Fostul premier Petre Roman s-a trezit cu o surpriz neașteptat din partea postului public de televiziune, dup ce, n debutul unei emisiuni la care a participat, s-a ales cu eticheta de evreu lipit pe faț de ctre moderator. Și asta nu a fost tot.

Prezent, duminic, la emisiunea ”Dnutz SRL”, de la TVR, liberalul Petre Roman nici nu visa cum avea s sune prezentarea fcut de moderatorul Dan Bittman la intrarea n platou: ”profesor universitar”, ”vorbitor de cinci limbi”, ”de religie catolic și evreiasc”.

Luat vizibil prin surprindere, Roman a crezut c scap doar cu asta, dar s-a trezit imediat confruntat cu prezentarea de ctre moderator a numelui real al tatlui, Ernest Neulander, n loc de Valter Roman, ceea ce a dus la prima tentativ de protest, delicat, a politicianului: ”Eu nu am spus niciodat asta…”. ”Prinții nu ni-i alegem” l-a consolat, prompt, Bittman, ceea ce a dus la o reacție și mai vehement a lui Roman ”nu nțeleg ce spuneți acolo”, pentru ca, imediat, s vin un nou atac al lui Bittman: ”tatl dumneavoastr a fost lider comunist”.

Este, fr ndoial, prima dat cnd Roman este confruntat frontal, ntr-o emisiune televizat, cu eticheta de evreu, pe care el nu și-a nsușit-o niciodat oficial. ntr-o declarație dat Q Magazine acum doi ani, Mioara Roman relata c fostul ei soț nu știa, nici mcar el, dac e sau nu evreu: „Pe la inceputul anilor ‘90, Petre a dat un interviu la CNN in care, intrebat fiind despre prezumtiva sa origine evreiasca, a raspuns cu o franchete desavarsita ca nu are habar. Ca si alte persoane, auzise si el ca tatal sau, Walter Neulander, ar fi avut origini pe undeva prin Boemia, cu ceva sange evreiesc in vine, dar niciodata nu a avut dovezi clare in acest sens. Doar vorbe, soptite pe la colturi. In plus, Petre a aratat ca a fi evreu presupune o asumare clara a originii, religiei si chiar a unei stari de spirit, ceea ce nu era cazul sau. Petre era ortodox, avea o mama catolica spanioloaica si niciun mozaic in tot neamul. De fapt, Petre nu stie nici pana in ziua de azi daca el chiar are sange de evreu sau nu” .

Dincolo de asta, e mai mult dect straniu, trebuie spus, felul n care moderatorul TVR a ținut s puncteze att de clar, nc din startul emisiunii, care e statutul etnic al invitatului.

De pe InPolitics

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer