Danemarca a decis unilateral reintroducerea controlului la frontiere, motivând creșterea criminalității trans-frontaliere. Comisia Europeană a criticat imediat gestul guvernului danez și a cerut explicații.

copenhagendenmarkmap_400Autoritățile daneze plănuiesc să investească 20 de milioane de euro în personal și echipament pentru controlul granițelor. Controalele vor include porturile, graniţa terestră cu Germania şi podul Oresund pe care Danemarca îl împarte cu Suedia. Dacă vor trece de parlament, măsurile vor fi implementate în maxim trei săptămâni.
Decizia autorităților daneze vine ca reacție la ineficiența securității granițelor uniunii și a riscului crescut de criminalitate. „Vedem o creștere a criminalității trans-frontaliere: droguri, rețele de crimă organizată est europene, trafic de ființe umane, spălare de bani… Unul dintre cele mai eficiente moduri de a le combate este controlul la frontiere”, a explicat decizia ministrul de finanțe Claus Hjort Frederiksen. În fața criticilor, ministrul danez al integrării a negat faptul că țara sa ar introduce controlul regulat al tuturor pașapoartelor, reafirmând că decizia vizează exclusiv oprirea criminalității trans-frontaliere. Hjort Frederiksen a insistat că verificările vor fi aleatorii și ele „se vor supune cadrului spațiului Schengen”.
Comisia Europeană a reacționat imediat și a cerut explicații guvernului danez. „Vrem să fie clar că nu putem și nu vom accepta acțiuni care înseamnă un pas înapoi de la tratatul UE cu privire la libera circulație a bunurilor și persoanelor în interiorul granițelor sale.”, a spus daneza Pia Ahrenkilde Hansen, purtătoare de cuvânt a CE la conferința de presă obișnuită de joi, 12 mai. O serie de analiști sunt de părere că avem de-a face nu doar cu o problemă a imigrației din estul Europei, ci și cu afluxul mare de imigranți și refugiați în urma revoluțiilor arabe. Măsura surprinde cu atât mai mult cu cât în primul semestru al lui 2012 Danemarca va prelua conducerea UE.
denmarkborder_400Decizia daneză are însă și explicații interne. În Danemarca o poziție de forță împotriva imigrației o are Partidul Poporului Danez. Guvernul minoritar de centru-dreapta are nevoie de susținerea acestei formațiuni de dreapta în reformele interne. Ca atare a fost de acord să-i dea curs solicitărilor cu privire la controlul strict al granițelor. La rândul ei, șefa partidului popular a susținut că turiștii germani nu vor fi ținta controalelor, „majoritatea lor vor fi primiți cu un salut și un zâmbet.” Ținta evidentă sunt imigranții.
Martin Schulz, șeful socialiștilor din Parlamentul European, a acuzat guvernul danez de populism, criticând ca nejustificat argumentul problemei refugiaților africani din sudul Europei care ar avea efecte în nordul continentului. „Este inacceptabil pentru vreun guvern să suspende atât de brusc libertățile fundamentale ale cetățenilor europeni”. În schimb ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich a recunoscut că pot fi situații care cer măsuri suplimentare, cum ar fi cazul unor „presiuni migraționiste excepționale”, însă a cerut mai degrabă găsirea unor măsuri flexibile și temporare.
Conform acordului Schengen, țările aderente pot reintroduce controlul la frontiere numai în baza unei „amenințări serioase” la adresa securității. Situațiile acestea pot varia de la presiuni migraționiste la circulația unor fani ai cluburilor sportive, cunoscuți pentru violența lor. Acordul Schengen a fost semnat în 1985 în Luxemburg, în orașul cu același nume, și a intrat în vigoare în 1995. Din el fac parte 22 de țări membre UE dar și Norvegia, Elveția și Islanda, dar nu Marea Britanie sau Irlanda.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer