dar unele arestări efectuate în România arată că unele state membre ar fi folosite ca țări de tranzit spre ale părți ale Europei, potrivit raportului. De asemenea, nu poate fi exclusă posibilitatea ca aceste state să servească drept baze operaționale marginale de unde grupările teroriste își pot dezvolta capacitățile logistice și financiare.

România a înregistrat 14 arestări de natură islamistă și două arestări legate de separatism.
România mai este menționată în raport în ceea ce privește investgațiile în privința organizațiilor având legătură cu PKK.

În termeni de tendințe generale, numărul a scăzut în Franța, Italia, Spania și Marea Britanie, dar a crescut în Germania, Irlanda și Olanda.

Însă schimbarea majoră este în privința naturii grupurilor implicate.

În statele UE s-a înregistrat o creștere cu 50% a numărului arestărilor legate de terorismul islamist și o creștere de 12% a numărului cazurilor legate de extrema-stângă și grupurile anarhiste. În Grecia, numărul privitor la extrema-stângă a crescut cu 30%.

Europl, ce a remarcat ideologia unor grupări islamiste ca al-Qaida din Magrebul islamic și al-Qaida din Peninsula Arabă, a spus că incitările la violență s-au concentrat pe: caricaturile cu profetul Mahomed, în Danemarca, interzicerea vălului în Franța, votul anti-minarete din Elveția, războiul din Afganistan și “ocuparea” spaniolă a Ceuta și Melilla în Maroc.

Cu privire la “primăvara arabă”, Europol notează că cele două grupări teroriste “au fost reduse la rolul de observatori, fiind incapabile să influențeze evenimentele” și au suferit lovituri “în materie de susținere și recrutare”, pentru că protestele pașnice s-au dovedit mai eficiente în răsturnarea dictatorilor decât anii de atacuri teroriste.

“Însă, dacă așteptările arabilor în privința reformelor politice nu vor fi îndeplinite, consecința ar putea fi creșterea susținerii pentru aceste grupări” avertizează Europol.

Cu privire la problema imigranților arabi care se orientează spre UE, raportul avertizează că “persoane cu obiective teroriste ar putea ușor intra în Europa printre acești imigranți”.

De asemenea, avertizează că grupurile de extremă-dreaptă ar putea exploata xenofobia din societatea europeană. “Dacă problemele din lumea arabă duc la un aflux major de imigranți în Europa, atunci extremismul și terorismul ar putea fi alimentate”, spune raportul.

http://www.realitatea.net

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *