O substan■Ń care absoarbe ║ocul produs de un glon■ are ║anse foarte mari sŃ ţ║i facŃ loc – momentan ţn cŃ║tile militarilor. Denumit d3O, gelul realizat de britanici se solidificŃ de ţndatŃ ce este lovit cu putere. “CÔnd sunt mi║cate ţncet, moleculele alunecŃ una pe lÔngŃ cealaltŃ, ţnsŃ ţn cazul unui impact brutal acestea se bocheazŃ ║i se solidificŃ. ╬n acest fel, gelul absoarbe energia”, explicŃ Richard Palmer, cel care a brevetat inven■ia.

Recent, materialul inovator a intrat și ţn ”circuitul civil”, schiorii canadieni de la Olimpiada de iarnŃ din 2006 avÔnd articole de protecție ţmpotriva accidentelor ce conțineau d3O.

Mai nou, se fabricŃ tot felul de produse vestimentare fŃcute din acest gel – de consistența plastilinei: de la cŃmŃși antiglonț pÔnŃ la armuri corporale complete pentru polițiști, scutieri și forțele de ordine. Se studiazŃ oportunitatea folosirii acestui material ţn industria automobilisticŃ, unde daunele provocate de accidentele rutiere ușoare sunt de ordinul miliardelor de dolari anual.

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer