Fostul premier Petre Roman s-a trezit cu o surpriz„ neașteptat„ din partea postului public de televiziune, dup„ ce, Ón debutul unei emisiuni la care a participat, s-a ales cu eticheta de evreu lipit„ pe faț„ de c„tre moderator. Și asta nu a fost tot.

Prezent, duminic„, la emisiunea ”D„nutz SRL”, de la TVR, liberalul Petre Roman nici nu visa cum avea s„ sune prezentarea f„cut„ de moderatorul Dan Bittman la intrarea Ón platou: ”profesor universitar”, ”vorbitor de cinci limbi”, ”de religie catolic„ și evreiasc„”.

Luat vizibil prin surprindere, Roman a crezut c„ scap„ doar cu asta, dar s-a trezit imediat confruntat cu prezentarea de c„tre moderator a numelui real al tat„lui, Ernest Neulander, Ón loc de Valter Roman, ceea ce a dus la prima tentativ„ de protest, delicat, a politicianului: ”Eu nu am spus niciodat„ asta…”. ”P„rinții nu ni-i alegem” l-a consolat, prompt, Bittman, ceea ce a dus la o reacție și mai vehement„ a lui Roman ”nu Ónțeleg ce spuneți acolo”, pentru ca, imediat, s„ vin„ un nou atac al lui Bittman: ”tat„l dumneavoastr„ a fost lider comunist”.

Este, f„r„ Óndoial„, prima dat„ cÓnd Roman este confruntat frontal, Óntr-o emisiune televizat„, cu eticheta de evreu, pe care el nu și-a Ónsușit-o niciodat„ oficial. őntr-o declarație dat„ Q Magazine acum doi ani, Mioara Roman relata c„ fostul ei soț nu știa, nici m„car el, dac„ e sau nu evreu: „Pe la inceputul anilor ‘90, Petre a dat un interviu la CNN in care, intrebat fiind despre prezumtiva sa origine evreiasca, a raspuns cu o franchete desavarsita ca nu are habar. Ca si alte persoane, auzise si el ca tatal sau, Walter Neulander, ar fi avut origini pe undeva prin Boemia, cu ceva sange evreiesc in vine, dar niciodata nu a avut dovezi clare in acest sens. Doar vorbe, soptite pe la colturi. In plus, Petre a aratat ca a fi evreu presupune o asumare clara a originii, religiei si chiar a unei stari de spirit, ceea ce nu era cazul sau. Petre era ortodox, avea o mama catolica spanioloaica si niciun mozaic in tot neamul. De fapt, Petre nu stie nici pana in ziua de azi daca el chiar are sange de evreu sau nu” .

Dincolo de asta, e mai mult decÓt straniu, trebuie spus, felul Ón care moderatorul TVR a ținut s„ puncteze atÓt de clar, Ónc„ din startul emisiunii, care e statutul etnic al invitatului.

De pe InPolitics

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares