Din ce în ce mai multe femei suferă de menopauză prematură, fenomenul fiind legat în mare măsură de rata amplă de recuperare în urma cancerului apărut în copilărie. Denumită și insuficiență ovariană prematură, acest tip de menopauză înseamnă pierderea funcției ovariene înaintea vîrstei de 40 de ani și afectează una din 100 de femei.

Incidența afecțiunii este în continuă creștere, arată un material publicat astăzi în jurnalul The Obstetrician & Gynaecologist, iar acest lucru este pus pe seama numărului mare de persoane care reușesc să învingă cancerul în copilărie. Explicația constă în faptul că expunerea la chimioterapie și la radioterapie de la o vîrstă fragedă poate declanșa, ani mai tîrziu, simptomele de menopauză prematură.

Studiile au demonstrat că 8% din femeile care supraviețuiesc cancerului în copilărie se confruntă ulterior cu menopauza prematură. Ponderea lor crește pînă la 30-40% în cazul persoanelor tratate cu o combinație de radioterapie și agenți alchilanți, ambele proceduri atacînd atît celulele caanceroase, cît și pe cele sănătoase. Insuficența ovariană (lipsa ovulării) atrage după sine infertilitatea, iar singura modalitate prin care aceste femei mai pot avea un copil este donarea de ovule sau de embrioni.

Potrivit specialiștilor, insuficiența ovariană prematură este, de regulă, permanentă, însă în unele cazuri activitatea ovarelor poate fi reluată. În ciuda progreselor tehnologice care pot remedia într-un fel sau altul pierderea fertilității, un astfel de diagnostic atrage după sine și probleme emoționale, depresie și anxietate, motiv pentru care femeile aflate în această situație au nevoia adesea de sprijin și consiliere.

Sursa: The Telegraph.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer