Osama, raul suprem dintr-o biserica ortodoxa

E una dintre cele mai mici biserici din Timișoara, dar produce o impresie puternică asupra celor care îi trec pragul. Fiecare centimetru pătrat al pereților Capelei Militare din Piața 700 este acoperit cu imagini religioase, în culori vii. Însă nu asta șochează, ci un desen făcut acum zece ani de pictorii care au lucrat aici.

Timișorenii habar nu au sau nu își amintesc că teroristul numărul 1 mondial este pictat, de 11 ani, pe perete al unei biserici din centrul orașului. Călare pe un avion Boeing, Osama bin Laden atacă „Turnurile Gemene”. Între el și World Trade Center apare un drac, care aruncă o bombă. Totul se petrece printre „flăcările veșnice ale Iadului”. Aceste imagini suprarealiste apar deasupra unor arcade pe care sunt pictați sfinți, mult mai apropiați de ceea ce credincioșii sunt obișnuiți să vadă imaginile în lăcașurile de cult.

Osama „tronează”, de aproape un deceniu, deasupra Sfinților Împărați Constantin și Elena, în Capela Militară din Piața 700. Imaginile datează din 11 septembrie 2001, când artiștii Ion și Ana Bădilă, care pictau interiorul bisericuței timișorene, au decis să transpună un eveniment de istorie contemporană numit de toată lumea „iadul pe pămînt”. În atentatul din 11 septembrie 2001, de la New Work, au pierit aproape 3.000 de oameni, iar un simbol al Americii, turnurile de la World Trace Center, s-a prăbușit.

„Lucram la ‘Pogorirea în iad’ și am văzut la televizor cum era prezentat atentatul terorist din America, despre care toată lumea spunea că reprezintă apocalipsa și iadul adus pe pământ. Poate dacă nu lucram atunci la acea scenă, nu aș fi ajuns să-l pictez pe bin Laden. Am considerat că teroristul este cea mai pură și justificată reprezentare a răului”, a declarat, acum câțiva ani, Ion Bădilă, întrebat cum i-a venit ideea să-l picteze pe teroristul născut în Arabia Saudită pe peretele unei biserici ortodoxe.

http://www.frontpress.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *