Indienii de la Bollywood au fcut un film – n stilul lor propriu, despre Adolf Hitler. Filmul, numit ”My dear friend, Hilter”, are la baz fapte reale, care sunt traspuse n film și constituie subiectul intrigii.

n perioada de ascensiune la putere a regimului Național Socialist din Germania – care l-a impus pe Hitler, n India se ducea o lupt de emancipare de sub dominația englez, de ctre Mahatma Ghandi.

Faptul istoric de la care pornește regizorul indian este acela al influenței puternice pe care a avut-o ofensiva german mpotriva Angliei – n cel de-al doilea rzboi mondial, de natur s slbeasc dominația englez n India și s grbeasc momentul mult-așteptat al declarrii independenței (1947) de britanici.

Povestea, relatat, evident n stilul siropos (tragico-dansat) al indienilor de la Bollywood, cu un furher cu dou nuanțe mai msliniu (altminteri rolul admirabil jucat, pentru de ctre un asiatic) are ca moment culminant scrisoarea de mulțumire pe care Ghandi i-o adreseaz lui Hitler (pentru presiunea pe care o pune pe englezi, ușurndu-le lor situația n India), cu sfatul de a se converti la non-violenț n demersul su de asigurare a ”spațiului vital” pentru rasa germanic.

Binențeles c n Europa și America, filmul a fost criticat pentru secvențele ”incorecte politic” care tind n ochii unora (cu tichiuț și perciuni) s umanizeze ceea ce nu poate fi dect satanizat: memoria lui Hitler, deciziile luate de acesta ca lider politic ct și ca om.

Una peste alta, se aude c nemții au cumprat pentru festivalul de film de la Berlin (berliniada) drepturile de difuzare. Rmne de vzut dac filmul va rula n Europa n varianta integral din India. Eu cred c nu, avnd n vedere ura unora faț de ceea ce a nsemnat Hitler.

Miza producerii unor astfel de filme este enorm. Un prieten mi spunea c la Berlin, exist muzeul figurilor de cear (Madame Tussauds), unde sunt redate n cear toate personalitțile mari ale lumii, trecute și prezente. Cu fiecare dintre acestea te poți fotografia, sau le poți studia ndeaproape, pentru a te minuna de fidelitatea redrii copiei. Cu o singur Excepție: Adolf Hitler. Replica n cear a acestuia este ținut ntr-o ncpere separat de un geam de sticl, astfel nct vizitatorii s nu l poat studia ndeaproape sau s se poat fotografia cu el. Nu cumva spiritul rzboinic al Germaniei, s renasc.

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer