“Soarele este sursa noastr natural de microunde cea mai puternic. Valoarea limit, impus de ctre biroul pentru sntate radiologic, pentru intensitatea radiaiilor scpate din cuptoare cu microunde, este de aproximativ un miliard de ori mai mare dect valoarea intensitii radiaiilor din ntregul spectru de microunde emis de Soare. Este revolttor faptul c se permite un asemenea nivel de pierderi de radiaii la cuptoarele cu microunde, iar i mai scandalos este faptul c n reclame copiii notri sunt ncurajai s nvee s foloseasc aceste cuptoare.”

Concluzia de mai sus aparine doctorului M.M. Zaret de la Facultatea de Medicin a Universitii din New York i a fost prezentat n faa unei comisii a senatului Statelor Unite, n anul 1973, n urma unor cercetri privind aciunea microundelor. n acea vreme, nivelul intensitii microundelor artificiale de comunicaie i al undelor radio de nalt frecven era apreciat n unele orae ale S.U.A. ca fiind de 100-200 milioane de ori mai mare dect intensitatea radiaiilor de fond de frecven nalt, provenind de la Soare.

Din anii ’70 ncoace, dezvoltarea aparaturii ieftine pentru producerea de microunde a dus la o rspndire i o aplicaie larg a acestor aparate, nsoite implicit de o cretere nencetat i amenintoare a acestei invizibile poluri deosebit de grave, desemnate uneori prin sintagma “smog electronic”.

Acest “smog” invizibil a ajuns deja s fie prezent pretutindeni – ne ptrunde casele, locurile de munc i cele de odihn i este absorbit de organismul uman n proporie important, nu fr consecine n ceea ce privete sntatea.

Literatura care s-a strns pn acum n legtur cu acest fenomen, aduce o constelaie ntreag de indicii i de argumente care arat c valorile curente ale intensitii radiaiilor de microunde, fiind cu mult mai mari dect acelea ale radiaiilor naturale, sunt foarte duntoare sntii.

Una dintre primele utilizri ale microundelor a fost pentru aparatele radar din timpul celui de-al doilea rzboi mondial. De atunci, microundele i-au gsit o rspndire larg n diferite domenii: instalaii de securitate a zborului, radare militare i de poliie, instalaii de emisie TV, dotri de telefonie mobil, aparate medicale de diatermie i cuptoare cu microunde. Totodat, numrul de aplicaii industriale a crescut permanent i alarmant. Microundele sunt folosite pentru nclzire n instalaiile de prelucrare a cauciucului, precum i n cele de producere a hrtiei i a cartonului.

Iradierea n mediul ambiant

Microundele sunt reflectate de conductorii electrici i de anumite obstacole. Ca urmare, cu ajutorul antenelor speciale i al ghidurilor de microunde, acestea (microundele) pot fi concentrate n raze intense, care au o nalt capacitate de direcionare. Microundele nu urmeaz curbura Pmntului, i de aceea, atunci cnd sunt necesare transmisii pe distane mari, trebuie folosite relee de microunde sau, cu alte cuvinte, amplificatoare care capteaz semnalul, l amplific i apoi l retransmit. n mod normal, amplificatoarele de microunde sunt poziionate la o distan de aproximativ 50 km.Chiar conductorii de curent ai reelei naionale de electricitate i stlpii acestora pot vibra n rezonan cu radiaia de nalt frecven, acionnd astfel ca amplificatori care radiaz din nou energia n mediu.

n anumite fabrici, puterea radiaiilor de microunde ajunge pn la 1 milion de wai. Industriile de ceramic, de producere a materialelor sintetice i de prelucrare a pielii folosesc, de asemenea, microundele n procesul de producie. n afar de aceste aplicaii, microundelese mai folosesc i pentru uscarea baloturilor de stof, a fructelor sau pentru sterilizarea alimentelor.

Oamenii absorb radiaiile de microunde care produc o nclzire anormal i nesntoas a corpului fizic. Posibilitatea apariiei iminente a unor pericole, ca urmare a radiaiilor cu microunde, a determinat la nceputul anilor ‘50 pe unii cercettori s traseze directive i norme cu privire la nivelurile intensitii de radiaie maxim acceptate.

Valori de siguran determinate pe baza unor simple presupuneri

n anul 1953, H.P. Schwan, de la Universitatea din Pennsylvania, a propus ca nivelul maxim admis de iradiere cu microunde a omului s se limiteze la o densitate medie de putere de 100 wai/m2 sau, cu alte cuvinte, 10 mW/cm2. Propunerea lui Schwan, care era adresat U.S. Marine, rezult dintr-un calcul conform cruia iradierea, prin fora ei de impact, nu ar trebui s mreasc temperatura corpului cu mai mult de 1C, deoarece se arta c densiti ale puterii de 10 ori mai mari ar putea provoca omului, prin nclzire, probleme grave de sntate. Institutul Naional American pentru Standarde (ANSI) a adoptat n 1966 aceast limit maxim-admisibil pentru nivelul de radiaie i, dup aceea, numeroase ri vestice au adoptat standarde asemntoare.

Din pcate, aceast limit maximal a iradierii, care mai este nc rspndit n majoritatea rilor, nu a luat n consideraie posibilitatea ca microundele s exercite i efecte atermale asupra sntii. n principal n Europa, cercettorii raportau, nc din anii ’50, efecte aproape de neobservat la prima vedere, dar cu consecine grave i de lung durat chiar i n cazul unor valori mici ale intensitii radiaiilor de microunde, efecte care nu provin direct n urma unei nclziri. ns aceste rapoarte au fost trecute cu vederea, n cea mai mare parte, de ctre cercettorii americani. “n orice caz, scepticismul i bigotismul unora nu constituie un motiv suficient de puternic pentru stabilirea de norme”, subliniau “eminenii” cercettori americani R. Bowers i J. Frey.

Este revelator faptul c n fosta Uniune Sovietic au fost luate n consideraie i efectele atermice, din moment ce aceast ar a stabilit ca limit maxim de iradiere a densitii medii de putere 10 microwatt/cm2 pe zi de lucru, prin urmare, o valoare de 1000 de ori mai mic dect valoarea impus de Statele Unite ale Americii i de celelalte ri europene, printre care i Romnia.

Un adversar nverunat al limitei inacceptabil de mari a nivelului de radiaii din S.U.A. este profesorul S.M. Michaelson, de la Facultatea de Medicin a Universitii Rochester. Cercetrile profesorului Michaelson au fost susinute de U.S. Air Force.

R. V. Becker i G. Selden artau urmtoarele: “Exist motive economice convingtoare pentru care valoarea maxim admisibil a densitii medii de putere stabilit la 100 Wai/m2 sau 10 mW/cm2 s fie aprat cu orice pre. O coborre a valorii limit ar reduce extinderea folosirii militare a radarului i ar tia profiturile firmelor care livreaz aparatura corespunztoare. O valoare limit cobort ar reprezenta, n ultim instan, o veritabil recunoatere a faptului c vechea valoare este periculoas, iar acest fapt ar deschide drumul pentru nenumrate solicitri de compensare pentru daune, din partea fotilor lucrtori din armat i industrie.

Care sunt consecinele duntoare ale microundelor?

Este evident faptul c prin iradierea la o valoare mai mare a intensitii cmpului de microunde, organismul uman este adus i el la o stare de “fierbere”, ntr-un mod asemntor alimentelor dintr-un cuptor cu microunde. Cuptoarele cu microunde folosesc o frecven menit s nclzeasc i s ptrund n profunzime alimentele. n sistemele de comunicaie care includ telefonia mobil de tip GSM, se folosete un spectru larg de frecvene, iar gradul de absorbie al acestor radiaii variaz n funcie de frecven.

Dei efectele microundelor asupra sntii au fost studiate nc din anii ’40, abia la mijlocul anilor ’60 au fost disponibile suficiente date pentru a alarma cercettorii.

n anul 1964, M.M. Zaret raporta generarea de cataracte capsularede ctre radiaia de frecven nalt. Civa ani mai trziu, au aprut rapoarte cu privire la afectarea testiculelor i n general a glandelor sexuale att la brbat, ct i la femeie, dup o iradiere repetat cu microunde. Ambele cazuri se refereau la intensiti mari ale radiaiilor de microunde, care depeau limita de 10 mW/cm2, situaii care apar curent la radarele militare.

Mai alarmant este ns fluxul continuu de rapoarte tiinifice, conform crora chiar i nivelurile reduse de iradiere cu microunde provoac diverse simptome maladive, legate de sistemul nervos i de vasele sanguine. Acestea au fost evideniate nc din anul 1973, de ctre dr. M.N. Sadchikove, la un simpozion n Varovia, i publicate civa ani mai trziu. Sadchikove a prezentat datele rezultate n urma unui studiu fcut pe 1180 de muncitori, care erau supui constant la o radiaie de microunde de o intensitate de pn la 3mW/cm2, n comparaie cu o grup de control format din 200 de persoane, care nu fusese supus nici unei iradieri cu microunde.Rezultatele artau c printre muncitorii expui radiaiilor se nregistra o cretere important a afeciunilor neurologice, ca de exemplu senzaia de greutate n cap, oboseal, iritare, stri de fric, insomnii i pierderea parial a memoriei. Aceiai muncitori sufereau i de o cretere important a simptomelor maladive ale sistemului circulator, precum i de o activitate redus a inimii. Aceste simpome, deja tipice pentru ceea ce se mai numete “boala microundelor”, au fost cauzate de cantiti ale radiaiei de microunde mult mai mici de 10 mW/cm2, valoare considerat n rile europene i n Romnia ca fiind sigur i lipsit de pericole. Gradul redus de siguran al acestei valori-limit a devenit evident n cazurile n care unii membri ai personalului militar au fost expui accidental la radiaiile radar care au avut, pentru o perioad scurt de timp valori de numai 6 pn la 9 ori mai mari dect grania de siguran i care au dus totui la consecine deosebit de grave.

ntr-un asemenea caz, un brbat sntos, de 54 de ani, a fost supus radiaiei radar pentru numai 80 de secunde. Imediat au aprut dureri puternice n zona pieptului i n zona capului. Pielea feei sale a fost roie timp de 3 zile i au aprut crampe stomacale foarte puternice. Alte simptome neplcute au mai continuat cteva sptmni dup aceea. n afar de aceasta, el a suferit de insomnie luni de zile i s-a confruntat cu stri de nervozitate. La 3 luni dup iradiere, starea lui a devenit extrem de critic, iar la un control medical i-a fost pus diagnosticul de hipertonie arterial (tensiune crescut); 5 luni mai trziu, o consultaie medical amnunit nu arta nici o cauz secundar pentru tensiunea sa arterial foarte mare.

ntr-un al doilea caz, un brbat sntos, de 21 de ani, a fost supus de mai multe ori, timp de 75 de secunde, la o radiaie de o intensitate asemntoare. A relatat simptome de nceput aproape identice, iar 4 luni mai trziu s-a constatat i la el o tensiune arterial mrit.

Cu un deceniu mai nainte, M.M. Zaret ajunsese i el la concluzia c exist o legtur foarte strns ntre iradierea radar i tensiunea arterial mrit.

n legtur cu un alt caz de iradiere radar, M.M. Zaret spune: “Ceea ce nu este recunoscut pe deplin este faptul c iradierea repetat la valori subclinice (subclinic = care nu provoac efecte clinice) poate duce totui la situaii patologice care nu sunt vizibile dect dup un anumit timp”.

ntre timp, experimentele pe animale au evideniat un ntreg spectru de efecte provocate de microunde, inclusiv perturbri ale bioritmului, sintez mrit a proteinelor de ctre ficat, timus i splin, precum i capacitatea de a percepe direct radiaiile de microunde, sesizate ca un zgomot puternic n cap. Se relateaz, n plus, c pn i valori sczute ale intensitii radiaiilor de microunde aucauzat apariia cancerului la animalele pe care se efectuau aceste experiene.

Efecte genetice

Efectele poteniale cele mai ngrijortoare ale “smogului electronic” sunt totui cele genetice, provocate de radiaia de frecven nalt.

n 1959, J.H. Heller i A.A. Teisceira Pinto au evideniat pentru prima oar faptul c microundele conduc la afectarea cromozomilor. Experimentele au fost fcute pe vrfuri de cei de usturoi, folosind impulsuri foarte scurte de radiaie, care au dus la o component termic minimal. Efectele observate au fost aproape identice cu acelea provocate de radiaia ionizant. Cercetrile ulterioare, efectuate de Heller, au artat c radiaii slabe de microunde puteau provoca mutaii ale celulelor de mamifere i insecte. n anii ’60 i ’70, aceti cercettori au artat c n cazul bacteriilor din genul Proteus (bacterii n form de bastonae, polimorfe), ADN-ul iARN-ul lor absorb radiaiile de 65-75 GHz i c microundele sunt n stare s perturbe mecanismele de reproducere la bacterii i chiar s provoace mutaii ale genelor.

n aceeai perioad, S. Baranski i colaboratorii si au artat c n celule umane expuse la microunde de 3GHz, de intensiti mai joase dect grania acceptat ca sigur, de 10 mW/cm2, au loc vtmri ale cromozomilor.

O grij suplimentar este provocat de felurile de mncare pregtite special pentru cuptoarele cu microunde i care pot fi preparate chiar de copii, unii dintre aceti mici buctari neavnd mai mult de 5-6 ani. n timp ce piaa ce pregtete felurile de mncare pentru copii, preparate la cuptoarele cu microunde, realizeaz profituri de peste 100 milioane dolari pe an, costurile pentru sntate care se nasc de aici se ridic la mult mai mult. A expune copiii aflai nc n cretere, chiar i la niveluri reduse de radiaii care provin din imperfeciunile cuptoarelor, constituie totui un risc mult prea mare.

n plus, nu sunt cunoscute riscurile consumrii ndelungate de ctre copii i chiar de ctre oamenii maturi, a alimentelor preparate cu microunde, iar acest fapt poate duce la o alt catastrof a sntii, n numele creterii economice i al gndirii comerciale oarbe.

Avnd n vedere variabilele necunoscute din acest domeniu, considerm c prinii ar trebui s-i mpiedice copiii (i s evite chiar i ei nii) s foloseasc cuptoarele cu microunde, alimentele supuse microundelor, i mai ales radiotelefoanele mobile.

Sursa: DeVeghePatriei

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *