Genele provenite din alge ar putea restabili vederea

Persoanele nevăzătoare și-ar putea recăpăta vederea cu ajutorul unor gene provenite din alge și care sînt sensibile la lumină. Oamenii de știință spun că acestea ar putea înlocui celulele deteriorate ale retinei. Tehnica s-a dovedit un succes la testele pe cobai, iar autorii descoperirii sînt de părere că studiile pe subiecți umani vor începe în următorii doi ani.

Ideea din spatele acestui concept este dezvoltarea unui tratament pentru orbire, afirmă specialiștii de la Universitatea din California de Sud. Milioane de oameni au probleme de vedere din cauza deteriorării retinei sau proastei funcționări a acesteia. Cea mai importantă componentă a ochiului, retina este locul unde celulele nervoase transformă lumina în semnale electrice și chimice, care sînt transmise apoi creierului prin nervul optic. Dacă această componentă se deteriorează, ochiul își pierde funcția de bază.

Algele trebuie să fie sensibile la lumină, pentru a putea detecta razele soarelui, necesare procesului de fotosinteză. Cercetătorii vor să folosească tocmai acele celule detectoare de lumină pentru a reface țesutul echivalent din ochiul uman. Intervenția presupune injectarea genelor provenite de la alge direct în retină. Primele teste au arătat că șoarecii orbi pot vedea din nou lumina după tratament, iar efectul pare să fie unul permanent.

Sursa: The Telegraph.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *