Frontierele cunoașterii: Medicina a ajuns să crească organe de schimb, în laborator. Unde se va ajunge, cât va trăi omul ?

Un documentar uluitor despre ultimele descoperiri și teste efectuate de către cercetători în domeniul replicării celulare și obținerii de organe viabile, din celulele pacientului.
Metoda este uluitor de simplă și nu implică manipularea genetică. Se ia un organ de la un cadavru sau chiar de la un animal care are organe asemănătoare omului (spre exemplu, ficatul de porc); se spală cu șampon până devine translucid (se înlătură toate celulele sangvine ale organului, până rămâne doar structura proteică a organului – ca un schelet al organului respectiv), apoi se introduc celule sanvine (de obicei celule stem) ale beneficiarului, care vor fi hrănite cu nutrienți, vor creea legături cu proteinele structurii organului. Apoi, sub influența unui curent electric slab, organul este ”reânviat”. Sună a scenariu SF, sau mai degrabă a Frankenstein ? Documentarul de mai jos ESTE REAL, deja metoda este aplicată cu succes pentru transplantul de organe, pentru a nu mai apărea incompatibilitățile și respingerea datorate diferențelor dintre donator și beneficiar.

Mai nou, se lucrează la crearea unor ”modele” de organe standard, din proteine, pentru această procedură, fiind deschisă calea fabricării organelor de schimb în laborator. Așa cum se recunoaște în film, savanții au reușit să construiască aproape toate organele omenești, cu o singură excepție: CREIERUL. La acest proiect se lucrează încă.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *