Danemarca a decis unilateral reintroducerea controlului la frontiere, motivnd creșterea criminalitții trans-frontaliere. Comisia European a criticat imediat gestul guvernului danez și a cerut explicații.

copenhagendenmarkmap_400Autoritțile daneze plnuiesc s investeasc 20 de milioane de euro n personal și echipament pentru controlul granițelor. Controalele vor include porturile, grania terestr cu Germania i podul Oresund pe care Danemarca l mparte cu Suedia. Dac vor trece de parlament, msurile vor fi implementate n maxim trei sptmni.
Decizia autoritților daneze vine ca reacție la ineficiența securitții granițelor uniunii și a riscului crescut de criminalitate. „Vedem o creștere a criminalitții trans-frontaliere: droguri, rețele de crim organizat est europene, trafic de ființe umane, splare de bani… Unul dintre cele mai eficiente moduri de a le combate este controlul la frontiere”, a explicat decizia ministrul de finanțe Claus Hjort Frederiksen. n fața criticilor, ministrul danez al integrrii a negat faptul c țara sa ar introduce controlul regulat al tuturor pașapoartelor, reafirmnd c decizia vizeaz exclusiv oprirea criminalitții trans-frontaliere. Hjort Frederiksen a insistat c verificrile vor fi aleatorii și ele „se vor supune cadrului spațiului Schengen”.
Comisia European a reacționat imediat și a cerut explicații guvernului danez. „Vrem s fie clar c nu putem și nu vom accepta acțiuni care nseamn un pas napoi de la tratatul UE cu privire la libera circulație a bunurilor și persoanelor n interiorul granițelor sale.”, a spus daneza Pia Ahrenkilde Hansen, purttoare de cuvnt a CE la conferința de pres obișnuit de joi, 12 mai. O serie de analiști sunt de prere c avem de-a face nu doar cu o problem a imigrației din estul Europei, ci și cu afluxul mare de imigranți și refugiați n urma revoluțiilor arabe. Msura surprinde cu att mai mult cu ct n primul semestru al lui 2012 Danemarca va prelua conducerea UE.
denmarkborder_400Decizia danez are ns și explicații interne. n Danemarca o poziție de forț mpotriva imigrației o are Partidul Poporului Danez. Guvernul minoritar de centru-dreapta are nevoie de susținerea acestei formațiuni de dreapta n reformele interne. Ca atare a fost de acord s-i dea curs solicitrilor cu privire la controlul strict al granițelor. La rndul ei, șefa partidului popular a susținut c turiștii germani nu vor fi ținta controalelor, „majoritatea lor vor fi primiți cu un salut și un zmbet.” Ținta evident sunt imigranții.
Martin Schulz, șeful socialiștilor din Parlamentul European, a acuzat guvernul danez de populism, criticnd ca nejustificat argumentul problemei refugiaților africani din sudul Europei care ar avea efecte n nordul continentului. „Este inacceptabil pentru vreun guvern s suspende att de brusc libertțile fundamentale ale cetțenilor europeni”. n schimb ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich a recunoscut c pot fi situații care cer msuri suplimentare, cum ar fi cazul unor „presiuni migraționiste excepționale”, ns a cerut mai degrab gsirea unor msuri flexibile și temporare.
Conform acordului Schengen, țrile aderente pot reintroduce controlul la frontiere numai n baza unei „amenințri serioase” la adresa securitții. Situațiile acestea pot varia de la presiuni migraționiste la circulația unor fani ai cluburilor sportive, cunoscuți pentru violența lor. Acordul Schengen a fost semnat n 1985 n Luxemburg, n orașul cu același nume, și a intrat n vigoare n 1995. Din el fac parte 22 de țri membre UE dar și Norvegia, Elveția și Islanda, dar nu Marea Britanie sau Irlanda.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *