Vampirii sociali sunt peste tot, uneori sunt deghizați chiar n prieteni. Ce fac vampirii de obicei? Las fr energie și fr snge victimele. De obicei aceștia acționeaz pentru a-și transforma victimele tot n vampiri asemenea lor. Vampirii, așa cum i știm din povești, din mituri sau din filme seaman foarte mult cu vampirii sociali din zilele noastre, numai c cei din zilele noastre sunt cu mult mai mulți și acționeaz mult mai rafinat.Dac vampirii mitici sugeau sngele victimelor pn cnd victimele rmneau fr vlag și se transformau apoi n vampiri, vampirii moderni, vampirii de astzi și sectuiesc victimele de energie. Energia este un dar prețios oferit omului. Energia ne ajut s acționm, s ne bucurm, s muncim, s mergem, s avem rezultate, s iubim, s scriem, s nvțm, s ne ajutm semenii, s ne ajutm pe noi, s zmbim, etc. Energia ne d ocazia s facem tot ce-i plcut și bine pentru noi și semenii noștri.

Acest subiect nu este unul comod pentru c poate deja intuiti ce sunt de fapt vampirii sociali și poate cineva apropiat vou sau chiar dumneavoastr ați putea fi uneori, ns nu-i niciodat trziu s v oferți ocazia de a deveni mai buni. Acest articol va fi ns util n primul rnd oamenilor care vor s identifice vampirii sociali din jur și s se fereasc de ei. Mai departe voi face o descriere a acestora și o clasificare pentru a fi mai eficienți n lupta cu ei, urmnd ca apoi s dau cteva indicații despre cum ne putem feri de ei.

1. Vampirul neputinței

Acest vampir social suge energia celor din jur spunndu-le c nu or s reușeasc niciodat. Dac ntlnește un om care și-a propus s realizeze ceva face tot posibilul pentru a-l seca de energie. i repet la nesfrșit c nu va reuși niciodat, c este prea greu, c este imposibil sau c este nerealist. Va ncerca s-l conving pe toate cile c triește cu capul n nori, c nu este racordat la realitate. Asemenea vampirilor acesta ncearc s-și conving victima s devin una asemenea lui, adic o persoan lipsit de energie și de ncredere n forțele proprii. Vedem așadar ct de rafinat acționeaz acest vampir. Recunoaștem rapid acest vampir ntruct nu a realizat mai nimic niciodat și ca urmare nu permite celor din jurul lor s realizeze ceva fie c este vorba de viața personal, fie c este vorba de viața profesional.

2. Vampirul invidei

Acest vampir atac acei oameni care au deja realizri. El ncearc s-i conving pe cei care au realizat ceva c este cu totul ntmpltor, puteau s eșueze la fel de bine. El spune fie c au realizat pe ci necinstite fie c au avut un norc care nu va ține mult. Acești vampiri invidiaz oamenii care au un mic business sau unul mare, i invidiaz pe cei care au acumulat ceva material, ajungndu-se pn la invidii mai rafinate cum ar fi: invidiaz familiile care sunt fericite, care au copii fericiți. Acești vampiri sociali cufundați n nimicnicia lor invidiaz tot ce este bun n lume. Asemenea vampirilor neputinței nici ei nu reușesc s aib nimic bun n viaț din simplul motiv c aceste gnduri negative nu vor atrage nimic bun n viața lor. Cu ct vor gndi mai murdar cu att viața lor va fi mai murdar. Este o lege simpl care funcționeaz n tot universul. Primești ceea ce oferi! Ei vor oferi doar invidie și gelozie, vor fi permanent nefericiți și au un scop precis n a ataca semenii și prietenii lor care au succes și sunt fericiți. Ei ncearc s intre n viața lor s distrug tot ce este bun, iar dac nu reușesc ncearc n cercul lor social s fac acest lucru. Izolat, aceștia au și reușite, lucru care-i motiveaz s continue demersul lor absurd.

3. Vampirul greșelii

Acest vampir st la pnd zile, luni, sptmni n șir pndind greșeli. Pe acest vampir l vom ntlni la tot pasul, la serviciu, n familii, n diferite cercuri sociale . Vei recunoaște ușor acest vampir ntruct vei observa c este fericit cnd gsește victime care au fcut greșeli. Atunci acționeaz cu brutalitate avnd n același timp o licrire ciudat n priviri bucuros c n sfrșit ai greșit. Imediat ce identific o greșeal ei sar asupra victimei sectuind-o de energie. Ei extrapoleaz greșeala reducnd sensul vieții persoanei n cauz la greșeala respectiv. Acest vampir are avantajul c poate identifica concret o problem. Scopul acestui vampir este de a distruge ncrederea n sine a persoanei și de a arta celor din jur acest caz . Cu ct va identifica mai multe victime cu att se va hrni mai mult și va deveni mai puternic. Acesta suge energia victimelor mergnd pn la a distruge o carier sau o viaț personal. La fel ca și ceilalți vampiri ncearc sa cștige adepți din rndul victimelor. De obicei pe acești vampiri ii vei reunoaște ușor pentru c nu ncearc s fac nimic deosebit cu viața lor. Teama de a greși este att de mare pentru ei c vor accepta s fac numai acele lucruri care presupun un grad de risc foarte sczut. Uneori acești vampiri merg pn acolo și creeaz un mediu n care victimele pot s greșeasc, ntr-un anumit fel de a spune, ei ntind capacane.

4. Vampirul conflictelor

n acest caz avem de-a face cu un vampir rafinat. n forma lui cea mai simpl el intr n conflict cu diferiți oameni sectuindu-i de energie. Forma periculoas a acestor vampiri sociali este devastatoare cnd genereaz conflicte ntre oameni. El dezvolt strategii prin care reușește s pun dou persoane n conflict sau dou grupuri. Merge oarecum și dup principiul dezbin și stpnește. Pe parcurs va interveni discret n conflict, ajutnd fiecare parte. Scopul lui nu este s cștige o anumit parte, ci s genereze acel conflict imens care va reuși s devasteze ambele prți. Uneori dup ce a provocat conflictul ncearc s joace rolul salvatorului ncercnd s medieze conflictul ntre cele dou prți, cnd de fapt scopul lui real este s se asigure c acel conflict va continua pn la final. Acești vampri vor deveni mai puternici pe msur ce genereaz mai multe conflicte. Uneori genernd un conflict urmresc atingerea unui scop mai egoist pentru ei (acumulare material, avansare n carier, etc )

5. Vampirul binelui

Aceast specie de vampiri este destul de greu de identificat. Ei joac rolul salavatorilor de obicei și se deosebesc cu greu de salvatorii autentici. Acești vampiri simuleaz c doresc binele semenilor sau al societții cnd de fapt aceast atitudine o folosesc doar pentru a deschide uși. Aceștia sunt un fel de diavoli care umbl cu icoane n mn. Acești vampiri sunt cei care lucreaz cu o agend ascuns, au planuri bine puse la punct, efectele fiind cu att mai devastatoare cu ct apar mai tarziu. Acești vampiri nu au o inim cu adevrat curat ei cutnd victime inocente cu ajutorul crora s-și pun planul n aplicare. Cnd ntlnești un salvator ncearc s gndești mai mult n perspectiv, s vezi care sunt consecințele acțiunilor propuse peste un an sau mai mult, cere detalii și cerceteaz aspecte n aparenț neimportante. n plus, poți verfica informațiile prezentate de aceștia pentru a te asigura dac ai de-a face cu un salvator autentic sau cu un vampir deghizat.

6. Vampirul aroganței

Aceast specie de vampiri sociali se conider atotștiutori. Ei minimizeaz orice efort, se consider superiori și au un sentiment plcut cnd cei din jurul lor se simt triști, neplcuți sau neputincioși. Vampirul aroganței pretinde c are toate rspunsurile din lume, singurele opinii adevrate fiind ale lui. El este centrul universului! i lipsește msura, respectul și bunul simț. Seac de energie pe cei din jurul lui prin atitudinea sa, prin minimizarea oricarui efort depus de cei din jur, nimic nefiindu-i pe plac. n esenț acest vampir ți ascunde slbiciunile și neputința.

7. Vampirul victimizrii

Aceasta este o specie de vampiri rafinați. Ei caut atenție permanent și se victimizeaz. Ei vor s se nconjoare de salvatori, ns nu vor permite nimnui s-i salveze cu adevrat pentru c rolul de victim este unul pe care-l vor juca toat viața n unele cazuri. Acești vampiri acuz societatea, acuz colegii sau partenerii de viaț de situația n care se afl . Aceștia se plng n permanenț dnd vina pe soart pentru situația n care se afl. Dnd vina pe soart ei au scuza de a nu ieși din aceast situație. Ei strng continu dovezi c sunt victime. Ei și sug de energie potențialii salvatori, scopul lor fiind acela de a strnge adepți. Vampirii victimizrii nu se simt responsabili de situația n care se afl și asemenea vampirilor invidei vor ncerca s distrug armonia acolo unde o identific. Ei joac rolul de victim nu doar n cercuri sociale, ei intervin chiar la serviciu sau n cupluri fericite. Sunt fericiți dac fac parte dintr-o dram unde joac rolul principal. La cel mai mic semn c pot fi salvați fug și și caut alt salvator. Cerșesc o fericire și o atenție care nu folosesc la nimic, nici pentru ei nici pentru alții, doar seac de energie victimele. Acești vampiri sociali sunt deosebit de periculoși ntruct apleaz la ce-i mai bun n oameni și anume dorința acestora de a ajuta. Aceste victime sunt fericite dac gsesc foarte mulți salvatori și cu ct va avea mai mulți cu att va crede mai mult c este ntr-adevr o victim.

8. Vampirul lipitoare

Acest al optulea tip de vampir l-am introdus ca urmare a sugestiei unui cititor al articolului. Mi-a explicat și ntr-adevr este un tip de vampir care merit menționat. Acest vampir te sufoc, ți ia timpul și atenția. Te inund cu problemele lui și nu-ți mai d drumul. Este diferit de vampirul victimizrii, acesta doar se plnge și se victimizeaz pe cnd vampirul lipitoare se ține dup tine, te caut și se hrnește cu energia ta. Nu ofer la schimb mare lucru și te obosește teribil! Poate s vrea banii ti uneori, imaginea ta sau poate doar timpul tu, ns este suficient și numai timpul. Iat cum l-a descris persoana care mi-a sugerat aceast categorie:”Lipitoarea nu accept orice victim ca vampirul (cel puțin așa vd eu). Vampirul se hrnește cu energia oricui sau a tuturor din jurul lui. Lipitoarea și alege potențialele ținte.Vine ncet n apropierea ta și de regul prin recomandri. Nu-și permite s se prind de un picior slab. Cu ct mai gras, cu ct are pielea mai fin.. cu att mai bine. Doar n-o s munceasc s-ți niveleze crpturile din clcie. Și nu m refer doar la gras = salariu mare = dividende sau bani, la orice ai mult tu și ea poate lua…Și trebuie s ia de la tine pentru c…ea nu poate. Odat venit lng tine, ți va face complimente.Va ncerca s te flateze…’’Uite de ce te-am ales pe tine’’ și va ncepe pregtirea locului pentru plasarea ventuzei. De acum ncolo veți fi mpreun, la mas, la serviciu, n concediu, la școal.”

CUM NE APRM?

S-ar putea expune soluții separate pentru fiecare specie, n esenț toate au un numitor comun. Acești vampiri sug energia celor din jur, ntind capcane și caut s converteasc alți oameni. Fiecare dintre acești vampiri a facut din stilul su un mod de viaț, o credinț de nestrmutat. Modul lor de a fi și de a acționa ascunde lipsa unor valori, a unor slbiciuni și semnele unei neputințe de a se racorda social. Aceste specii de vampiri sociali pot fi rezultatul unui dezechilibru emoțional sau a unor tulburri comportamentale. Vampiri sociali sau energetici cum mai sunt numiți, au devenit astfel ca urmare a convertirii lor de ctre alți vampiri.

Ca de orice lucru de care dorim s ne aprm este nevoie n primul rnd s recunoaștem pericolul. S identificm corect atunci cnd avem de-a face cu un vampir social și s nu reacționm imediat. Atenție, acești vampiri nu se vor mulțumi s v retrageți, v vor urmri pn intrați n acord cu ei. Prin urmare pașii aprrii sunt urmtorii:

1. Identificm corect vampirul cu care avem de-a face

2. Nu reacționm imediat.

3. ncercm o retragere elegant (de preferat s ne retragem cu mult nainte de a ne prinde n jocul lor).

4. Dac suntem totuși prinși n jocul acestor vampiri sociali este inutil s ncercm s ne luptm cu ei. Trebuie numai s ducem o lupt cu noi pentru a ne pstra cumptul, valorile și direcțiile de acțiune stabilite inițial și s ieșim din joc pe ct posibil de repede.

5. Limiteaz pe ct posibil timpul petrecut cu acești vampiri.

6. Construiește-ți o aur și imagineaz-ți c nimic nu poate trece prin ea. Nimic ru nu va intra la fel cum nimic pozitiv din ceea ce ai nu va ieși. Vizualizeaz aceast aur, zmbește și fi optimist. Este un remediu bun care va ndeprta vampirii.

7. Poți ncerca folosindu-te de respirație, atunci cnd un asemenea vampir se nspustește asupra ta s-ți sug energia. Inspir profund de 5-6 ori, gndește-te la lucrurile cu adevrat importante pentru tine și fii fericit/ c nu te-a prins n capcan.

8. Nu-i contrazice dar nici nu te pune de acord cu ei. ncearc s adopți o poziție neutr pe ct posibil. Este cea mai sigur atitudine care va bloca vampirul social s devin extrem de violent.

9. Pstreaz distanța faț de acești vampiri, de cel puțin cțiva metri, nu-i lsa s intre n spațiul tu intim. Nu le face favoruri dar nici nu ncerca s-i distrugi. ncercnd s te lupți cu ei, aceștia vor deveni mai puternici.

10. Dezvolt-te, perfecționeaz-te și crezi n puterile tale și n potențialul celor din jurul tu.

Doresc s menționez c sunt aspecte negative și aspecte pozitive n comportamentul acestor vampiri. Poate sunt și victime reale sau critici pertinenți de exemplu. Problema apare cnd acestea sunt puse n slujba rului și vampirii devin tot mai ri, tot mai agresivi, tot mai nimicitori cu semenii lor. Aceste specii de vampiri nu apar neaprat doar prin formele enunțate, pot fi și combinații ntre dou sau mai multe tipuri de vampiri sau alte tipologii la care eu nu m-am gndit.

Aceasta clasificare a vampirilor a vizat persoanele care și-au fcut un mod de viaț din aceast abordare, persoanele care se hrnesc cu energia celor din jur! Aceste tipuri de vampiri nu se refer la cazuri izolate sau comportamente ocazionale. Fiecare dintre noi la un moment dat poate avea ceva dintr-un anumit vampir, este ns un drum foarte lung pn la ”vampir de profesie” și ncadrarea lui n aceast categorie. Prin urmare nu-i cazul s-ți faci griji dac uneori reacționezi asemenea unui vampir, este natural! Intreab-te numai ct de des te comporți asemenea unui vampir și atunci o s obți rspunsul corect!

Acești vampiri sociali pot fi salvați, cu greu ns. Necesit timp, perseverenț, diplomație și rbdare. Poate n viitor voi expune și metode de covertire a acestor vampiri n oameni.

Ce faci dac ești unul din acești vampiri? Ai varianta de a continua convins fiind c nu vei aduce nimic bun n viața ta sau poate vei conștientiza c poți și meriți mai mult! Poți s iubești, s ierți, s zmbești, s-ți faci un rost n viaț. Soluții exist, sunt mai aproape dect ți nchipui.

nchei cu speranța c v-a fost util aceast abordare. Sper ca de acum s v feriți mai mult de acești vampiri sociali și s v țineți la distanț. Vampirii care nu vor fi pregtiți s renunțe la acest mod de a fi cu siguranț vor nega cele scrise. Este n regul, va veni un timp cnd veți fi pregtiți cu adevrat. ndrzniți s visați și s sperați! Fiți mai toleranți și iubiți-i mai mult pe cei de lang voi și tot ce este bun in voi.

Sursa: Blogul lui Marian Rujoiu

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *