E una dintre cele mai mici biserici din Timioara, dar produce o impresie puternic asupra celor care i trec pragul. Fiecare centimetru ptrat al pereilor Capelei Militare din Piaa 700 este acoperit cu imagini religioase, n culori vii. ns nu asta ocheaz, ci un desen fcut acum zece ani de pictorii care au lucrat aici.

Timiorenii habar nu au sau nu i amintesc c teroristul numrul 1 mondial este pictat, de 11 ani, pe perete al unei biserici din centrul oraului. Clare pe un avion Boeing, Osama bin Laden atac „Turnurile Gemene”. ntre el i World Trade Center apare un drac, care arunc o bomb. Totul se petrece printre „flcrile venice ale Iadului”. Aceste imagini suprarealiste apar deasupra unor arcade pe care sunt pictai sfini, mult mai apropiai de ceea ce credincioii sunt obinuii s vad imaginile n lcaurile de cult.

Osama „troneaz”, de aproape un deceniu, deasupra Sfinilor mprai Constantin i Elena, n Capela Militar din Piaa 700. Imaginile dateaz din 11 septembrie 2001, cnd artitii Ion i Ana Bdil, care pictau interiorul bisericuei timiorene, au decis s transpun un eveniment de istorie contemporan numit de toat lumea „iadul pe pmnt”. n atentatul din 11 septembrie 2001, de la New Work, au pierit aproape 3.000 de oameni, iar un simbol al Americii, turnurile de la World Trace Center, s-a prbuit.

„Lucram la ‘Pogorirea n iad’ i am vzut la televizor cum era prezentat atentatul terorist din America, despre care toat lumea spunea c reprezint apocalipsa i iadul adus pe pmnt. Poate dac nu lucram atunci la acea scen, nu a fi ajuns s-l pictez pe bin Laden. Am considerat c teroristul este cea mai pur i justificat reprezentare a rului”, a declarat, acum civa ani, Ion Bdil, ntrebat cum i-a venit ideea s-l picteze pe teroristul nscut n Arabia Saudit pe peretele unei biserici ortodoxe.

http://www.frontpress.ro

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer