Viteză, mai multă viteză. Unde este limita ?!

Mai țin minte și acum primul meu calculator, un HC-85 negru, cu casetă, pe care rulam progrămele copiate cu casetofonul de la televizor, de pe TVR. Apoi, am avut un Commodore 64, apoi un Commodore 128 (după numărul de megabiți ai memoriei RAM), la care foloseam dischete mari, flexibile, iar mai apoi dischete mici. Am năzuit și eu ca toți copii, la un Sinclair Spectrum (mai țineți minte reclama cu ”v-am prins, vrăjitoarelor !”?). Când am ajuns la primul pentium 1, erau deja în vogă jocurile pe dischete mici, compacte, și apăreau CD-romurile. Revelația internetului și a e-mailului m-a prins cu modem prin telefonul fix, când viteza maximă a modemului era de maxim 56 kilobiți (5% dintr-un mega !!!), dar de obicei viteza era de 12 k (atunci când prindea 24 sau 36, ziceai că l-ai prins pe Dumnezeu de un picior). Și toate astea în urmă cu doar câțiva ani !!!

Unde s-a ajuns acum ? Păi, eu acasă am la download, de pe torrente, viteza reală de 9 mega pe secundă (iau un material de 5 giga – cât are un dvd, cât mă duc până la bucătărie să îmi pregătesc o gustare pentru filmul de seară :))

Unde se va ajunge ?

Mai nou, Cercetatorii au stabilit un nou record mondial, reusind sa transfere peste 100 de terabiti de date pe secunda, prin intermediul unui singur cablu de fibra optica.

Ce cantitate de date reprezinta 100 de terabiti? Aproximativ 250 de discuri Blu-ray inregistrate pe ambele parti sau echivalentul a trei luni de rulaj de filme HD.

Experimentul a fost realizat de omul de stiinta Dayou Qian, in cadrul laboratoarelor NEC. A fost atinsa o rata de transfer de 101.7 terabiti pe secunda prin intermediul a 165 de kilometri de fibra.

Qian a obtinut acest record prin “inghesuirea” impulsurilor provenite de la 370 de lasere diferite intr-un singur impuls care ajungea la receptor.

Intre timp, o alta echipa de la Institutul National de Tehnologie a Informatiei si Comunicatiilor din Japonia reusea sa atinga aceiasi performanta prin dezvoltarea unei fibre cu sapte nuclee. Fiecare nucleu a transportat 5.6 terabiti pe secunda, insumand un total de 109 terabiti pe secunda.

In ciuda recordurile stabilite, vitezele de transfer de 100 de terabiti pe secunda se afla la cativa ani lumina de actualele capacitati. Drept exemplu, vitezele de transfer dintre New York si Washington DC ating numai cativa terabiti per secunda.

Savantii de la NEC sunt de parere ca primele aplicatii ale transferurilor de 100 de terabiti vor avea loc in centrele de date Google, Facebook sau Amazon.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *