Șocul Viitorului: vom avea haine care absorb șocurile și ne pot apăra chiar de gloanțe

O substanță care absoarbe șocul produs de un glonț are șanse foarte mari să își facă loc – momentan în căștile militarilor. Denumit d3O, gelul realizat de britanici se solidifică de îndată ce este lovit cu putere. “Când sunt mișcate încet, moleculele alunecă una pe lângă cealaltă, însă în cazul unui impact brutal acestea se bochează și se solidifică. În acest fel, gelul absoarbe energia”, explică Richard Palmer, cel care a brevetat invenția.

Recent, materialul inovator a intrat și în ”circuitul civil”, schiorii canadieni de la Olimpiada de iarnă din 2006 având articole de protecție împotriva accidentelor ce conțineau d3O.

Mai nou, se fabrică tot felul de produse vestimentare făcute din acest gel – de consistența plastilinei: de la cămăși antiglonț până la armuri corporale complete pentru polițiști, scutieri și forțele de ordine. Se studiază oportunitatea folosirii acestui material în industria automobilistică, unde daunele provocate de accidentele rutiere ușoare sunt de ordinul miliardelor de dolari anual.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *