Un film controversat: Dragul meu prieten Hitler

Indienii de la Bollywood au făcut un film – în stilul lor propriu, despre Adolf Hitler. Filmul, numit ”My dear friend, Hilter”, are la bază fapte reale, care sunt traspuse în film și constituie subiectul intrigii.

În perioada de ascensiune la putere a regimului Național Socialist din Germania – care l-a impus pe Hitler, în India se ducea o luptă de emancipare de sub dominația engleză, de către Mahatma Ghandi.

Faptul istoric de la care pornește regizorul indian este acela al influenței puternice pe care a avut-o ofensiva germană împotriva Angliei – în cel de-al doilea război mondial, de natură să slăbească dominația engleză în India și să grăbească momentul mult-așteptat al declarării independenței (1947) de britanici.

Povestea, relatată, evident în stilul siropos (tragico-dansat) al indienilor de la Bollywood, cu un furher cu două nuanțe mai măsliniu (altminteri rolul admirabil jucat, pentru de către un asiatic) are ca moment culminant scrisoarea de mulțumire pe care Ghandi i-o adresează lui Hitler (pentru presiunea pe care o pune pe englezi, ușurându-le lor situația în India), cu sfatul de a se converti la non-violență în demersul său de asigurare a ”spațiului vital” pentru rasa germanică.

Bineânțeles că în Europa și America, filmul a fost criticat pentru secvențele ”incorecte politic” care tind în ochii unora (cu tichiuță și perciuni) să umanizeze ceea ce nu poate fi decât satanizat: memoria lui Hitler, deciziile luate de acesta ca lider politic cât și ca om.

Una peste alta, se aude că nemții au cumpărat pentru festivalul de film de la Berlin (berliniada) drepturile de difuzare. Rămâne de văzut dacă filmul va rula în Europa în varianta integrală din India. Eu cred că nu, având în vedere ura unora față de ceea ce a însemnat Hitler.

Miza producerii unor astfel de filme este enormă. Un prieten îmi spunea că la Berlin, există muzeul figurilor de ceară (Madame Tussauds), unde sunt redate în ceară toate personalitățile mari ale lumii, trecute și prezente. Cu fiecare dintre acestea te poți fotografia, sau le poți studia îndeaproape, pentru a te minuna de fidelitatea redării copiei. Cu o singură Excepție: Adolf Hitler. Replica în ceară a acestuia este ținută într-o încăpere separată de un geam de sticlă, astfel încât vizitatorii să nu îl poată studia îndeaproape sau să se poată fotografia cu el. Nu cumva spiritul războinic al Germaniei, să renască.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *